Olga Kulik: „Aš neprašiau, kad tuos pinigus man duotų”

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Pirmadienį Klaipėdos apygardos teismas baigė visų vienuolikos kaltinamųjų apklausas byloje dėl kyšininkavimo Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos (NDNT) Klaipėdos teritoriniame padalinyje.

Ir paskutinioji teisme apklausta teisiamoji, buvusi tarnybos I padalinio vedėja Olga Kulik dievagojosi nereikalavusi iš lankytojų kyšių, žmonės esą juos davę savo noru, kad kuo skubiau jiems būtų nustatytas atitinkamas prarasto darbingumo lygis.

„Aš neprovokavau, kad tuos pinigus man duotų, neprašiau jų, iš mano pusė jokio gesto nebuvo”, –  teisme sakė medikė.

O. Kulik, kaip ir ankstesniuose teismo posėdžiuose apklaustas buvęs jos kolega Mindaugas Gylys bei tarnybos Dokumentų registravimo skyriaus vedėja Regina Intienė, pripažino patį kyšių gavimo faktą, tačiau kategoriškai neigė neįgalumo lygius nustatinėjusi neteisėtai.

Pirmadienį Klaipėdos apygardos teismas baigė visų kaltinamųjų apklausą. Paskutinioji buvo apklausta O. Kulik.  Palmiros Mart nuotr.

Esą tą patvirtino ir tarnybos Sprendimų kontrolės skyriaus atliktas patikrinimas. Faktus, kodėl kai kuriais atvejais jos nustatyti darbingumo praradimo lygiai minėtojo skyriaus specialistų buvo pakeisti, aiškino tuo, jog esą žmogaus sveikata nuolat keičiasi, be to, esą buvusi norma, jog vidutiniškai apie 10 proc. Klaipėdos tarnybos priimtų sprendimų būdavę pakeičiami.

Iš bylos aiškėja, jog vos per vieną mėnesį, 2017 m. gegužės – birželio laikotarpiu, O. Kulik sulaukė pakišų iš 21 lankytojo. Dominavo 100 eurų kyšiai, bet sulaukta ir 250. Dalį pinigų jai perdavė R. Intienė bei kiti kolegos, keletą pakišų gavo tiesiai iš ligonių. Buvusios skyriaus vedėjos teigimu, visais atvejais žmonės norėję, kad neįgalumas jiems būtų nustatytas kuo greičiau.

„Žmonės norėjo pagreitinti tą procesą, daug kas užsienyje gyvena, norėjo išvažiuoti”, – aiškino ji, kodėl esą svarbu buvę žmonėms nelaukti numatytų 15 dienų, per kurias pagal įstatymą privalu nustatyti darbingumo praradimo lygį.

Teisėjos paklausta, ar tą procesą ji pagreitino, atsakė „tikriausiai pagreitinau”, o netrukus pati pripažino, jog sprendimai dažniausiai būdavo priimami dar tą pačią arba kitą dieną.

Visgi apklausos pabaigoje vienas iš kalinamųjų kyšio davimu, jo gynėjos paklaustas, ar jam buvęs svarbus greitesnis neįgalumo nustatymas, atsakė neigiamai. Jis – vienas iš nedaugelio, nepripažįstančių davęs kyšį.

Pačiai O. Kulik sunkiai sekėsi prisiminti kiekvieną iš minėto 21 epizodo, į klausimus ji bandė atsakinėti žodžiais „neprisimenu”, „galbūt”, „galėjo būti”.

Ypač nelengvai teisiamajai sekėsi atsakinėti į daugelį jai neparankių prokuroro klausimų, tarp kurių buvo ir painios piniginės manipuliacijos su mamos pinigais, stengiantis įrodyti esą nepagrįstai finansų specialisto nustatytą šeimos pajamų ir išlaidų neatitikimą, ir kodėl dėl analogiško sprendimo vienu atveju buvo pasitenkinama vos 50 eurų kyšiu, o kitais prireikė ir 250.

Pirmadienį baigus liudytojų bei teisiamųjų apklausas, kituose teismo posėdžiuose bus garsinama bylos medžiaga, žiūrimi vaizdo įrašai.

Prokuroro ir gynėjų baigiamosios kalbos numatytos tik kitų metų pradžioje.

INFORMACIJA 

Bylos duomenimis, 2017 m. gegužės – birželio laikotarpiu į NDNT Klaipėdos teritorinį padalinį atvykę pacientai neįgalumo lygiui nustatyti ar pratęsti jo terminą pirmiausia užsukdavo į Dokumentų registravimo skyrių.

Čia jie 66 metų vedėjai R. Intienei, siekdami sau palankaus sprendimo, palikdavo įvairaus dydžio pinigines pakišas. Vedėja gautus pinigus dalindavosi su dviejų skyrių vedėjais medikais – 59 metų Olga Kulik ir 61 metų Mindaugu Gyliu, nors, kaip vėliau paaiškėjo, didžiąją dalį kyšių ji visgi pasilikdavo sau.

Šiuo metu iš penkių teisiamų buvusių NDNT Klaipėdos teritorinio padalinio darbuotojų jame dirba tik vienas 64 metų Algimantas Gabrialavičius, kuris su kaltinimu nesutinka. Kiti 6 teisiamieji kaltinami papirkimu, t.y. kyšio davimu.  

Dar 42 asmenys, kaltinti papirkimu, pripažinę savo kaltę, nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleisti pagal laidavimą, sumokant nuo 190 iki 760 eurų dydžio įmokas į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą. Dar du asmenys, taip pat pripažinę savo kaltę, teismo jau nubausti baudžiamuoju įsakymu, paskiriant jiems 3800 ir 5320 eurų baudas.

NDNT po pareikštų įtarimų kai kuriuos darbingumo lygio nustatymo sprendimus panaikino kaip nepagrįstus.

1 Comment

  1. TEISINKAS ANTANAS

    UZSIIMKITE SKAUTU GATVE .NAFTININKAI ……MASIULIS….SADECKAS…BAREIKA…ADAMKAUS CIGARETES>>>>500KG NARKOTIKU UOSTO BYLA.51 MILJONIERIUS TEISEJU?IS KUR? JUCI SODINKITE ?NESE SIKNA ?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Už kyšius neįgalumą suteikdavę buvę tarnautojai neteks ir nemažai įgyto turto

Lietuvos apeliacinis teismas, antrą kartą apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, paliko galioti Klaipėdos apygardos teismo apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo dėl korupcinio ...
2023-06-14
Skaityti daugiau

Veidai

Iš Kūlupėnų kilęs solistas Vilius Trakys žemaičių tarmės nepamiršta

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro solistas bosas Vilius Trakys į profesines viršukalnes kopia sąžiningai palaikydamas tiek fizinę, tiek vidinę pusiausvyrą. Jis ...
2022-05-16
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Neįgalumą už kyšius nustatinėjusiems medikams išsisukti nepavyko: pinigines teks pakratyti dar labiau

Ir apeliacinės instancijos teismas konstatavo, jog Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos (NDNT) Klaipėdos teritoriniame padalinyje tam tikrais atvejais neįgalumas buvo ...
2021-06-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This