Nori atnaujinti žvejybos taisykles

Uostas ir jūra

Antradienį Europos Parlamentas (EP) pritarė siūlymui atnaujinti pramoninės žvejybos taisykles, kurios nustato, ką, kaip, kur ir kada galima žvejoti.

pxhere.com nuotr.

Vietoje 30 šiuo metu galiojančių taisyklių siūloma vienu Europos Sąjungos (ES) teisės aktu nustatyti įvairių žvejybos būdų ir įrankių konstrukcinius reikalavimus, geografinius ir laiko apribojimus, draudžiamas žvejoti rūšis ir pažeidžiamų ekosistemų apsaugos priemones. Taip pat norima suteikti daugiau lankstumo kiekviename iš septynių ES jūrų baseinų nustatyti atskirus tam tikrų žvejybos įrankių, pavyzdžių, tinklo akių dydžio, standartus.

Anot EP spaudos tarnybos pranešimo, atnaujintomis taisyklėmis siekiama sumažinti nepageidaujamą jauniklių ir netikslinių rūšių laimikį bei apsaugoti ekosistemas. Todėl siūloma uždrausti žvejyboje naudoti sprogmenis, nuodus ar svaiginamąsias medžiagas, apriboti velkamųjų žvejybos įrankių, statomųjų ir dreifuojančių tinklų naudojimą, taip pat drausti žvejoti jūrų žinduolius, paukščius ir roplius. Taip pat EP siekia sugriežtinti naujoviškų žvejybos įrankių naudojimo sąlygas, pavyzdžiui, uždrausti žvejybą elektroimpulsiniais tralais.

Europarlamentarai siūlo naująsias taisykles taikyti ne tik pramoninei, bet ir mėgėjiškai žūklei, nes esą ir ji gali turėti įtakos jūros aplinkai, žuvų ir kitų gyvūnų ištekliams.

„Dabartiniai žvejybos reikalavimai yra nepraktiški ir nelankstūs, todėl būtina juos atnaujinti ir supaprastinti. Tačiau neturime išradinėti dviračio, o veikiau privalome juos patikslinti ir pritaikyti regionams“, – cituojamas EP pranešėjas Gabriel Mato (Europos liaudies partija, Ispanija).

ES taisyklių pataisoms pritarė 399 EP nariai, nepritarė 189, o susilaikė 86. Jie kartu suteikė mandatą EP derybininkams naująsias taisykles suderinti su ES Taryba, kuri patvirtino savo poziciją pernai gegužę.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Karšių žvejybos apribojimai Nemuno deltoje

Nuo balandžio 22 d. iki gegužės 20 d. Nemuno deltos regioniniame parke bus draudžiama gaudyti karšius. Įprastai šis draudimas įsigalioja ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Politika

Rinkimuose į Europos Parlamentą nori dalyvauti 18 partijų

Penktadienio vakare baigėsi pareiškinių dokumentų teikimo terminas rinkimuose į Europos Parlamentą. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, dalyvauti artėjančiuose rinkimuose iš ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

Politika

Europos Parlamentą nori šturmuoti 19 partijų

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) skelbia, kad pirmadienį baigiantis politinės kampanijos dalyvių registracijai dalyvauti birželio 9 d. vyksiančiuose rinkimuose į Europos ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This