Povilo Dirgėlos marinistinė tapyba – netradicinėje erdvėje

Mums rašo

Birutė Skaisgirienė
2020-01-09

Komentarų: 1

Jau ne už kalnų viduržiemis, bet sunku tuo patikėti: dienos klampios ir murzinos lyg pridulkėjusi vata, lietus kiaurą dieną įkyriai ir monotoniškai merkia miestą. Tokiomis dienomis net neprisimeni, kad gyveni prie jūros – vandens ir taip per akis.

Iriuosi prieš vėją ir lietų Klaipėdos senamiesčio gatve, viena ranka vis prilaikydama striukės gobtuvą. Apsidžiaugiu saugiai pasiekusi S. Daukanto ir Herkaus Manto sankryžą – tuoj galėsiu vėjui atsukti dešinįjį skruostą. Tik minutėlei stabteliu įkvėpti oro po Apygardos teismo pastato erdviu stogu, bet užtrunku ilgėliau – žvilgsnį prikausto teismo langų vitrinoje šniokščianti, putojanti jūra. Ir vėl vanduo, – pagalvoju. – Bet šis visai kitoks: vilioja, masina, ramina.

Vytauto Valevičiaus nuotr.

Sausio mėnesį šioje netradicinėje ekspozicinėje erdvėje (Herkaus Manto g. 26) parodą surengė klaipėdietis tapytojas marinistas Povilas Dirgėla. Visada sakiau, kad geriausia parodinė erdvė yra ta, kuri yra prieinama visiems ir bet kuriuo laiku. O ši tokia ir yra. Net tie, kurie niekada nesilanko dailės galerijose ir neturi jokių sentimentų menui, eidami pro šalį vis tiek pasuks galvą ir bent jau akies krašteliu paglostys jūros bangas.

Marinistika tiek literatūroje, tiek dailėje pastaruoju metu yra pasitraukusi į paribį, o jei ir blyksteli vienas kitas ne siužetinis, o tik jūrą vaizduojantis paveikslas, jis nebesulaukia išskirtinio dėmesio. Kas nutiko? Gal jūra jau nebeįkvepia menininkų, o gal socialiniai tinklai, sprogstantys nuo perteklinių jūros nuotraukų, ir pigūs jūros paveiksliukai su pušelėmis bei žuvėdromis ant Palangos kurhauzo tvoros ir tautodailės salonuose galutinai atbukino mūsų žvilgsnį?

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriuje yra apie 120 narių, daugiausiai – tapytojų, tačiau profesionalų marinistą turime tik vieną – maestro Edvardą Malinauską. Kitas, nenusileidžiantis profesionalumu, bet turintis ne menininko, o filologo diplomą, yra Povilas Dirgėla. Jis mielai būtų studijavęs dailę, tačiau mano karta dar puikiai prisimena, kaip sudėtinga būdavo įstoti į tuo metu vienintelę menininkų kalvę – Vilniaus dailės institutą. Vien talento, deja, neužtekdavo. Čiurlioniukams kelias būdavo atviresnis, o visiems kitiems laimė nusišypsodavo retai. Todėl Povilas pasirinko nelengvas filologijos studijas Vilniaus universitete, o dailės mokėsi savarankiškai.

Vytauto Valevičiaus nuotr.

Absoliučiai pritariu poeto Aliaus Balbieriaus nuomonei – „menininkas nebūtinai turi turėti su menininko profesija susijusį akademinį popierėlį, iš esmės profesionalas yra bet kas, kas ką nors mene padaro profesionaliai“. Čia ir apie Povilą Dirgėlą – baigęs tik dailės mokslus tuometinės vaikų dailės mokyklos (dabar A. Brako) vakariniame skyriuje, kur, beje, tapybą dėstė maestro Edvardas Malinauskas, jūrą jis tapo tikrai profesionaliai – su giliu įsijautimu ir kantrybe, kaskart atrasdamas vis naujus rakursus ir spalvų sąskambius.

Povilas tapo jūrą su derama pagarba, stengdamasis neįžeisti jos nemokšiškumu, nenuoširdumu ar prasta tapyba. Gal todėl Povilo drobėse ji atsiskleidžia visu gražumu.

Anot tapytojo, niekas negali išmokyti tapyti jūros, jei nėra potraukio, meilės tai didybei ir jėgai. Jūra tapytojui yra erdvės ir jėgos šaltinis, poilsis, ir ramybė.

„Man jūros ošimas mielesnis, negu miesto šurmulys. Mėgstu ją visokią – ramią, šiltą, draugišką, grasinančią, atšiaurią, putotą, – sako tapytojas. – Ir netiesa, kad tapyti vis tą pačią jūrą gali būti nuobodu – ji kaskart vis kitokia, jeigu sugebi pamatyti jos jėgą, spalvas ir atspalvius, jos detales, blyksnius, jos erdvę ir bangų formas.“

Paroda Klaipėdos apygardos teismo (Herkaus Manto g. 26) langų vitrinoje veiks visą sausį. Eidami pro šalį tiesiog stabtelėkite.

1 Comment

  1. Vytautas

    Puikus straipsnis

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Plastikos chirurgas pakvietė į neįprastą parodą 

Klaipėdoje, Menų ložės (Tomo g. 24) erdvėje, klaipėdiečiai turėjo galimybę sudalyvauti neįprastoje vieno vakaro parodoje-performanse, kurį paruošė plastikos chirurgas Saulius ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Kultūra

Jau kitą savaitę - Klaipėdos knygos nugalėtojų apdovanojimai

Balandžio 30 d., antradienį, 17.30 val., Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos „Kauno atžalyno“ padalinyje (Kauno g. 49) vyks ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Išdaužė teismo langą

Policija pranešė, kad pirmadienį, apie 13.34 val., buvo pastebėta, jog išdaužtas Klaipėdos apygardos teismo pastato langas. Martyno Vainoriaus nuotr. Pradėtas ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This