Už baseiną gali tekti grąžinti 4 mln. eurų

Miestas, Svarbu

Klaipėdos miesto savivaldybei, kuri bylinėjasi dėl naujojo uostamiesčio baseino broko, gali tekti grąžinti net ketvirtadalį jo statyboms išleistos sumos.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Miesto Tarybos Kontrolės komiteto pirmininkė Ligita Girskienė pranešė apie dar vasario pabaigoje Centrinės projektų valdymo agentūros (CVPA) priimtą sprendimą, pagal kurį Klaipėdos savivaldybė į europinę paramą skyrusios Vidaus reikalų ministerijos sąskaitą turi grąžinti 3,94 mln. eurų. Pradinė baseinų statybos kaina siekė 15,823 mln. eurų, o statybų eigoje ji išaugo iki 16,579 mln. eurų.

Agentūra konstatuoja, kad Savivaldybės administracija, kuriai tuo metu vadovavo liberalas Saulius Budinas, skelbdama baseino projekto įgyvendinimo viešąjį konkursą, pirkime dalyvaujantiems atitinkamiems subjektams dirbtinai sudarė palankias sąlygas laimėti. Teigiama, kad pasirinktas rangovas – AB „Axis Industries“ ir jau bankrutavusi UAB „Deglas“ – tikėtina, nebūtų laimėjęs konkurso, jei jau paskelbto ir vykdomo viešojo pirkimo metu savivaldybė nebūtų pakoregavusi ir pakeitusi tam tikrų konkurso sąlygų, susijusių su reikalavimais jungtinei veiklai.

Vykdant viešąjį konkursą buvo pakeisti ir projektiniai reikalavimai. Pavyzdžiui, pradinėje projekto techninėje specifikacijoje nurodytas šilumos siurblys – „GeoKat 25″, eigoje jis buvo pakeistas kitu, tokiu būdu vienas iš konkurse dalyvaujančių subjektų su pradinių pirkimo dokumentų neatitinkančiu pasiūlymu tapo tinkamu ir buvo patvirtintas kaip konkurso laimėtojas.

Toks agentūros sprendimas gali būti skundžiamas Lietuvos administracinių ginčų komisijai arba Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis teigė, kad tokia teise buvo pasinaudota – pateiktas skundas teismui.

„Visomis teisinėmis priemonėmis ginsime miestiečių interesus tiek nuo brokdarių, tiek nuo tarpusavyje nesusikalbančių valstybinių institucijų“, – teigia G. Neniškis.

Ginčijamas sprendimas Savivaldybės įsitikinimu, yra nepagrįstas ir neteisėtas, o finansinė korekcija – neproporcinga tariamam pažeidimui.

Anot pirmadienį išplatinto savivaldybės pranešimo, Minėtu sprendimu CPVA konstatavo du tarptautinio, riboto pirkimo pažeidimus, neva turėjusius įtaką galutiniam sprendimui dėl rangovo parinkimo.

„Lietuvos apeliacinis teismas jau anksčiau yra konstatavęs, kad pažeidimas dėl kvalifikacinės atrankos kriterijų vertinimo nesukelia teisinių pasekmių, nes kvalifikacinė atranka pirkimo metu nebuvo vykdoma, taigi ir šie kriterijai faktiškai nebuvo taikyti”, – akcentuoja savivaldybė.

Anot jos, pritaikyta finansinė korekcija apskaičiuota vadovaujantis netaikytinu teisės aktu. Be to, nė vienas iš minėtų dviejų galimų pažeidimų esą neturėjo jokios įtakos Europos Sąjungos ar Lietuvos valstybės biudžetui, todėl pažeidimai, savivaldos nuomone, neturėjo būti nustatyti, kaip ir neturėjo būti taikytos finansinės korekcijos.

„Atvira Klaipėda” rašė, kad kovo viduryje Klaipėdos apygardos teismas, nagrinėjantis uostamiesčio savivaldybės inicijuotą bylą dėl defektų šalinimo naujajame baseine, paskelbė eilinę parengiamojo posėdžio pertrauką, kurios metu spręs dėl ekspertizės skyrimo.

Paskutinio posėdžio metu savivaldybei byloje atstovaujantis advokatas Gintaras Aleknavičius  teigė, kad baseine šiuo metu yra apie 100 nepašalintų defektų.

INFORMACIJA

Klaipėdos baseinas greta „Švyturio“ arenos atidarytas 2018 metų birželio pradžioje. Pastatą projektavo Olandijos kompanija „Slangen+Koenis International“ ir Lietuvos architektų biuras „Cloud architektai“.

Pradinė baseinų statybos kaina siekė 15,823 mln. eurų, statybų eigoje ji išaugo iki 16,579 mln. eurų. Baseino statybų techninę priežiūrą (Savivaldybei ji atsiėjo 8 674 eurus) vykdė UAB „Kelvista“.

„Axis Industries” generalinis direktorius Mantas Galdikas BNS buvo sakęs, kad įmonė atsisakė taisyti defektus, kurie esą atsirado ne dėl jos, o dėl projektuotojų ir valdytojų kaltės.

Pagal koncesijos sutartį 15 metų baseiną valdo bendrovė Klaipėdos baseinas, jos savininkai taip pat valdo „Švyturio“ areną bei Kauno „Girstučio“ baseiną.

