Irenos Šakalienės namas: rekonstrukcija ar naujo pastato statyba?

Miestas, Svarbu

Žinomai uostamiesčio valdininkei, Savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjai Irenai Šakalienei prieš Kalėdas gali tekti varstyti teismų duris – Klaipėdos apygardos teismas netrukus rengiasi pradėti iš esmės nagrinėti civilinę bylą, kurią, gindama viešąjį interesą, inicijavo Generalinė prokuratūra. Byla susijusi su miesto centre, K. Donelaičio g., I. Šakalienei priklausančiu XIX a. pastatu ir aplink jį esančiu žemės sklypu.

Tačiau penktadienį vykusiame parengiamajame teismo posėdyje nei I. Šakalienė, nei jos dukros Imantė ir Mažvydė, kurios irgi yra atsakovės minėtoje byloje, teisme nepasirodė. Visoms trims moterims bei jų valdomai bendrovei „Donelaičio namai” teisme atstovavo samdytas advokatas.

Kieme kylantį dviejų aukštų su mansarda naują statinį savininkai vadina senojo pastato (nuotr. vidury galinė siena) rekonstrukcija. Palmiros Mart nuotr.

Nori antstolio pagalbos

Prokuratūra savo ieškiniu teismo prašo pripažinti negaliojančiomis valstybinės žemės sklypo Klaipėdoje, K. Donelaičio g. 12, pirkimo-pardavimo sutartis, panaikinti statybos leidimą bei pašalinti statybos padarinius, t.y. nugriauti pradėtą statyti vadinamąjį priestatą ir taikyti restituciją.

Atsakovais byloje taip pat patraukta ir Klaipėdos savivaldybės administracija bei Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT). Jos atstovų teisme irgi nesimatė. Kaip tretysis asmuo byloje figūruoja Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija.

Nors įprastai parengiamieji posėdžiai neužtrunka, pirmasis ne tik kad užsitęsė, bet, jam baigiantis, paaiškėjo, jog vieno nepakaks – antrasis parengiamasis posėdis numatytas gruodžio pradžioje.

Penktadienį ilgokai aiškintasi, kodėl prokurorė Violeta Šulčytė panoro, kad teismas įpareigotų antstolį užfiksuoti dabartinę faktinę pastato Donelaičio g. 12 būklę. Prokurorė mano, jog tai yra ne pastato rekonstrukcija, kaip numatyta projekte, o naujo pastato statyba.

„Kadangi prokuroras negali patekti į privatų sklypą, tai turėtų padaryti antstolis”, – savo prašymą motyvavo prokurorė.

Jos nuomone, sklypo savininkės neturėjo teisės griauti kitų šalia pagrindinio pastato buvusių patalpų – skalbyklos bei sandėlio ir vietoj jų statyti vadinamojo priestato. Prokurorės teigimu, atsakovės minėtame sklype nuosavybės teise turėjo tik gyvenamąjį namą, o kiti jame buvę statiniai joms nepriklausė.

Atsakovų atstovai prokuratūros prašymą griauti vadinamąjį priestatą vadino pertekliniu, teigdami, jog pakaktų įpareigoti sklypo ir pastato savininkus susitvarkyti projektinę dokumentaciją ir naująją statybą įteisinti. Jie teismo prašė prokuratūros ieškinį atmesti.

Parengiamajame posėdyje diskutuota ir dėl to, ar prokuratūra nepavėlavo teismui pateikti ieškinį – mat valstybinė žemė miesto centre ne aukciono būdu buvo įsigyta dar 2006 metais, o ieškinys pateiktas tik šiemet.

Prokurorė aiškino, jog skundas dėl minėtų sandorių iš vieno Seimo nario, o vėliau ir iš klaipėdiečio gautas tik 2018 metų gruodžio mėnesį. Klaipėdos apygardos prokuratūrai atsisakius ginti viešąjį interesą, tą daryti ėmėsi Generalinė prokuratūra. Dėl to, jos nuomone, ieškinio pateikimo terminas nėra praleistas.

Kad namas K. Donelaičio g. yra apverktinos būklės, matyti plika akimi. Martyno Vainoriaus nuotr.

Šį klausimą teismas pažadėjo išspręsti, jau priimdamas galutinį sprendimą byloje. Teisėja Eirinija Kazlauskienė taip pat įpareigojo trečiuoju asmeniu patraukti ir Egidijų Šakalį, jei jis su I. Šakaliene tebėra susietas santuokiniais ryšiais.

Laukia, kol nugrius?

„Atvira Klaipėda” jau rašė apie situaciją K. Donelaičio g. 12. Tąsyk į portalą kreipęsis klaipėdietis išreiškė nuogąstavimus, kad ir šio XIX a. pastato neištiktų kelių kitų senamiesčio namų, kuriuos dėl prastos būklės nugriovė jų savininkai, likimas. Pasak klaipėdiečio, matyt, laukiama, kol minėtas pastatas pats sugrius.

Kad namas K. Donelaičio g. yra apverktinos būklės, matyti plika akimi. Jis nebeturi stogo, sienos aptrupėjusios, paramstytos, fasadinė pastato siena uždengta plėvele.

