Seimo rinkimai: ką pasirinko Klaipėda ir Lietuva?

Fotoreportažai, Politika, Svarbu

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį suskaičiavus Seimo rinkimuose atiduotus balsus paaiškėjo, kad visose keturiuose Klaipėdą ir Neringą apimančiose vienmandatėse apygardose prireiks antrojo rinkimų turo, o daugiamantėse apygardose buvo balsuojama taip pat kaip ir visoje Lietuvoje.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Minėtose apygardose antrajame ture vyks po dvi vienodas kovas – rinkėjai turės rinktis tarp konservatoriaus ir liberalo, arba valstiečių ir konservatorių atstovų.

Taip pat paaiškėjo, kad rinkėjai Seimo duris parodė net keliems perrinkimo siekusiems parlamentarams.

Balsavo mažiau, bet pagal šalies madą

Rinkdami parlamentą savo valią šįkart išreiškė 47,16 proc. rinkėjų. Prieš ketverius metus kadenciją baigiantį Seimą išrinko 49,9 proc. rinkėjų. Klaipėdoje ir Neringoje beveik visur balsuota šiek tiek vangiau nei šalies vidurkis: Marių apygardoje balsavo tik 39,59, Pajūrio – 42,81, Danės – 49,23, Baltijos – 41,14 proc. rinkėjų.

Paskelbus rezultatus iš visų 1989 apylinkių pirmoje vietoje atsidūrė Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai 24,8 proc. balsų (23 mandatai), antra liko valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga su 17,5 proc. balsų (16 mandatų), trečia – į parlamentą sugrįšianti Darbo partija su 9,47 proc. (9 mandatai), ketvirta – Lietuvos socialdemokratų partija su 9,26 proc. (8 mandatai), penkta – naujokė Laisvės partija su 9,02 proc. (aštuoni mandatai), šeštas –  Liberalų sąjūdis su 6,79 proc. (šeši mandatai). Kitos partijos neperžengė 5 proc. kartelės, kuri garantuoja patekimą į Seimą.

Analogiška partijų rikiuotė susiklostė ir visose minėtose klaipėdietiškose apygardose.

Vienmandačių rezultatai

Danės apygardoje antrajame ture rinkėjai turės rinktis iš konservatoriaus Arvydo Pociaus ir liberalo Sauliaus Budino, atitinkamai sulaukusių 26 ir 14,1 proc. balsų (4150 ir 2258 biuleteniai).

Saulius Budinas ir Arvydas Pocius. Martyno Vainoriaus nuotr.

Šioje apygardoje rinkėjai už borto paliko Seimo narį centristą Naglį Puteikį – jis pagal gautus balsus nusileidžia ir socdemų deleguotam buvusiam Klaipėdos Respublikinės ligoninės vadovui Romaldui Sakalauskui. Vertindamas rinkimų rezultatus Centro partijos-Tautininkų pirmininkas BNS teigė, kad ji negalėjo atsilaikyti prieš „ultraliberalias tendencijas” ir rinkėjai esą suklydo.

„Akivaizdu, kad Lietuva labai smarkiai liberalėja, rinkėjai renkasi vis liberalesnes partijas (…) Akivaizdu, kad prieš tokią tendenciją jokia tautininkų centristų partija negalėjo atsilaikyti, bet tai, kad mes vis dar turime virš dviejų procentų, rodo, kad rinkėjai mūsų nelaimėje nepaliko“, – pirmadienio naktį BNS sakė N. Puteikis, kurio vadovaujama partija sulaukė tik 2,4 proc. rinkėjų balsų.

Jis teigė, kad artimiausiuose partijos planuose yra galutinis susivienijimas su tautininkais ir kitų panašių pažiūrų partijų kvietimas vienytis.

„Po trejų metų, manau, mes jau turėsime frakcijas savivaldybių tarybose, o po ketverių metų grįšime į Seimą“, – tvirtino partijos lyderis.

Jis teigė nesvarstantis trauktis iš partijos pirmininko posto, tačiau tai padarys, jei partija pareikalaus.

Baltijos apygardoje į antrą rikimų turą pateko konservatorius Audrius Petrošius su 21,74 proc. balsų ir valstietis Mindaugas Bastakis (12,49 proc.). Juos atitinkamai palaikė 2981 ir 1713 klaipėdiečių.

Audrius Petrošius ir Mindaugas Bastakis.

Šios apygardos rinkėjai nepanoro į Seimą būtų vėl išrinktas anksčiau žurnalistu dirbęs liberalas Gintaras Vaičekauskas, kuris čia liko tik penktas, į priekį turėjęs praleisti Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovą Michailą Andrijanovą bei centristę, Klaipėdos miesto tarybos narę Niną Puteikienę. G. Vaičekauskas šešis mandatus gavusios partijos sąraše rinkėjų buvo nureitinguotas iš 19 į 21 vietą.

