Lukašenka arčiau nei atrodo

Nuomonės

Rytas Staselis
2020-08-17

Komentarų: 7

Atsisveikinę su žurnalo „Verslo klasė“ redaktoriumi Aurelijumi Katkevičiumi kartu su kolega judame Vilniaus Olandų gatve žemyn. „Kaip gera dabar būti Lietuvoje, o ne Baltarusijoje“… Baltarusijoje, kur keletą dienų vyksta tenykščių žmonių protestai dėl to, kad rugpjūčio 9 d. per vykusį prezidento rinkimų balsavimą valdžia be skrupulų pavogė rinkėjų balsus ir tądien be gailesčio tvatino protestuojančius. Nuo Vilniaus ligi tos šalies sienos – tik trys dešimtys kilometrų.

facebook.com/pg/BelarusFeed nuotr.

„Aha, ir daugeliui mūsiškių žmonių kaimyninės problemos kur kas mažiau svarbios už jų asmeniškas. Maždaug taip prieš tris dešimtmečius buvo Austrijoje, kurios kaimynystėje – Kroatijoje jau vyko nuožmus karas“… Vienam mūsų Kroatijoje prasidėjus karui teko būti Vienoje.

Na, taip. Baltarusija, lyginant su Lietuva, pabudo praėjus trisdešimčiai metų. Pabudo jos žmonės uždaryti kažkokiame sovietiniame pseudo klone, kurį kūrė jų dvidešimt šešis metus nesikeitęs lyderis. Atėjęs valdžios iš kolchozo pirmininkų lozungais kovojęs su korupcija ir nusikalstamumu.

Tūkstančiai sulaikytų demonstrantų, protestuotojų ir šiaip praeivių, brutaliai sudaužytų milicijos skyriuose ir tardymo izoliatoriuose – kaina, kurią tenka mokėti dabar. Už buvusį žlibumą, tariamai išsaugotą sovietinę tikrovę, taigi stabilumo iliuziją tuo metu, kai viskas aplinkui keitėsi iš esmės.

Klausimas: kokiu nerimu ir nestabilumu teks sumokėti dabar, kada diktatorius, prievartaujantis visą šalį ketvirtį amžiaus vis dėlto turės pasitraukti. Ekonominio-socialinio šalies tranzito procesas nėra mielas beigi malonus. Tūkstančiai lietuvių gali apie tai papasakoti iš savo patirties.

Taip bambėdami pakeliui per radiją išgirstame: Seimas antradienį ketina priimti specialią rezoliuciją, kuri pasmerks įvykius Baltarusijoje ir prezidento rinkimus vadins suklastotais. Tačiau ant jos projekto tarp iniciatorių nėra vienos parlamento frakcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (nejuokinga?) – Lenkų rinkimų akcijos narių parašų.

Šios organizacijos veikėjas – Zbignevas Jedinskis – socialiniuose tinkluose dar spėja brūkštelėti: „Baltarusijos policija gina Konstituciją”. Tada, prieš ištrindamas įrašą, dar priduria: „Lukašenka iš lietuviškų konservatorių išmoko, kaip nuraminti protestus. Skirtumas tik tas, kad Baltarusijoje policija gina Konstituciją, o Lietuvoje 2009 metais policija gynė tuos, kurie pažeidė Konstituciją, tai yra, policija gynė konservatorių valdžią, kuri per taip vadinamą „naktinę reformą“, pažeisdama Konstituciją, sumažino pensijas ir atlyginimus“.

Šioje vietoje Seimo, kurio kadencija baigsis 2020 m., narys akivaizdžiai pritrūko intelekto arba fantazijos. Galėjo lygindamas pasirinkti kitą analogiją – 1991 m. sausio 8-osios, kada pirmai atkurto nepriklausomos valstybės vyriausybei padidinus maisto produktų kainas būriai vadinamųjų „darbo kolektyvų” atstovų veržėsi į parlamentą daužydami langus ir griaudama duris. Specialiosios paskirties policijos dalinys OMON tąsyk labiau stebėjo įvykius iš šono, nes, matyt, p. Jedinskio požiūriu, tai juk „darbo kolektyvai” gynė savo teises ir taip pat konstituciją. Tą pačią, kurią esą gynė ir sovietinės kariuomenės daliniai vos už kelių dienų – jau sausio 13-ąją.

Palyginimų problema ta, kad Baltarusijos įvykių metu nedužo nė viena vitrina, kaip Vilniuje prie Seimo 1991-aisiais ir 2009-aisiais metais.

Neturiu abejonės, kad daliai dabartinės valdančiosios koalicijos Baltarusijos diktatorius širdyje yra daug artimesnis ir už nepriklausomos Lietuvos kūrėjus, ir už dabartinius jos pagrindų saugotojus, kurie neleidžia lengva ranka širinskinti šalies Konstitucijos. Dėl įvairių priežasčių kaimynystėje agonizuojantis režimas dėl to yra žymiai arčiau mūsų, nei daugeliui atrodo.