Tuo metu kieme kylantį dviejų aukštų su mansarda naują statinį savininkai vadina senojo pastato rekonstrukcija. Apie tai byloja ir prie pastato pritvirtintas informacinis stendas, pranešantis, jog rekonstrukcija pradėta šių metų sausį, o ją numatoma baigti 2020 m birželį. Rekonstrukcijos darbus atlieka UAB „Rekosta”.

„Viską vykdo statybininkai, aš nelabai gilinuosi. Tas namas dar neliečiamas. Viskas vykdoma pagal statybos leidimą. Pagal patikslintą leidimą siena bus rekonstruota. Greitu metu darbai turėtų vėl pradėti vykti. Jie ne mūsų iniciatyva yra sustabdyti, kažkas yra paskundę. (…)  Tikimės, kas greitai pasibaigs”, – prieš pora savaičių „Atvirai Klaipėdai” kalbėjo I. Šakalienė.

Šiuo metu minėtam žemės sklypui teismas yra skyręs laikinąsias apsaugos priemones ir uždraudęs jame vykdyti bet kokius statybos darbus.

18 Comments

  1. klaipėdietė

    ..ko verti Klaipėdos prokuratūros prokurorai, jeigu jie atsisako ginti viešąjį interesą??? parazitai…

    Reply
  2. Poniai Astai

    Ar ne ponui merui prijaučiantys dirba Savivaldybėje? Nejuokinkite savo nesubrendusiais postrigavimais . Ar ponas meras nemato ,kad tokios betvarkės dar niekada nėra buvę Klaipėdoje – tik pono mero antros ir trečios kadencijos karaliavimo metu.

    Reply
  3. .

    Ar jums nesimato, kad Skulptūrų Parko „oligarchas’ nepakenčia kaimynystės ……

    Reply
    • Klaipėdietė

      Drįstu paklausti – KAS TAS OLIGARCHAS ?

  4. Kažkas nepadoraus

    Įspūdis nekoks”vaizdelis, blyn, ne koks) ,kas prieina, tas vagia, arba kyšius ima. Janušonis persekiojo kyšininkus ligoninėje ir gavo „dovanų”-anoniminį skundą, kurį suinteresuoti asmenys net be tyrimo paskelbė visam pasauliui. Sakalauskas iš žiurkyno padarė klestinčią Respublikinę ligoninę, suvalgė be druskos žmogų. Būrelis žmonių laikas nuo laiko
    surengia piketus prieš netvarką, šiandien apkaltinti koloboravimu ir pjudomi saugumiečiais. Galimai ten visokių žmogelių yra, bet sukišti visus į koloborantų maišą- daugiau negu žema, neįvaizduoju už kokį atlygį tai galima daryti. Kažkokie apokalipsiniai reiškiniai vyksta mieste. Padorių žmonių persekiojimas ir neapykanta, savivalė. Pradėtas griauti senamiestis, šviesaus atminimo Alfonsas Žalys pamatęs situaciją vėl numirtų. Jam senamiestis buvo šventa vieta. Kažkoks bunkeris statomas mieste, galima, nes norėtoja mieste yra valdininkė. Gal miesto valdžia jau fronte, gal kas puola, o gal streikuoja, nes deputatai mažai gauna, o nori daugiau.

    Reply
  5. Algirdas

    Norime, kad pagaliau teisingumas ir tvarka ir klestejimas mūsų Klaipedoje būtų, bet valstybės tarnautojai (mums, kurie turi tarnauti) atvirai korupciją igyvendina miesto centre. Ka, žmonės kvaili, nesupranta, skaičiuot nemoka? Jaučia gi žmogus, mokesčių mokėtojas, kad jį apgaudinėja, tiesiogiai netiesiogiai.
    Meras Vytautas ramus, administracijos dyrikas -„fsio zakono”.. Kur tas proveržis?
    Išrinktam seimo nariui, reikia reikalauti atskaitomybės, ir pasiūlyti įstatymo pataisą, kad praradus pasitikėjimą valstybės tarnautojas su visa komanda traukiasi. O tada priimti pačius geriausius specialistus ir atlyginimus pakelti, kad atkatų nerinktų su Rekostom.

    Reply
    • Asta

      Čia prieš kiek metų tas pastatas nupirktas? Ir ar tikrai mero pareiga nagrinėti darbuotojų turto deklaracijas? O gal ir dėl Černobilio elektrinės sprogimo meras kaltas?

  6. Vanda

    Gėdingas straipsnis, įdomu kas tokius straipsnius užsakinėja. Reikia džiaugtis, kad tokie seni pastatai pakeliami naujam gyvenimui. Daugiau mieste tokių žmonių, kurie kažką daro, stengiasi, kad miestas būtų gražesnis, europietiškesnis b ūtų. Kam trukdyti ir kokiu tikslu stabdyti statybas, kam nuo to geriau? Ar geriau apgriūvęs pastatas, ar sutvarkytas? Laikykitės ponai Šakaliai. Sėkmės.

