Baltijos jūroje treniravosi valdyti orlaivių atakas

Uostas ir jūra
Avatar photoAtvira Klaipėda
2019-10-31

Spalio 29-30 dienomis vyko jungtinės Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų (SOP), Karinių jūrų pajėgų (KJP) ir Jungtinės Karalystės kariuomenės orlaivių pratybos Baltijos jūroje.

srž. sp. Ievos Budzeikaitės nuotr.

Jose pirmą kartą Baltijos jūroje kovinius šaudymus valdomomis raketomis atliko Jungtinės Karalystės (JK) kariuomenės AH-64 Apache sraigtasparniai, o taikinius jiems nurodė Lietuvos kariuomenės specialiųjų pajėgų jungtinės paramos ugnimi valdymo specialistai (angl. JTAC – Joint Terminal Attack Controller).

Lietuvos kariuomenės specialiųjų pajėgų paramos ugnimi valdymo specialistai ir Jungtinės Karalystės sraigtasparniai treniravosi kartu greitai ir tiksliai atakuoti taikinius ir taip užtikrinti saugumą Lietuvos teritoriniuose vandenyse Baltijos jūroje sudėtingomis taktinėmis sąlygomis.

Mokymų metu JK sraigtasparniai šūvius atliko valdomomis raketomis AGM 114 Hellfire. Skirtingi šių raketų modeliai gali būti skirti naikinti šarvuotą techniką, laivus, pastatus, gyvąją jėgą pastatuose ir kitus taikinius. Dauguma raketų modelių valdoma lazeriu, kuriuo taikinį gali žymėti paleidžiantis raketą orlaivis, kitas orlaivis arba paramos ugnimi valdymo specialistas.

Atakos buvo vykdomos keturiais etapais, tarp jų sraigtasparniai prisipildė kuro atsargas ne karinėje bazėje, o priešakiniame papildymo ginkluote ir kuru punkte (angl. Forward Arming Refueling Point, FARP), esančiame Kairių poligone.

Taip pat šios pratybos išskirtinės ir tuo, kad oro atakos buvo valdomos ne iš sausumos, bet nuo Karinių jūrų pajėgų laivo P12 „Dzūkas“ denio.

Jungtinės paramos ugnimi valdymo specialistai – tai ypatinga karinė specialybė, kurios atstovams paklūsta didžiausi ginklai iš konvencinės ginkluotės sąrašo. Šie specialistai, pasitelkdami skirtingus metodus taikinių nustatymui ir žymėjimui, iškviečia ir koordinuoja ugnį iš didelių artilerijos sistemų, laivų ginkluotės, atakos sraigtasparnių, naikintuvų, strateginių bombonešių.

Žymos: | | | | | | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA, Fotoreportažai

Pajūryje - HIMARS kovinio šaudymo pratybos

Ketvirtadienio popietę prasidėjo Lietuvos ir JAV kariuomenių kovinio šaudymo pratybos „Neatidėliotinas atsakas 2024“. Jų metu į Baltijos jūrą šaudoma iš ...
2024-05-09
Skaityti daugiau

ELTA

Vyksta pratybos „Perkūno griausmas 2024“

Nuo Viduržemio iki Baltijos jūrų vyksta NATO padidinto budrumo operacija „Neptūno kirtis 2024“ (angl. Neptune Strike), kurioje dalyvaujančios laivų grupės ...
2024-05-04
Skaityti daugiau

Regionas

Pajūryje - spalvotas smėlis

„Lietuvos gyventojai smėlį dažniausiai įsivaizduoja gelsvą, bet ir mūsų šalyje jo yra kitokių spalvų. Pavyzdžiui, akinamai balto, violetinio ar net ...
2024-04-29
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This