Už borto šios apygardos rinkėjai paliko ir ilgametę parlamentarę, kadenciją baigiančio Seimo vicepirmininkę Ireną Šiaulienę (Lietuvos socialdemokratų darbo partija).

Marių apygardoje į antrąjį turą rinkėjai delegavo Klaipėdos miesto tarybos narę valstietę Ligitą Girskienę su 23,1 proc. balsų (3019 biuletenių) ir konservatorių, buvusį aplinkos ministrą Kęstutį Navicką, sulaukusį 2088 balsų (16 proc. nuo galiojančių biuletenių). 

Kęstutis Navickas ir Ligita Girskienė

Antrus rinkimus iš eilės šioje apygardoje į Seimą nepavyko patekti mokytojui liberalui Edmundui Kvederiui, kuris liko trečias. Rinkėjų malonės čia nesulaukė ir dabartinio Seimo narė Irina Rozova, atstovaujanti Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjungą, likusią už daugiamandatės apygardos borto. O kitas dabartinės kadencijos parlamentaras, buvęs valstietis, o dabar Krikščionių sąjungos kandidatus tapęs medikas Algimantas Kirkutis liko priešpaskutinis, sulaukęs tik 221 balso.

Ir Neringą apimančioje Pajūrio apygardoje daugiausia balsų sulaukė į Seimą pagal partijos sąrašą perrinktas liberalas Simonas Gentvilas (19,55 proc.), antras čia – konservatorius, Klaipėdos vicemeras Arūnas Barbšys (17,48 proc.). Jiedu atitinkamai sulaukė 2710 ir 2423 balsų. S. Gentvilas partijos sąraše rinkėjų buvo kilsteltas iš aštuntos vietos į penktąją, o A. Barbšys nureitinguotas iš 82 į 100-ąją.

Simonas Gentvilas ir Arūnas Barbšys.

Dabartinį Seimo narį valstietį Dainių Kepenį šios apygardos rinkėjai paliko ketvirtą – jį aplenkė ir socdemas Vaidas Venckus.

Iki pat 8 val. ryto šioje apygardoje rezultatų buvo nepateikusi Pajūrio apylinkė. Pasak šios apygardos rinkimų komisijos pirmininko Mindaugo Zumo, Pajūrio apylinkės pirmininkei nepavyko tinkamai suorganizuoti darbo ir biuletenius teko pervežti į apygardą, kurios komisija juos skaičiavo iki pat ryto. Pati Pajūrio apylinkės pirmininkė Žana Majauskaitė atsisakė komentuoti situaciją – esą skaičiuoja balsus ir neturi laiko.

Pas kaimynus

Naujai suformuotoje ir Klaipėdos priemiesčiais vaidinamą teritoriją apimančioje Mėguvos apygardoje antrame ture po poros savaičių kovos konservatorius Mindaugas Skritulskas (26,85 proc.) ir valstiečių kandidatas Romandas Žiubrys (13,27 proc.).

Mindaugas Skritulskas ir Romandas Žiubrys

Gargždų apygardoje daugiausia balsų sulaukė pats save išsikėlęs parlamentaras Petras Gražulis (21,36 proc.) ir vėl į Seimą irgi norinti būti perrinkta konservatorė Rasa Petrauskienė (20,16 proc.).

Rasa Petrauskienė ir Petras Gražulis

INFORMACIJA

Šiuose rinkimuose daugiamandatėje apygardoje rinkėjų balsų laukė 17 politinių darinių: „Drąsos kelias“ politinė partija, Partija „Laisvė ir teisingumas“, Laisvės partija, Lietuvos liaudies partija, Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai, Centro partija – tautininkai, Nacionalinis susivienijimas, Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija, Kartų solidarumo sąjunga – Santalka Lietuvai, Partija „Lietuva – visų”, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos žaliųjų partija, Krikščionių sąjunga, Darbo partija ir Lietuvos socialdemokratų partija.

Klaipėdos miestą ir Neringą apimančiose keturiose vienmandatėse apygardose rinkėjai galėjo rinktis iš 46 kandidatų.

Antras Seimo rinkimų turas vienmandatėse apygardose vyks spalio 25-ąją. Jo metu rinkėjai turės pasirinkti iš dviejų daugiausia balsų pirmajame rinkimų ture sulaukusių kandidatų. Antrame ture kandidatai bus renkami 68-iose apygardose, iš jų 35-iose pirmame ture pirmavo konservatoriai.

Naujos sudėties parlamentas į pirmą posėdį turėtų rinktis lapkričio viduryje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Politika

Petras Gražulis vadovaus Donaldo Trumpo rinkiminiam štabui Lietuvoje

Iš Seimo narių per apkaltą pašalintas Gargžduose išrinktas Petras Gražulis praneša kartu su Amerikos lietuvių bendruomene, remiančia kandidato į JAV ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This