Klaipėdos paveldosaugininkai liko be vadovo (papildyta)

Miestas, Svarbu

Ne vienerius metus Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyriui vadovavusi Audronė Puzonienė dabar yra tik šio skyriaus vyriausioji specialistė. Ji pati nekomentavo, kodėl turi tenkintis žemesnėmis pareigomis.

Kultūros paveldo departamento (KPD) oficialioje interneto svetainėje šiuo metu skelbiama, jog Klaipėdos skyriuje vedėjo pareigas laikinai eina Laisvūnas Kavaliauskas, o A. Puzonienė yra vyriausioji specialistė. Tačiau tokios rokiruotės priežasčių kol kas niekas nesiveržė komentuoti.

Klaipėdos senamiestyje verslininkams nugriovus kelis senus pastatus bei iškilus grėsmei, kad bus nugriautas vadinamasis Locmanų namas, būrelis klaipėdiečių praėjusių metų pabaigoje surengė protesto akciją prie KPD Klaipėdos skyriaus. Martyno Vainoriaus nuotr.

Kultūros paveldo departamento atstovė ryšiams su visuomene Rytė Šerėnaitė patvirtino, jog pakeitimai Klaipėdos skyriuje įvyko. Jie įsigaliojo nuo praėjusių metų gruodžio 16 dienos. Paklausus, kokios priežastys lėmė tokius pokyčius, R. Šerėnaitė teigė, kad juos pakomentuoti nori pats Kultūros paveldo departamento vadovas, tad reikia sulaukti, kol jis turės laiko pateikti savo komentarą.

Nekalbūs buvo ir KPD Klaipėdos skyriaus darbuotojai. Pati A. Puzonienė buvo lakoniška: „Nieko nėra amžino“. Bet paklausta, kodėl ji dabar yra ne vedėja, o vyriausioji specialistė, valdininkė atsitvėrė vieninteliu žodžiu: „Nekomentuosiu“.

Laikinasis KPD Klaipėdos skyriaus vedėjas L. Kavaliauskas taip pat nebuvo linkęs paaiškinti, kodėl įvyko pokyčiai.

„Reikėtų vadovų Vilniuje klausti, kodėl tokie sprendimai. Aš esu laikinai vedėjo pareigas einantis žmogus. Matyt, tol, kol įvyks konkursas ir bus naujas vedėjas“, – teigė L. Kavaliauskas.

Jis svarstė, jog konkursas išrinkti naują vedėją gali įvykti pavasarį, nes veikiausiai balandį turėtų būti baigta KPD reorganizacija – numatoma apjungti kelis skyrius, Klaipėdos tokie pokyčiai nepalies. Be to, ketinama pakeisti vidinę struktūrą taip, kad projektus derinantys specialistai būtų pavaldūs skyrių vedėjams, o inspektoriai – KPD direktoriui ar jo pavaduotojams.

L. Kavaliauskas tvirtino, jog pats neketina dalyvauti konkurse užimti KPD Klaipėdos skyriaus vedėjo pareigas.

„Tikrai į šias pareigas nepretenduoju, mane tenkina dirbti inspektoriumi. Dabar tiesiog tokia situacija, jog kažkam reikia būti vedėju. Aš jau 20 metų vis pavaduoju tuos vedėjus, tai ir šįkart laikinai paeisiu šias pareigas“, – aiškino L. Kavaliauskas.

Papildyta

Kultūros paveldo departamento direktorius Vidmantas Bezaras, paklaustas, kodėl A. Puzonienė nebėra KPD Klaipėdos skyriaus vedėja, aiškino, kad nieko amžino nėra.

„Klasikinės vadybos teorijos taip pat kalba, kad darbą rekomenduojama keisti kas 5-7 metai. Tam, kad į KPD Klaipėdos teritorinį padalinį ateitų naujų vadybos idėjų, reikia rimtesnių pokyčių, o keisti nėra lengva, kai 16 metų darbo principai buvo nusistovėję. Kelis kartus apsilankius Klaipėdoje, įvertinus situacijų sprendimus ir perspektyvas, sutarėme su A. Puzoniene, kad jos sukauptą patirtį galima panaudoti ir kitoje pozicijoje“, – teigė V. Bezaras.

