Irenos Šakalienės namo istorija: sklypai įsigyti neteisėtai

Miestas, Svarbu

Klaipėdos apygardos teismas pirmadienį paskelbė, kad prokuratūros pretenzijos dėl uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjai Irenai Šakalienei ir jos dukroms priklausančio namo, esančio K. Donelaičio g., rekonstrukcijos bei su tuo susijusių žemės pirkimo sandorių, yra iš dalies pagrįstos.

2019 m. buvo pradėta vadinamoji namo rekonstrukcija, kurios metu buvusios skalbyklos vietoje per trumpą laiką išdygo naujas priestatas, tačiau dėl teismo taikytų laikinųjų apsaugos priemonių šiuo metu čia statybos nevyksta. Pagrindinis XIX a. pastatas, iš gatvės pusės uždengtas plėvele, yra itin prastos būklės. Martyno Vainoriaus nuotr.

Žinia, prokuratūra prašė pripažinti negaliojančiomis valstybinės žemės sklypo Klaipėdoje, K. Donelaičio g. 12, visas keturias pirkimo-pardavimo sutartis, panaikinti statybos leidimą bei nugriauti pradėtą statyti vadinamąjį priestatą, o valstybei grąžinti visą žemės sklypą. Už juos sumokėtus pinigus savininkėms pasiūlyta priteisti iš Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT).

Nagrinėjant bylą Generalinei prokuratūrai atstovavusi prokurorė Violeta Šulčytė aiškino, kad žemės sklypas „buvo parduotas ne tokio dydžio”, koks reikalingas namui eksploatuoti, todėl esą valstybės institucijos privalėjo likusią žemės sklypo dalį panaudoti pelningai, t.y. išnuomoti arba parduoti aukcione rinkos kaina, kadangi savivaldybei priklausė toje sklypo dalyje stovėjusi skalbykla ir sandėliukai. Tačiau pastatus nugriovus, šis valstybinis žemės sklypas buvo parduotas I. Šakalienės šeimai lengvatinėmis sąlygomis. Dabar šioje vietoje yra baigiamas statyti vadinamasis priestatas.

NŽT ir Klaipėdos savivaldybei bei Šakalių šeimai teisme atstovavęs advokatas Rimvydas Paulauskas buvo prašęs tokį ieškinį atmesti kaip nepagrįstą.

Bylą išnagrinėjusi teisėja Erinija Kazlauskienė konstatavo, kad dvi sklypų dalys I. Šakalienės dukroms Imantei ir Mažvydei 2014 m. pradžioje ne aukciono būdu buvo parduotos neteisėtai, pažeidžiant atitinkamą įstatymais numatytą tvarką. Taip buvo pažeisti visuomeninės naudos, efektyvumo, racionalumo, viešosios teisės principai, naudojant valstybės turtą.

Dėl to teismas nusprendė panaikinti du sandorius ir taikant restituciją įsigaliojus tokiam sprendimui NŽT turėtų grąžinti 3451 ir 4370 eurų.

Taip pat teismas naikina sandorius su UAB „Donelaičio namai” akcijomis, kuriais įmonei buvo perleistos minėtųjų sklypų dalys.

Naikinamas ir leidimas statyti priestatą. Jį per tris mėnesius nuo sprendimo įsigaliojimo turi nugriauti ir statybvietę sutvarkyti I. Šakalienė NŽT lėšomis.

Teismas atmetė ieškinio dalį dėl 2006 m. ir 2007 m. valstybinio žemės sklypo pirkimo-pardavimo sutarčių pripažinimo negaliojančiomis, nes konstatavo, kad pagal šias sutartis I. Šakalienei parduoti žemės sklypų plotai buvo proporcingi jos nuosavybės teise valdomoms gyvenamosioms patalpoms.

Toks sprendimas per 30 dienų dar gali būti apskųstas Apeliaciniam teismui. Ar I. Šakalienė tai darys, sužinoti kol kas nepavyko – pirmadienį po teismo sprendimo ji į skambutį neatsiliepė.

INFORMACIJA

K. Donelaičio g. 12-tuoju numeriu pažymėtą namą su Irena Šakaliene sieja net 26 metų istorija. Dar 1994 metais valdininkė šiame name įsigijo vadinamąsias kūrybines dirbtuves. Palaipsniui ji supirko visus 6 name buvusius butus, vienas iš kurių priklausė pačiai savivaldybei. Po butą ji padovanojo savo dukroms, su kuriomis vėliau įkūrė UAB „Donelaičio namai”. 

Su Klaipėdos savivaldybės administracijos palaiminimu I. Šakalienės šeima be aukciono, lengvatine tvarka per keturis kartus (2006 m., 2007 m. ir du kartus 2014 m.) įsigijo ir šalia namo esančius žemės sklypus.