    Reply
  7. G.Neniški, Mere

    To priestato statyba ir sprendimai labai nykūs ir žemo lygio, o stato Šakalienė net pati „sau” 🙂 Aišku, ko ten visiems akis mazolinti ir į tą sklypą vaikščioti, domėtis – kažkas paskolino, kažkas pastatė, kažkas prakals butus – DONELAIČIO NAMUS ir va tau oficialios vedėjos pajamos. Kas gali paneigti, kad tai ne eilinis statybininkų atkatas per Rekostą ar net jos pačios, iš „likučių”. Vėliau ir medelių ir gėlyčių dar prismaigstys (iš likučių) – durneliai nupirks. Ar gali norėti iš tokios miesto tvarkos vedėjos nors minimalios tvarkos mieste? G.Neniški – ar tokie pavaldinių bizniukai ir tokio lygio „vadovų” kompetencija nepakankamas pagrindas direktoriui tokias šakalienes vyti lauk?

    Reply
  8. Prokurorė

    šiuo atveju, visiškai teisi, tai naujo priestato nauja statyba ir ženkliai didesnio nei pats pastatas, kuris akivaizdžiai- „vėjas papūtė ir sugriuvo”. Klaipėdos prokurorai savos neliečia tai Klaipėdoje tendencinga norma. Šis „priestatas” nei savo elementais, nei savo tūriu su „pagrindiniu” neturi nieko bendro tad ir priestatu sunkiai gali būti vadinamas – vadinasi naujas pastatas ir joks priestatas. Vėl vargšas L. Kavaliauskas bėgios kudakuodamas. o kas tiems paveldosaugininkams ir kitiems derintojams trukdo reikalauti projektuose įrašo – pirma sutvarkai pagrindinį pastatą ir tik po to statai „priestatus”?

    Reply
    • Klaipėdiečiai

      Gal kartais prokurorėnueis pasižiūrėti ir šalia koks namas su žiemos sodu pastaytas ir net gatvė užtverta ir sargybiniai stovi dieną naktį? Juk prokurorai teisingi visur….

    • Anonimas

      Ten 2002 m. detalus, kuris numato rekonstrukcija, tai yra rekonstruoti sandėliukus į gyvenamą juos padidinat 10 proc bendro ploto. Padidimo daugiau nei 10 proc, tikriausiai kokius 150 proc, ir savivaldybės tarnautojai nematė pažeidimo, kai kitiems ir adatą šieno kupetoje pamato, tai yra ir leistinų dalykų neleidžia daryti. Prokurorei reiktų pasidomėti už kokius nuopelnus tokie dalykai buvo leisti ir ar dėl šios priežasties čia nėra nelegalios statybos.

    • Ramunė

      Kas čia per nauja statybos rūšis – naujo priestato statyba? Paskaitykit gėriau STR kas yra pastato rekonstravimas ir tada komentuokit.

  9. Joris

    Kaip nevienareikšmiai vertinu tuos griovimus. Kartais praeidamas pro dabar jau Senamiesty nugriautus pastatus pagalvodavau, kaži kokia jų išliekamoji vertė? Eiliniai namukai, be puošybos elementų, neišraiškingos architektūros, bet saugomas kaip vertingas, istorijos iššūkius atlaikęs pastatas. Jų rekonstrukcija baisiai brangi. Ir nežinau, gal jau geriau nugriovus atstatyti autentiškus. Po karo dauguma Vokietijos senamiesčių taip atstatyti buvo, vaikštai jų gatvelėmis ir sunku suvokti, jog tai naujai atstatyti. Neskubėkim smerkti. O geriau pagalvokim, kaip galėtume prisidėti savininkams rekonstruoti, jei norim statinius autentiškus išlaikyti.

    Reply
  10. C7

    Kuo daugiau teismų, kuo daugiau vilkinimo, kuo daugiau griovimo ir Klaipėda tikrai suklestės, senamiestis atsigaus, užplūs investuotjai ir turėsime žydrąjį proveržį.

    Reply
  11. Nuomonė

    taigi, o šalia Šakalienės pastato, Udovickio, kokio 2000 kv/m ploto griozdas, ar niekam nekliūva? Parke pastatytas toks „”monstras”? Ir nuolat ten stovi apsaugos mašinos, ką saugo?

    Reply
  12. Anonimas

    oi gerai gyvena, cia is skyriaus vedejos algos galima tokias statybas vykdyti miesto centre? ta prasme, taip daug turto valstybes tarnautojai uzgyvena is savo algos?

    Reply
    • Klaipėdietis

      Ko Jus taip kitų pajamas skaičiuojate ir tokio pavydo pilnas. Geriau savo energiją nukreipkite geresniems darbams.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Egidijui Šakaliui nepadėjo ir Aukščiausiasis Teismas

Ir teismų praktiką formuojanti aukščiausia instancija konstatavo, jog Neringos savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Šakalys buvo nepagrįstai praturtėjęs buvusios darbovietės – ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Lietuvos Navalnas ar sąmokslo teorijas skleidžiantis kyšininkas?

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka baigė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje pirma instancija pernai spalį Panevėžio verslininką Tomą Petrą Radiką nuteisė ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This