Anot jo, vedėjo pareigybė ir jai keliamas atsakomybės laukas išties sudėtingas, reikalavimai tiek iš vadovybės, tiek iš kolegų, tiek iš visuomenės dideli ir dar didėja, veiklos sritis labai plati – nuo inspekcinės veiklos, projektų derinimo iki visuomenės švietimo.

„Valstybės tarnyboje labai daug reikalavimų – pradedant atsakomybe, profesionalumu, baigiant viešumu ir skaidrumu. Bet Valstybės tarnybos įstatymas nurodo ir tai, kad tarp tarnautojų veiklos principų yra ir atvirumas, kūrybingumas, pagarba žmogui ir valstybei. Keičiasi ir suvokimas apie valstybės tarnautojo misiją: be to, kad reikia būti griežtai savo funkcijas atliekančiu valdininku, yra ir kitų reikalavimų: kolegiškumo, geranoriškumo, bendro konteksto supratimo. Pastaruoju metu iš Klaipėdos atsklisdavo pakankamai daug priekaištų dėl tam tikrų situacijų sprendimų, o dar daugiau – dėl nepriimtų sprendimų: iš savivaldos, iš architektų, ir ypač, iš nevyriausybinio sektoriaus. Užsilikusi praktika atsakomybes deleguoti Vilniui taip pat yra ydinga, daugeliu atveju problemų net nebūtų, jei nuo pat pradžių būtų komunikuojama vietoje – su savivaldybės paveldosaugos padaliniu, su visuomene, jei aktyviau dalyvautų diskusijose su regiono paveldo bendruomene“, – kalbėjo V. Bezaras.

Jo teigimu, naujo KPD Klaipėdos skyriaus vadovo bus ieškoma nedelsiant.

„Prašymas skelbti konkursą jau suformuotas, artimiausiu metu Valstybės tarnybos departamentas jas įvertins ir skelbs konkursą, tad kviečiame ir laukiame dalyvaujant Klaipėdos krašto specialistų, ypač turinčių architekto, paveldosaugininko patirtį“, – dalyvauti konkurse klaipėdiečius ragino KPD vadovas.

A. Puzonienė KPD dirba nuo 2003 metų, vedėja tapo 2012 m. kovo 1 d.

„Kiek prisimena kolegos, ji buvo intensyviai įkalbinėjama tapti vedėja, sutiko tik laikinai, tačiau laikinas periodas užsitęsė“, – teigė V. Bezaras.

14 Comments

  1. nulis

    Gražūs tie mūsų „visuomenininkų ” veidai nuotraukoje. Kažkaip simboliška tapo KPD ir visuomenininkai … O gal kas žino kas jų šeimininkas , tiesiog prašosi kokios partijos dėmesio ir globos ….
    P.S. Čia klausimėlis psichoterapiautams : Ar tai norma ar diagnozė , jei žmogui viskas kas Miestelyje vyksta negerai…?

    Reply
    • Nesupratau:

      kodėl viskas?

    • Elena

      Na ne visi ” visuomeninkai ” 🙂 Kiek aš pažįstu stovi ir miesto tarybos narys konservatorius Andrius Petraitis , šalia plakatas apie Locmanų namą 🙂

  2. Darmojedas :)

    O, smagu matyti etatinius protestuojus, neišmirė dar pasirodo.

    Reply
  3. Klaipedietis

    Sprendziant is senamiescio vaizdo, moteryte dirbo itin gerai. Saugojo viska ir atkakliai. Saugojo tiek, kad viskas kas sena Klaipedoje ir liko sena. Puvo, griuvo, nyko, bet liko. Nusisuko nuo senamiescio verslas, biurokratizmo lygis ir draudimu politika nugalejo. Puteikia deaudimu paveldosaugos skyrius. Gi kai pastatas stugso supuves yra kalti savininkai, o ne paveldosaugos skyrius uzdeje tukstancius draudimu? Tad ir puna senamiestis.
    O ta rokiruote, nieko naujo neduos, kol i sia istaiga neateis nauji, naujas paziuras turintys specialistai. Kurie pades, nukreips, patars, ieskos kompromisu, o ne tik bukai draus.