12 Comments

  1. Rinkimų kampanija prasidėjo

    Redaktoriau, ar nepastebėjote, kad Lietuvoje jau paskelbta rinkimų į Seimą politinė kampanija? Tokia frazė kaip „Miesto Tarybos Kontrolės komiteto pirmininkė Ligita Girskienė pranešė” yra puikus paslėptos reklaminės kampanijos pavyzdys „nepriklausomoje” žiniasklaidoje 🙂

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Gerbiamas anonime, viską pastebėjome ir apie tai pranešėme https://www.atviraklaipeda.lt/2020/04/10/prasideda-seimo-rinkimu-politine-kampanija/ Bet, matyt, matote tik tai, kas pačiam paranku. Pirma, jei turėsite drąsos parašyti savo el. pašto adresą, galiu atsiųsti visą Ligitos Girskienės pranešimą ir galėsite jį palyginti su šiuo straipsniu. Antra, Seimo rinkimai nesustabdo savivaldos politinio gyvenimo ir teks tamstai kentėti iki tol skaitant žinias tiek apie Ligitą Girskienę, tiek apie Saulių Budiną, tiek apie visus kitus į Seimą galbūt susiruošiančius politikus, kiek jie kalbės apie miesto reikalus. Nepamirškite liaudies išminties, bylojančios, kad kuo pats kvepi, tuo kitą tepi. Beje, neseniai tarp kai kurių anonimų buvo labai populiariu kalbėti, kad Grubliauskas AK nupirko 🙂

    • klaipėdietė, Didžiosios Vitės gyventoja

      Gerb.Ligita Klaipėdoje daro ir dar padarys ŠIMTĄ kartų DAUGIAU,nei Seime tarp 141 Seimo nario ! Kokius kalnus nuvertė klaipėdiečiai Seimo nariai ,kad įmonės NENUODYTŲ miesto ir rajono gyventojų ?! Tik tokių aktyvių miestiečių bei rajono gyventojų dėka ir Seime buvo priimtas ,, Klaipėdos paketas ” ! Daugybę metų tiek vietinė valdžia,tiek šalies valdžia ir parlamentai stengėsi NEGIRDĖTI nei prašymų,nei reikalavimų ,kad ŽIŪRĖTŲ kas vyksta ! Tik 2019 m. sulėkė Klaipėdos seimūnai pasirodyti,kad rūpinasi žmonėmis . O jeigu p.Ligita Girskienė ir eis į Seimo rinkimus ,tai NIEKAM neuždrausta ,jei asmuo atitinka LR Konstituciją !

    • Rinkimų kampanija prasidėjo

      Lieku prie savo nuomonės. Be mano jau cituotos LG frazės šis tekstas nebūtų praradęs informatyvumo. Ir nebūtų sukėlęs abejonių dėl AK perdėtos simpatijos LG 🙂
      Neįdomus man LG pranešimas. Ši persona, kaip ir dauguma LT politinių populistų, naudojasi skandalingomis temomis savo asmenybės sureikšminimui. Tai laikau mūsų jaunos valstybės bjauria yda.
      O AK (ir asmeniškai MV) gerbiu už drąsą būti laisvam. Todėl tik draugiškai atkreipiau dėmesį, kad populistų manipuliacijos kartais prasprūsta pro nuo rutinos pavargusias žurnalisto akis.

    • Martynas Vainorius

      Ačiū už draugišką priežiūrą. Tačiau nenurodyti šaltinio, iš kur atėjo ši žinia būtų visiškai nesąžininga. Ir pačią Ligitą laišku informavau, kad visas jos pranešimas nebus skelbiamas, nes prasidėjo Seimo rinkimų kampanija. Iki jos skelbėme visų Klaipėdos ar Vakarų Lietuvos politikų atsiųstus pranešimus – ir mus visiškai vienodai, ar jie žali, ar raudoni, ar oranžiniai. Lygiai taip elgsimės ir toliau – jei tarp miesto Tarybos narių bus kandidatų į Seimo narius, necenzūruosime miesto naujienų, kuriose jie figūruos. O visi kiti politiniai pareiškimai, konkurentų vertinai ir t.t. nebus skelbiami.

  2. Rimantas

    Kai smegenis išsiplaus mūsų žmogelės iš mąstymo tik SAU tik PARTIJA , tada ir virusas iš Žemės pasitrauks.?

    Reply
  3. jei jau statytojai nepadarė

    tai įdomu kas priėmė? Keista labai, kai įmonės laimi konkursus ale po to bankruotuoja. Žiauri praktika.

    Reply
  4. Romas

    Nesvajokit. Pinigų niekas negrąžins. Tuos 4 milijonus grąžinsime mes – miestelėnai. Nei teisėsauga, nei prokurorai nieko net neieškos. Viešas konkursas pravestas pagal visas taisykles. Taip visoje Lietuvoje. Tie vieši konkursai tik dėl akių. Kas turi laimėti tas ir laimi. O laimi tie, kas „atsega” Nejaugi Klaipėdiečiams neaišku, kad Grubliausko – Budino tandemas toliau darniai „dirba” ir dar dirbs iki kadensijos pabaigos. Lietuva ne Prancūzija. Tem tokie jau seniai būtų išvyti.

    Reply
  5. Iš šalies

    Prie tokių politinių intrigų ir represijų nematyt Lietuvai nei nacionalinio stadiono nei nacionalinio baseino.

    Reply
  6. Kur tu?

    Kur tu, Budinai? A-ū-ū-ū-ū…. Teks atsakyti, 4 mil. ne juokai!

    Reply
  7. Dudorius

    Nevykis meras šituo dar vienu baisiu projektu labai didžiavosi, a le jis pastatė. #Grubliauskainelieskmieto pinigų #UžKlaipėdąkuriadidžiuojamės

    Reply
  8. Klaipeda

    Tai tegul Budinas ir gražina tuos pinigus…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This