Jaunimo namus prie jūros vadina apgaule

Miestas, Svarbu

Verslininko planai II  Melnragėje pastatyti jaunimo namais pavadintą objektą kur kas daugiau kritikos susilaukė internetinėje erdvėje nei realybėje.

Į viešą projektinių pasiūlymų pristatymą atėjo tik du klaipėdiečiai. O oficialų kreipimąsi į Savivaldybę dėl šio projekto parašė miesto Tarybos narys Arūnas Tuma.

Projektuotojų vizualizacija

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad bendrovės „Eligo NT“ užsakymu jos nuo 2015 m. lapkričio valdomuose sklypuose Antrosios Melnragės g. 10 ir 10A sklypuose UAB „Danės projektai“ projektuoja jaunimo nakvynės namus, kuriuose numatomi 12 numerių, ir jaunimo nakvynės namus su gyvenamosiomis patalpomis – 12 numerių ir 12 butų. Jaunimo nakvynės namų numerių ir butų plotai svyruoja nuo 33 iki 48 kv. m.

Projektiniuose pasiūlymuose nurodoma, kad projektuojami pastatai yra trijų aukštų, ne aukštesni nei 10 metrų,  su balkonais, stačiakampio formos. Pastatų fasadams parenkama labai artima aplinkai apdaila – medžio dailylentės. Pirmo aukšto apdaila – klinkerio plytelės, derinant prie esamų pastatų.

Juose taip pat nurodoma, kad pagal STR reikalavimus jaunimo nakvynės namams reikia numatyti vieną stovėjimo vietą šešiems kambariams, o gyvenamosios paskirties patalpoms – vieną vietą vienam butui. Jaunimo namams (Antrosios Melnragės g. 10) reikalingos 2 automobilių stovėjimo vietos, nes pastate yra projektuojama 12 atskirų numerių), tačiau sklypo ribose numatoma 6 automobilių stovėjimo vietos. Jaunimo namams su gyvenamosiomis patalpomis (Antrosios Melnragės g. 10A) reikalingos 12 automobilių stovėjimo vietų (pastate yra projektuojama 12 butų ir 12 jaunimo nakvynės numerių), tiek jų ir projektuojama sklypo ribose.

Į projektinių pasiūlymų pristatymą atėjusiems dviem klaipėdiečiams ir žurnalistui „Danės projektų“ architektas, projekto Melnragėje vadovas Valentinas Lucenko aiškino, kad objektas suprojektuotas vadovaujantis detaliuoju planu, numatančiu, kad sklypas yra rekreacinės paskirties.

„Rodikliai išlaikomi ir neviršijami. Kad atsirastų balkonai, praplėstos užstatymo ribos. Tam pritarta. Statinys atitinka poilsio paskirtį, nes jame didžioji dalis patalpų yra jaunimo nakvynės namai”, – teigė architektas.

Pristatyme dalyvavęs klaipėdietis Rimvydas teigė, jog džiugu, kad statoma ir teiravosi tik to, ar čia bus komercinių patalpų bei ar automobilių stovėjimo vietos nebus užtvertos. V. Lucenko patikino, kad neplanuojama nei užkardų, nei tvorų.

Tuo metu į pristatymą atėjusi Laima turėjo kitokią nuomonę apie šiuos verslo planus.

„Susidaro įspūdis, kad tai – gyvenamosios paskirties objektas. Identiški išplanavimai, išdėstymai. Pavadinimas, kad tai jaunimo nakvynė, sumaišties įneša, juk tada tai labiau hostelis turėtų būti. Manau, kad jaunimo namais vadinama dėl paprastesnių reikalavimų – išvengiama parkingo normatyvų, nes šešiems numeriams tik viena vieta, nereikia vaikų žaidimo aikštelės. Jaunimo namai čia tam, kad maksimalus užstatymas būtų. Tokioje vietoje tikiesi visuomeninės paskirties pastatų. O dabar lyg norima apmuilinti, apgauti”, – sakė Laima, žadėjusi savo pastabas projektui surašyti ir atsiųsti.

Projektuotojų vizualizacija

V. Lucenko tikino, kad statytojas „realiai numato nuomoti” jaunimo namais pavadintas patalpas.

„Yra STR papunktis jaunimo namai. Tokią užduotį gavome, tą ir projektuojame. Kur Klaipėdoje tokie dar yra, iš tiesų nežinau. Sklypas per mažas kokiam SPA, jame gali būti tik pasyvus poilsis”, – dėstė projektuotojas.

Pasak jo, statybų metu visi vertingi želdiniai bus išsaugomi.

Tuo metu dienraštis „Vakarų ekspresas” skelbė, jog dėl šio projekto miesto Tarybos narys Arūnas Tuma oficialiu raštu kreipėsi į miesto savivaldybę.

„Prašome atkreipti dėmesį į statytojų ketinimus nepaisyti galiojančių su teritorijų planavimu ir statyba susijusių normų, taip iškreipiant kitų dalyvių galimybes sąžiningai konkuruoti Klaipėdos m. ir sudarant pretekstą potencialiems ginčams dėl pastatytų pastatų paskirties, kurie šiuo metu vyksta Palangoje ar Neringoje“, – rašte akcentavo A. Tuma.

Vienintelis projekto užsakovės ir sklypų savininkės – bendrovės „Eligo NT“ – akcininkas yra Eligijus Rupšlaukis.

11 Comments

  1. Tas pats

    Tuma turi kaimynini sklypa (buves Pajurio viesbutis Giruliuose) , todel ir puola potencialius konkurentus. Posedyje dalyvavusi Laima, greiciausiai yra Tumos imones vadove Laima Kaskauskaite. Tai tiek to vieso intereso, kai yra tik verslo interesas zlugdyti konkurentus.

