Viešosios paslaugos – į bendruomenių rankas

Regionas

Iki šių metų pabaigos ne mažiau kaip 15 proc. viešųjų paslaugų socialinių reikalų, švietimo, kultūros ir sporto srityse savivaldybės turi perduoti bendruomenėms, nevyriausybinėms organizacijoms (NVO) ar privačiam sektoriui, o viešasis sektorius turėtų teikti tik tas paslaugas, kurių kitos organizacijos negali teikti.

K. Paulikė supažindino, kaip ruošiamasi viešąsias paslaugas perduoti nevyriausybinėms ir bendruomeninėms organizacijoms. Rajono savivaldybės nuotr.

Susitikusi su Klaipėdos rajono bendruomenių ir NVO atstovais rajono Švietėjiškų iniciatyvų centro direktorė Kristina Paulikė akcentavo, kad svarstydamos apie viešųjų paslaugų perėmimą, bendruomenės, nevyriausybinės organizacijos privalo sau atsakyti į kelis esminius klausimus: ar yra tam pasiruošusios ir kokias paslaugas galėtų perimti ar teikti naujai?

Pasak Klaipėdos savivaldybės pranešimo, rajone jau dabar matomas didelis įvairių socialinių paslaugų poreikis, ypač ilgalaikės socialinės globos, vaikų dienos centrų. Rajone veikia 5 socialines paslaugas teikiančios biudžetinės įstaigos ir 6 – nevyriausybinės. Taip pat pagal poreikį paslaugos yra perkamos ir kitų savivaldybių globos namuose, įstaigose.

Tačiau teigiami pokyčiai perduodant viešąsias paslaugas yra galimi ne tik socialinėje, bet ir kultūros bei sporto srityse. Daugumoje savivaldybių jau ir šiuo metu veikia kultūros ir meno tarybos, finansuojančios profesionalų ir mėgėjišką meną bei kultūros projektus. Tačiau vis dar išlieka institucinis kultūros centrų, meno būrelių, jaunimo teatrų ir kitų įstaigų išlaikymas.

„Pavyzdžiui, jei savivaldybėje veikia viena Kultūros ministerijos išlaikoma biblioteka, tai nėra jokios prasmės savivaldybei dar vieną išlaikyti savo biudžeto lėšomis. Tokios lėšos galėtų būti skiriamos inovatyviems projektams ir naujoms idėjoms finansuoti“, – įsitikinusi Švietėjiškų iniciatyvų centro direktorė.

Atsakyti į klausimą, ar yra pasiruošusi perduoti viešąsias paslaugas, turi ir Savivaldybė.

„Savivaldybė irgi atlieka namų darbus. Būtent rajono iniciatyva, bendradarbiaujant su VšĮ „Versli Lietuva“, jau šiemet Klaipėdos regione gali startuoti bandomasis projektas „Parama socialiniam verslui“. Jo tikslas – skatinti tokio verslo atsiradimą ir iš jo pirkti viešąsias paslaugas“, – sako Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas.

Projekte numatytas ne tik svarbiausios, kelias savivaldybes vienijančios problemos nustatymas, galutinis tikslas, viešosios konsultacijos su savivaldybėmis, verslininkais, paslaugų gavėjais, bet ir mokymai NVO. Nevyriausybininkai ir bendruomenininkai būtų mokomi, kaip pradėti socialinius verslus, skaičiuoti pajamas, parengti veiklos strategijas ir kt.

1 Comment

  1. Danutė Čirikienė

    Noriu deklaruoti gyventoja savo patalpose, nuo ko pradėti?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Pagerbė ryškiausius metų kultūros šviesulius bei jaunuosius talentus

Priekulėje pristatytas naujas festivalis „Ženklai“, kviečiantis pažinti nepažintą Priekulę ir jos kūrėjus. Festivalio atidarymo renginio metu įteikti ir trys apdovanojimai ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Regionas

Gargžduose duris atvers bendradarbystės centras „Spiečius“

Birželį Gargžduose duris atvers jau 15-as Inovacijų agentūros bendradarbystės centras „Spiečius“. Centras veiks kaip erdvė, skatinanti regiono verslumą, teikianti nemokamas ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Regionas

Žadama keisti potvynių rizikos valdymo tvarką

Apie kompleksinį požiūrį į potvynių rizikos valdymą kalbantys Klaipėdos, Kretingos ir Šilutės rajonų bei Klaipėdos miesto savivaldybių vadovai sulaukė Aplinkos ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This