    Reply
    • Senamiesčio gyventojas

      Prieš įstatymus visi turim būti lygūs ir vienodai. Ne Audronė „saugojo” senamiestį, o šalies įstatymai, kuriais ji vadovavosi. Ji tikrai buvo profesionali, išmanė savo sritį. Gal kiek giežtesnio bendravimo stiliaus, bet jos vieta tiesiog nepavydėtina – kas dieną po kelis besibraunančius ir besiderančius Ale verslininkus kurie buvo pasiruošę viską išgriauti ir daugiaaukščius senamiestyje pristatyti.
      Lauksim kas atsiras sekantis – „geresnis”.

    • Anonimas

      Gerai pasakyta

  4. Anikė

    Tokia jau ta kontora. Uostelis nepavykusiems tinginiams ar starto aikštelė karjeristams. Visa Lietuva nežino ko nori, ko siekia, o kalta kažkokia vedėja. Saugosi – gausi per galvą nuo kokios Achemos klapčiukų, „nesaugosi” ir leisi, užpuls visokie pašalpiniai ir pensininkai suagituoti jaunųjų pseudopaveldosaugininkų pasirišusių tautines juosteles po kaklu. Jiems tai tik kad kas kokią fotkę padarytų. Situacija Klaipėdoje jau tris dešimtmečius buvo bloga tik panašu, kad bus dar blogesnė. Šiuo atveju baisiau, kad tiek eks vedėja tiek naujasis lep vedėjas net prasižioti bijo, įvardinti kontoros problemas vengia ar net nenori. Baimė. Bijo ir dantis sukandus patylės, ka tik sulaukti pensijos. Va tai jau išties problema ir problema su diagnoze, tik jau visos Lietuvos. Bijau, kad ateityje dar pasidžiaugsime istorike Audrone Puzoniene nors asmeniškai niekada nesutariau, bet iš visų buvusių-Puteikio, Bartkaus – ji profesionaliausia buvo.

    Reply
    • Anikei

      Puzonienė profesionaliausia? Juokaujate? Visas jos vadovavimas buvo nukreiptas ne į paveldo apsaugą, o į biurokratinių procedūrų vykdymą.

  5. Miestas

    Atleisti visa skyriu – dvasios ubagu ir pasikelusiu zmogeliuku gvardija PAVELDOSAUGOS PARODIJA. Tai senamiestis atsigautu ….dar Puteiki priedo pridekite … Zmones be issilavinimo supratimo tik politiku savu zmoguciu irstva…

    Reply
  6. Klausimelis

    Tai tie nuotraukoje etatiniai klaipedos protestuotojai-piketuotojai ? Is ko jie duona valgo jei vos ne kasdien piketoja?

    Reply
    • Tiurba

      Nemaža dalis iš pašalpų ir pensijų.

    • Anonimas

      SSRS Urozams, matyt, nepatinka, kad jau bent kažkas reiškiasi demokratiškai?..

    • Žinovas

      Jiems yra mokamas atlygis

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Rusija ieško ir Klaipėdos politikų bei kultūros žmonių. Tarp jų - ir dabartinis meras

Rusija antradienį paskelbė Estijos ministrę pirmininkę Kają Kallas „ieškomu asmeniu“ ryšium su baudžiamąja byla, kurios turinys nebuvo atskleistas. Rusijos opozicinis ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

Regionas

Atgyja Vilkėno dvaras

Kultūros paveldo departamentas skelbia, jog ilgus metus apleista ir vandalų niokojama Vilkėno dvaro sodyba Šilutės rajone pradėjo atgimti. „Šis nacionalinio ...
2023-10-21
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Prokuratūra Plungės parke leido statyti paminklą B. Lubiui

Klaipėdos apygardos prokuratūroje išnagrinėtas Lietuvos Respublikos valstybinės kultūros paveldo komisijos pareiškimas dėl Plungės rajono savivaldybės administracijos išduoto statybos leidimo statyti ...
2023-09-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This