7 Comments

  1. Aš supratau Valdas ir Rytis palaiko

    Už 1 €parduota Mažeikiu nafta ir nesumoketos ir sumažintos pensijos pensininkams.
    Supratau jam patinka kad uostininlai užteršė jūra su degalais ir prokuratūra ir meras dangsto. Nepateikė informacijos
    Aš supratau kad Valdui tokia laisvė patinka. Taip patikka tiems kurie teršia matias ir lieka nenubausti. Kerta ir vagia miesto miedžius ir lieka nenubausti

    Reply
  2. Rytas tu nebuvai Baltarusijoje

    Tu peshka Lansbergo ir propoganda tavo pigiii

    Reply
  3. Ką tu čia nusirašinėji ,nusišneki

    Ar buvai ten? Bomzu nėra. Visi darbus turi. Už komunalinius 30 eurų.
    Jaunimo daug. Nemokamas mokslas. Lietuvai tik pasvajuoti. Niekas nedavė prichvatizuoti gamyklu.
    Niekas ne pardavė už 1 eura Kaip Mažeikiu nafta. Niekas nepristatė Cžv kaleimu ir nekankino. O lietuvos žmonės už kankintus žmonės sumokėjo 130 mln.
    Niekas neiškirto mišku
    Niekas neiškirto miesto medžių
    Rašliuga skepkis tik…..gėda rašliavai tavo

    Reply
    • Valdas

      Kainomis gerovę įvardija tik laisvės nesuprantantis ir ribotas žmogus.

      Šiaurės Korėjoje dar mažesnės kainos. Tai ten – geriau?

      Laisvi žmonės sugeba mokytis ir užsidirbti be valdžios pagalbos.

      P.S. Ir prašom nekalbėti Lietuvos žmonių vardu. Tai niekas tokios teisės nesuteikė.

      Jeigu kankiniesi – ieškok probelmų ne tik išorėje, bet ir savo viduje.

      Sėkmės.

    • Ksž kas laisvė supranta kaip Cžv kaleimai

      Apie kokia laisvė kalbi?apie cžv kaleimosę Lietuvoje kankintus žmonės?
      Ar laisvė prieį žmonių valia iškirsti Lietuvos miškai ir Miesto medžiai
      Apie laisve kalbi pensijos 400€ o prūkaratūros 3-5 t ir negina viršo interesu
      Apie laisve kalbi teršti 15 metu Marias oAinkos Apsaugos net ne žiurėjo ir prokuratūra nieko nenubaude ???
      Apie komia laive tu capalioji????

    • Laisvės nešėjams

      Tai jei jau nešat vakarų saulę, tai pasakykit, ir kas bus po laisvės! Baltarusiai dabar turi nemokamą gydymą, pensininkais tampa anksčiau, moterys- nuo 55 metų. Sergantiems vieną kartą per metus suteikiama sanatorija. Darbus tikrai turi visi. Tai pasakykit, kas bus po laisvės! Kaip bus su žemės ūkiu, gamyklomis, kurios 60 proc. eksportuoja į Rusiją. Pasakykit dabar, kas nutiks gamykloms, kurių vakarams nereikės.

    • ALpas

      Nereikia svaičioti. Apie „gražų” gyvenimą Baltarusijoje: vidutinis atlyginimas – 1249 Baltarusijos rublių, Lietuvoje – 1381 Eur, vidutinė senatvės pensija – 352 Baltarusijos rublių, Lietuvoje – 377 Eur. Valiutų kursas – apytiksliai 3 Baltarusijos rubliai už 1 Eurą. Beje, 2018 m. Baltarusija tapo lydere šalimi pagal išduotų Šengeno vizų į EU skaičių (daugiau, nei Rusija, Kinija…) – kainos gretimose valstybės supermarketuose žemesnės, nei Baltarusijoje… Būtų gerai, kad kalbėtumėte faktais ir skaičiais, o ne sovietinės nostalgijos sužalotomis emocijomis. Ir dar – Sovietų Sąjungoje bomžų taip pat beveik nebuvo. Norėtumėte grįžti?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Nuomonės

Niūri karo nuojauta Artimuosiuose Rytuose

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį (balandžio 13-14 d.) raketinės atakos, kurią surengė Iranas prieš Izraelio valstybę, metu nuo keturių iki ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Nuomonės

Minskas, Astana – lygiuok, ramiai!

Po Ukrainos kariuomenės bepiločių orlaivių (dronų) atakų prieš stambias Rusijos naftos perdirbimo įmones (refinerijas) europinėje šalies dalyje, pasekmės, atrodo, yra ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This