Aš nekaltas, aplinka kalta

Nuomonės

Kai už pliaukštelėjimą vaikui per aprengtą užpakaliuką tėvai yra tąsomi po visų instancijų teismus, vaikų teises turinčios prižiūrėti bei ginti tarnybos vadovai bei jų ministeris tai laiko normalia praktika ir nieko bloga tame neįžvelgia.

Kai Klaipėdoje randamas jau irstantis pustrečio mėnesio mergytės lavonėlis, tas pats ministeris irgi pavaldinių veiksmuose jokio aplaidumo nemato, o viską kaltę verčia tik nužmogėjusiems tėvams, kuriuos, beje, privalėjo tinkamai prižiūrėti net dviejų institucijų, išlaikomų iš valstybės biudžeto, atstovai.

Pastarieji, žinia, savo kaltės tradiciškai nepripažįsta. O ar kada nors buvo kitaip Lietuvoje?

Kad garsiai skelbta vaiko teisių reforma, pavadinta tėvų užtalžyto Matuko vardu (kiek etiškas toks pavadinimas – kitas klausimas) buksuoja ir vis niekaip nepataiko į jai nubrėžtas vėžes – visiems, išskyrus pačius reformos vykdytojus ir jų vadą, labiau nei akivaizdu.

Tai vienoje, tai kitoje vietoje pasigirstantys tėvų skundai, jog tarnybos darbuotojai neretai be reikalo kabinėjasi prie tvarkingų, mylinčių savo vaikus šeimų – dar tik pusė bėdos.

Kur kas didesnė bėda yra ta, kokia nutiko uostamiestyje.

Žinoma, kad didžiausia kaltė dėl to tenka mažylės mamai, tačiau atsakomybę už tai turėtų prisiimti ir kūdikio teises tinkamai privalėjusieji ginti, ir tie, kam buvo pavesta šeimai teikti tinkamas socialines paslaugas.

Beje, kai startavo minėtoji vaiko teisių reforma, visur buvo skelbiama, jog dabar jau vaikais bus rūpinamasi centralizuotai, t.y. „iš vienų rankų“.

Kodėl tai iki šiol daro dvi institucijos ir kodėl į vaikų teisių apsaugos sistemą nebuvo galima integruoti ir jų šeimoms teikiamų socialinių paslaugų – klausimas, deja, retorinis. Ne žurnalistai vykdo reformas, ne žurnalistai optimizuoja biurokratinį valdininkijos aparatą ir ne žurnalistai skirsto biudžeto pinigus.

Tačiau žurnalistai, kaip ir visi kiti mūsų šalies mokesčių mokėtojai, turi teisę užduoti nepatogius klausimus visų lygių valdžios atstovams, kai kalba eina apie įtartiną visiems taip trūkstamų biudžeto pinigų eikvojimą ir ypač tada, kai kyla abejonės, ar už tuos gaunamus pinigus tarnybų atstovai savo pareigas atlieka tinkamai ir efektyviai.

Jei, pasak ministro, mirusios mergytės šeimai buvo suteikta tinkama pagalba, kas dar turėtų mūsų šalelėje nutikti, kad už tai atsakingieji ne tik išdrįstų prisiimti atsakomybę, bet ir patys jon būtų patraukti įstatymų numatyta tvarka?

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Savivaldybė engia moteris*

Nors Klaipėdos miesto savivaldybėje moterų dirba kelis kartus daugiau nei vyrų, jos yra engiamos: statistika skelbia, kad jos vidutiniškai uždirba ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Klaipėdos konteinerių terminalui - žaliosios energijos naudotojo sertifikatas

Klaipėdos konteinerių terminalas (KKT), tapo viena pirmųjų Klaipėdos uoste veikiančių įmonių, įsipareigojusių savo reikmėms naudoti elektros energiją tik iš atsinaujinančių ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

Regionas

Palanga kviečia į gintarines linksmybes

Organizatoriai žada, kad gegužės 10-12 dienomis, kai Palangoje jau 16 kartą vyks „Gintarinis savaitgalis”, turės ką veikti visi – ir ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Nulinius COVID-19 rodiklius jau turi ir Klaipėdos bei Kretingos rajonai

Pirmadienį šalyje patvirtinti 33 nauji COVID-19 atvejai (šeši žmonės užsikrėtė antrą kartą, du – trečią), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

Regionas

„Lidl“ renka komandą Slengių parduotuvei 

„Lidl Lietuva“ skelbia, jog naujai parduotuvei, kuri baigiama statyti Slengiuose, jau buriama komanda. „Šiuo metu naujai parduotuvei buriame apie 30 ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This