Ministras: „Klaipėdai kvietimų tirtis buvo daugiau nei pakankamai”

Koronavirusas, Svarbu

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, neminėdamas konkrečios datos, pirmadienį surengtos spaudos konferencijos metu teigė, kad kvietimai prevenciškai tirtis dėl COVID-19 turėtų dar būti dalinami ir ateityje.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Anot ministro, nors iš pradžių buvo planuota išdalinti ne mažiau nei 7 tūkstančius tokių kvietimų, jų buvo apie 9 000. Tiesa, Marijampolės, Telšių ir Vilniaus savivaldybės juo dalino ne pagal nustatytą, o savo sugalvotą tvarką, tad dėl to atsakingi asmenys gali sulaukti sankcijų.

Pasak A. Verygos, pagal kvietimus ilgojo savaitgalio metu buvo atlikta daugiau kaip 3000 tyrimų. Susirgimo atvejų nėra nustatyta, tačiau dalis jų nėra baigti.

„Atvirai Klaipėdai” žinomas atvejis, kai šeštadienį per pietus atlikto tyrimo rezultatas nėra aiškus ir praėjus dviem paroms, nors žmogui buvo sakoma, kad jis atsakymo sulauks per 24 valandas.

Tuo metu LRT žurnalistai teigė sulaukę Klaipėdos universitetinės laboratorijos darbuotojų skundo dėl to, kad jie savaitgaliui dėl prevencinių tyrimų gavo apie 700 papildomų mėginių ir jiems sugriuvo grafikai. Komentuodamas šią situaciją ir tyrimų trukmę A. Veryga teigė, jog savaitgalis tokiems tyrimams buvo pasirinktas specialiai, nes savaitės pabaigoje esą visada yra mažesnis laboratorijų apkrovimas ir galima paimti daugiau mėginių ir ištirti.

„Darbo dienomis paėmus, jie liktų neištirti galimai ir keletą dienų”, – sakė ministras.

Anot jo, tyrimai daromi pagal prioritetus – pirmiausia simptominiams pacientams, medikams, paimti židiniuose, tad prevenciniai mėginiai atsiduria tik po tokių atvejų.

„Dėl ateities negaliu pasakyti dabar, bet manau, kad taip. Matysim, ar nereikia kažko koreguoti pačiam tyrimų planavime, nes kaip ir minėjau, susidūrėme su tam tikromis problemomis kai kuriose savivaldybėse. Tai matysim, kaip reikėtų geriau elgtis”, – teigė ministras, paklaustas, ar dar bus dalinama tokių kvietimų tirtis dėl koronaviruso.

Jo nuomone, Klaipėdai, kuri yra vienas iš šios ligos židinių bei daugiausia mirusių turinti teritorija, 500 skirtų kvietimų buvo „daugiau nei pakankamai”.

Konkretus kvietimų skaičius savivaldybėms esą buvo paskirtas proporciškai pagal gyventojų kiekį – tai buvo pagrindinis kriterijus.

„Klaipėdoje yra labai daug atvejų, bet labai aišku, kur tie atvejai yra. Tai yra gydymo įstaigos, slaugos įstaigos. Ten yra tiriami masiškai ir darbuotojai, ir pacientai tiriami. Ten galioja šiek tiek kita logika negu galioja tiesiog atsitiktiniam tyrimam žmonėm, kurie atkeliauja į prekybos centrą. Tai manau, kad Klaipėdai tų 500 atvejų yra tikrai daugiau nei pakankamai tam, kad gautume, sakykime, momentinę nuotrauką, pasižiūrėti, kas vis tiktai vyksta atsitiktinėje žmonių imtyje ir pasižiūrėti, kas vyksta su darbuotojais, kurie tuos gyventojus aptarnauja”, – sakė ministras.

Sveikatos apsaugos ministerija taip pat informavo, kad nuo šiol prevenciškai bus tiriami vaistininkai bei darbuotojai, dirbantys prekybos vietose, kurios yra gydymo ar globos paslaugas teikiančiose įstaigose arba yra nutolusios nuo šių įstaigų ne toliau kaip 200 metų. Prioriteto tvarka bus tiriami ir visi vyresni nei 60 metų amžiaus darbuotojai, taip pat tie, kurie dirba prekybos vietose, esančiose dideliuose prekybos centruose (kuriuose yra dideli lankytojų srautai).

Prekybos vietų vadovai įpareigoti identifikuoti darbuotojus pagal nustatytus prioriteto kriterijus ir informuoti savivaldybes, kurių teritorijoje jie veikia. Teigiama, kad savivaldybės, suderinus su jas aptarnaujančiais mobiliaisiais punktais, užtikrins prevencinių tyrimų eiliškumą bei ėminių paėmimą laboratoriniams tyrimams atlikti.

Taip pat numatyta, jog dėl planinių paslaugų gydymo įstaigose atnaujinimo visiems naujai į ligonines guldomiems pacientams tyrimas koronavirusinei infekcijai imant tepinėlį iš nosiaryklės gali būti atliekamas ne tik pačiose įstaigose, bet ir mobiliuose punktuose. Toks tyrimas turi būti atliktas likus ne daugiau nei 48 valandoms iki paciento stacionarizavimo.

Pabrėžiama, kad pacientui reikalingas planinis gydymas turi būti teikiamas nelaukiant tyrimo atsakymo. Tai reiškia, kad visą pagalbą, kuri reikalinga žmogui, jis gaus kaip ir planuota.

Jeigu tyrimas atliekamas toje pačioje įstaigoje, kur žmogus bus gydomas, tol, kol negautas atsakymas, ar jis yra užsikrėtęs ar ne, pacientas palatoje turi būti vienas.

1 Comment

  1. Lina

    Darželio auklėtojas buvo galima testuoti. Ramiau būtų

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Klaipėda artėja prie labiausiai COVID-19 sergančių savivaldybių dešimtuko

Penktadienį Lietuvoje patvirtinta 19 naujų koronaviruso atvejų (trys žmonės užsikrėtė antrą kartą). Klaipėdoje, kaip ir ketvirtadienį, susirgo vienas žmogus, užsikrėtęs ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Palanga prisijungė prie nulinius COVID-19 rodiklius turinčių savivaldybių

Ketvirtadienį šalyje, kaip ir trečiadienį, patvirtinti vos 8 nauji COVID-19 atvejai, iš kurių trys žmonės užsikrėtė antrą kartą. Klaipėdoje susirgo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This