Byla dėl KRATC konkurso keliasi į ES Teisingumo Teismą

Svarbu, Verslas

Klaipėdos savivaldybės noras po 15 metų pertraukos sugrįžti į atliekų vežimo rinką turės sulaukti ir Europos Sąjungos Teisingumo Teismo įvertinimo.

Lietuvos Aukščiausias Teismas (LAT), nagrinėjantis  savivaldybės valdomos UAB Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) kasacinį skundą, antradienį nusprendė kreiptis į minėtąjį Bendrijos teismą su prašymu priimti prejudicinį sprendimą. Tarp prašomų išaiškinimų yra ir galimai melagingos informacijos traktavimas.

Klaipėdos autobusų parkas su partneriais bando pradėti teikti atliekų vežimo paslaugas Neringoje, tačiau įstrigo teismuose. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad teisminis ginčas kilo dėl KRATC, kuri vykdo atliekų sistemos operatoriaus funkcijas ne tik uostamiestyje, bet ir Neringoje, 2018 m. paskelbto konkursą teikti atliekų surinkimo šioje savivaldybėje ir išvežimo į Dumpių sąvartyną paslaugą.

Konkurse dalyvaujančios bendrovės „Ecoservice Klaipėda“ teigimu, geriausiu pripažintas uostamiesčio savivaldybės valdomo Klaipėdos autobusų parko (KAP) sudarytos tiekėjų grupės pasiūlymas neatitinka konkurso sąlygos, numatančios finansinį ir ekonominį potencialaus paslaugos tiekėjo pajėgumą. Tiekėjo vidutinės metinės veiklos pajamos, vykdant veiklą, susijusią su mišrių komunalinių atliekų surinkimu ir vežimu, per pastaruosius trejus finansinius metus turi būti ne mažesnės kaip 200 000 Eur be PVM.

„Ecoservice Klaipėda“ akcentavo, kad KAP ir UAB „Klaipėdos transportas“ teikia transporto, krovinių bei keleivių vežimo ir su tuo susijusias paslaugas, tačiau nevykdo mišrių komunalinių atliekų surinkimo ir vežimo ar su ja susijusios veiklos, o UAB „Parsekas“ iš esmės tik surenka teršalus iš laivų bei vandens.

„Ecoservice Klaipėda“ teismams taip pat dėstė, kad tiekėjų grupė neatitinka ir techninių reikalavimų, nes vietoje reikalaujamų šiukšliavežių siūlė autocisternas, nepasiūlė technikos, kuri turėtų įrangą, tinkamą 5 kub. m talpos požeminiams konteineriams aptarnauti, ji esą neatitiko standarto EURO 5 ir kt.

Klaipėdos apygardos teismas kovo 15 d. tokį ieškinį atmetė. Išnagrinėjusi skundą Apeliacinio teismo teisėjų kolegija šį birželį konstatavo, kad „Ecoservice Klaipėda“ argumentai dėl finansinio ir ekonominio tiekėjų grupės pajėgumo yra nepagrįsti, tačiau sutiko, kad siūlomos transporto priemonės neatitinka techninių konkurso reikalavimų. Apeliacinis teismas nusprendė panaikinti Klaipėdos apygardos teismo sprendimą, kartu panaikindamas ir KRATC sprendimą dėl konkurso pasiūlymų eilės ir šalis grąžino į prieš pažeidimą buvusią padėtį.

Tačiau KRATC nepasidavė ir pateikė kasacinį skundą LAT. Pastarasis dabar bylos nagrinėjimą sustabdė iki bus gautas europinio teismo išaiškinimas.

LAT teisėjų kolegija pateikė klausimus dėl kai kurių konkurso sąlygų teisėtumo ir taikymo aspektų; įvairių konfidencialios informacijos apsaugos viešuosiuose pirkimuose aspektų; KAP pateiktos galimai melagingos informacijos vertinimo galimybės teismo procese ir tokių veiksmų padarinių. Taip pat teiraujasi dėl galimai melagingą informaciją pateikusių ūkio subjektų veiksmų potencialių padarinių jų partneriams, visiems kartu pateikusiems bendrą pasiūlymą konkurse.

Pagal Lietuvos viešųjų pirkimų nacionalinį reguliavimą melagingą informaciją pateikę ūkio subjektai privalo būti įrašyti į Melagingą informaciją pateikusių tiekėjų sąrašą, o tai lemia ribojimą vienerius metus dalyvauti kitų perkančiųjų organizacijų skelbiamuose pirkimuose.

Prieš 15 metų Klaipėdos savivaldybė dar pati dalyvavo tokių paslaugų rinkoje – jas teikė jos valdyta UAB „Specialus autotransportas“. Tačiau ji 2004 m. gegužę buvo privatizuota viešo pardavimo konkurso metu. „Specialaus autotransporto“ pradinė kaina siekė 4,2 mln. litų, jį už 6,7 mln. litų įsigijo tuometinio vadovo Vido Karolio įkurta UAB Atliekų tvarkymo kompanija. Po privatizacijos ji buvo prijungta prie UAB „Specialus autotransportas“, kurią vėliau įsigijo UAB „Ecoservice”, tuo metu priklausiusi UAB „Rubicon Group”.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Neteisingai rūšiuojantys atliekas gali sulaukti baudų 

Klaipėdos savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) inspektoriai pradėjo aplinkosauginius reidus – tikrinama, ar klaipėdiečiai ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėda pagaliau pradeda rūšiuoti maisto atliekas

Vėluodama keturis mėnesius Klaipėda pradeda maisto atliekų rūšiavimą – antradienį surengta oficiali tam skirta šalia Dumpių sąvartyno pastatytos linijos atidarymo ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdos pirtį ketina perduoti buvusiam Autobusų parkui

Klaipėdos miesto meras teikia Tarybos sprendimo projektą, kuriuo siūloma UAB „Vildmina“, valdančią senąją miesto pirtį, Trilapio g. 6,  reorganizuoti prijungiant ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This