SGD terminale – rekordiniai veiklos rodikliai

Uostas ir jūra

Valstybės valdoma AB „Klaipėdos nafta” (KN) praneša, kad jos valdomame suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminale toliau fiksuojami rekordiniai veiklos rodikliai – vasario veiklos apimtis praėjusių metų rodiklius viršija net keliolika kartų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Vasarį į SGD terminalą dviem dideliais ir trimis mažais dujovežiais atgabenta beveik 300 tūkst. kub. m SGD, terminale išdujinta 1,86 TWh dujų. Išdujinimo rodiklis vasarį buvo daugiau nei 10 kartų didesnis lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2019 metais. Pažymima, kad tokį skirtumą iš dalies lėmė ir pernai vasario pabaigoje pradėti vykdyti iš anksto planuoti laivo-saugyklos techninės patikros ir priežiūros darbai, kurių metu terminalo veikla buvo laikinai sustabdyta.

Lyginant šių metų vasario ir šių metų sausio išdujinimo rodiklius, vasarį fiksuota apie 32 proc. didesnė terminalo veiklos apimtis. Didžioji dalis SGD – apie 91 proc. – atgabenta iš Norvegijoje esančios dujų skystinimo gamyklos.

„Praėjusių metų pabaigoje iškeltas lūkestis ir toliau didinti Klaipėdos SGD terminalo efektyvumą išsipildė su kaupu. Auganti išdujinimo apimtis rodo Klaipėdoje teikiamų paslaugų paklausą. Klientai toliau naudojasi žemų SGD kainų periodu, o žemas kainas leidžianti išnaudoti Klaipėdoje turima SGD infrastruktūra neša naudą mūsų komerciniams klientams ir visos Lietuvos buitiniams dujų vartotojams. Tendencija palanki ir ateičiai: analitikai įsitikinę, kad pasaulinė SGD rinka iki 2040 metų padvigubės, o Klaipėdos SGD terminalo potencialą įvertino ir tokios tarptautinės organizacijos kaip Šiaurės investicijų bankas, kuris šią savaitę patvirtino skirsiantis iki 160 mln. eurų paskolą plaukiojančio SGD saugojimo ir išdujinimo įrenginio įsigijimui finansuoti“, – pranešime spaudai cituojamas Klaipėdos SGD tarnybos direktorius Arūnas Molis.

Preliminariais duomenimis kovą planuojamas didesnės SGD terminalo veiklos apimtys nei vasarį: planuojama, kad du dideli ir šeši maži dujovežiai atgabens apie 332 tūkst. kub. m SGD, bus išdujinta šiek tiek daugiau nei 1,86 TWh dujų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Rengs specialistus SGD terminalui

Trečiadienį tarptautinė energijos terminalų operatorė AB „KN Energies“ (KN), suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo-saugyklos „Independence“ techninė operatorė UAB „Hoegh ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This