    Reply
  2. Jaunimo

    Namai , tai te apgyvendina ten neįgaliuosius jaunuolius , gera aplinka , tai ne pietinės miesto dalies teritorija. Ir jura už kopu.

    Reply
  3. Nesvarbu

    Viskas ko reikia, kad blogis triumfuotų , yra visuomenės pasyvumas – sakė žymus airių filosofas, politikas Edmundas Burke. Čia jis turbūt apie LT

    Reply
  4. Stebėtis belieka

    Gyventojų vietoj sukilčiau. Statėsi ar pirko pačioje brangiausioje ekskliuzyvinėje vietoje namus ir staiga – jaunimėlio debošų vietelė . Siaubas ima net pagalvojus. Nakvynės nama ir dar…jaunimėlio, na čia tai jau bent!

    Reply
    • Anonimas

      kiek ten tų gyventojų ir kas juos palaikys:). Pirma Melnragė tai geriausias pvz. natūroje kaip negalima kurortinėje vietovėje tvarkytis . Žmonėms dešimtmečiais kambariuose smirda, Klasco trečdalį miesto rudos dulkėmis dulkina ir nieko, niekas dar nesukilo. Gražiausioje miesto vietoje prie molo naftos ir kito brudo bačkos statomos ir nieko. Normalu. Tad stebėkitės ir toliau

  5. Arunas Tuma

    Atsakydamas į komentarą, galiu pranešti, kad raštas išsiustas ne tik savivaldybei, bet ir aplinkos ministerijai su prašymu įnicijuoti ir užkamšyti įstatymų spragas. Kaip ten bebūtų, bet galu gale nukenčia tokius butus įsigije gyventojai, ar šalia gyvenantys, ar pažeidžiam kita visuomenės dalis, jau nekalbant apie sažiningą konkurenciją. Kaip toliau tas klausimas vystysis negaliu passkyt, bet tikrai bus jo eiga domimasi.

    Reply
    • Anonimas

      užkardyti šitą pseudo „daugiabučių biznelį” rašto ir domėtis tikrai nepakaks 🙂 , bet pažaisti aišku galima, kol įsijungs sunkioji artilerija. Aplinkos ministerija to tikrai nesiims 🙂 ten dabar vamzdžių simfonija ir to turi imtis seimas tik jam jau iki rudens suvalgyti kotletai svarbiau. Nuorodą dėl RC daviau ir tam pakanką R.Tamašūnienės įsakymo ir pradėtų už mėnesio veikti :). Bet ne man politikus mokyti :). Už atsakymą dėkui 🙂

    • Anonimas

      Gerbiamas Arūnai, nusiųskite Architektų rūmams į etikos komisiją, tegu išnagrinėja ar šis atestuotas architektas laikosi etikos visuomenės ir kolegų atžvilgiu.

  6. Joris

    Bet kone pusė Vilniuje statomų butų jie arba svečių namai, arba dar kaip. Klaipėdoj tai naujovė, tai ir ažiotažas toks. Pripažinkim, tokioj vietoj jaunimo nakvynės namai ar hostelis-absurdas. Gal benamiams būdeles suręskime.

    Reply
  7. miesto tarybos nariui

    panašu, kad ir Tuma gina savo verslo investicinę teritoriją nes interesų pajūrio ruože matyt turi daug. Vietoje to, kad rašinėtų savivaldybės administracijai, kuri niekada į nieką nereguoja ir duotu atveju net įrankių neturi šiai problemai, bet kas trukdo su visais savo finansiniais, administraciniais resursais ir partija inicijuoti įstatymo pataisą draudžiančią tokius objektus skaidyti gabaliukais? Registrų centras negalėtų užregistruoti mažų turtinių vienetų gabaliukais „butukų” ir verslas negalėtų jų parduoti. Jei nori pirk tik visą objektą. Vien tik tokia žinia priverstų verslą susimastyti ir baigtusi įrodinėjimų ekvilibristika – katę vadinti šunimi. Problemos išsispręstų ir Nidoje, Juodkrantėje, Palangoje, Šventojoje ir žinoma Klaipėdoje. Būtų ir politiškai solidu ir valstybiška. Bet gal tada pačiam skaudės?

    Reply
  8. Precedentas

    statybos teisės aktai numato ne tik norminį (sumažintą) kiekį kiemo ir parkavimo infrastruktūrai, bet ir privalomas patalpas tokiems „rekreacinės paskirties jaunimo nakvynės namams” . Ar tos patalpos yra? Panašu, kad Klaipėdoje visi „verslininkai” nuo šiol kurs tik tokius „jaunimo” namus kur nereikalingas nei automobilių parkavimo vietos nei žaidimo aikštelės. Senamiestyje turime pvz ne vieną ir ne du.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Meras žinojo apie medžių kirtimą Donelaičio aikštėje*

Mūsų miestelio meras Arvydas Vaitkus į Želdynų apsaugos komisiją yra delegavęs savo ištikimą bendražygį ir sponsorių Arūną Tumą. Savo ausis, ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Politika

Pradėjo skelbti savivaldybės tarybos narių algas

Neatlygintinai dirba tik vienas Klaipėdos miesto tarybos narys. Tai paaiškėjo savivaldybei po Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) kritikos paskelbus informaciją apie ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Paaiškėjo Arūno Tumos išminties šaltinis*

Klaipėdos miesto tarybos narys, net merą gebantis pastatyti į jam priderančią tarnautojo vietą, Spyglio mylimas Arūnas Tuma pastaruoju metu demonstruoja ...
2024-03-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This