2019 m. buvo pradėta vadinamoji namo rekonstrukcija, kurios metu buvusios skalbyklos vietoje per trumpą laiką išdygo naujas priestatas. Darbus atliko UAB „Rekosta”, tačiau dėl teismo taikytų laikinųjų apsaugos priemonių šiuo metu čia statybos nevyksta. Pagrindinis XIX a. pastatas, iš gatvės pusės uždengtas plėvele, yra itin prastos būklės.

11 Comments

  1. Karolis

    I. Šakalienės šeima gyvena Pievų take, tvarkosi gražiai ne tik apie savo didžiulį namą, bet pasistengė, kad ir visa gatvė naujomis trinkelėmis būtų išklota, važiuojamosios dalies asfaltas sutvarkytas, gatvės apšvietimas naujai sumontuotas. Išėjus į taip apšviestą gatvę galima knygą skaityti ar žurnalą pavartyti. Niekas netrukdys ne tik skaityti, bet ir pasivaikščioti. Mat ir transporto judėjimas šia gatve yra viena kryptimi ir labai labai menkai intensyvus. Klausimas, kam iš namų turėtojų to reikėjo? Atsakymas, kam reikėjo, tas ir susitvarkė. Pabandykite ir Jūs taip susitvarkyti. Jeigu galite ir turite galimybių. Rytoj galimybių gali nebebūti.

    Reply
  2. Jooo...

    Tokiu brūdų pilna ne tik Klaipėdoje. Jų rasi kiekvienoje savivaldybėje, kiekvienoje merijoje…,kiekvienoje partijoje…

    Reply
  3. Fui

    Visa Klaipėdos savivaldybė prasmirdus. Pilna prasmirdeliu valdininkų. Nėra kam juos už pakarpu isdrebti lauk iš tų kėdžių. Kad galetu jaunimas užimti ir valdyti tvarkingai savo miestą. Senai laikas tokiomis Šakalienėmis atsikratyti.

    Reply
  4. Anonimas

    Tikrai labai liūdna, bet juk seniai buvo aišku, kas per parazitai okupavo didumą valdžios po pertvarkos. Gaila, kad mūsų liaudis tokia nuolanki – nesitveria šakių, kad išvytų ” gudručius”.

    Reply
  5. Se

    Pagaliau nors sykį Šakalienė gavo gerą ir teisingą kirtį atgal. Bravo teismui.

    Reply
  6. Šposai :)

    nebloga kūrėja ta mūsų savivaldybė ir p. Šakalienė – ” … 1994 metais valdininkė šiame name įsigijo vadinamąsias kūrybines dirbtuves… „Kaži kokį meną atstovauja? Bet , kad tai padaryti reikėjo ir merų ir apskrities viršininkų ir tų pačių NŽT parašiukų. O kaip su jais? galai į vandenį? O už ką jai jie tuos parašus raitė? Matyt už didį pasaulinį Meną.

    Reply
  7. kur mes gyvename?

    Siaubinga. Ir tokie baisūs žmonės sėdi mūsų mylimo miesto savivaldybės tarnautojo kėdėje!

    Reply
    • pasibaisėjusiai

      jei jis išties būtų toks „mylimas” tai joks protingas sutvėrimas to nedaleistų. Tuščiažodžiautojai gimdo tuščiadarbius savanaudžius – vienas kito verti.

  8. Mafija

    Plaukai šiaušiasi. O supirko butus iš valdininkės algos? Seni savivaldybės mafioznikai tokie kaip Šakalienė turi seniai emigruoti, nes apvagynėjo biudžetą.

    Reply
  9. T

    Grūst lauk tokia susikompromitavusia valdininkę.

    Reply
    • Anonimas

      tai kuris čia taip dabar išdrįs? Ant kožno ji turi kompromatą, kaip mat į darbą paleis ir pabirs tada namai, sklypai, dvarai , miškai ant prasmirdusios cinkais prisodrintos Klaipėdos žemelės- kur tiek gėrio dėsim? Gal nereikia, kiek utilizacija kainuos. Lai geriau sėdi – viena kita daugiau ar mažiau

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Egidijui Šakaliui nepadėjo ir Aukščiausiasis Teismas

Ir teismų praktiką formuojanti aukščiausia instancija konstatavo, jog Neringos savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Šakalys buvo nepagrįstai praturtėjęs buvusios darbovietės – ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Ar Klaipėdoje užteks teisėjų Rimantui Cibauskui?

Įvairiausių ieškinių lavina nelegalią tvorą, užtvėrusią valstybinį žemės sklypą, bandančiam išsaugoti verslininkui Rimantui Cibauskui greitai gali tekti pradėti ieškoti savos ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This