Aiškėja pretendentai gauti „Albatroso“ apdovanojimą

Svarbu, Uostas ir jūra

Klaipėdos miesto jūrinės kultūros apdovanojimą „Albatrosą“ šiemet veikiausiai pretenduos gauti ir knygos, ir opera, ir televizijos projektas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Jūrinės kultūros koordinacinė taryba, kuri iš pasiūlytų kandidatų balsuodama ir išrenka nugalėtojus, antradienį vykusiame posėdyje aptarė, kas praėjusiais metais reikšmingo nutiko jūrinėje kultūroje.

Anot komisijos nario Vidmanto Matučio, pernai buvo išleistos penkios knygos jūrine tematika ar artima jai.

Iš jų esą verčiausia dėmesio yra Kęstučio Demerecko knyga-albumas „Nemuno delta. Penkių šimtmečių akimirka“. „Tai aukšto lygio knyga ir atsiliepimai apie ją labai geri. Ne jūra, bet Nemuno delta siejasi su Kuršių mariomis, tad turi sąsajų ir su jūra“, – teigė V. Matutis.

Sutarta, jog visų penkių knygų leidėjams, o tris jų išleido Lietuvos jūrų muziejus, bus pasiūlyta teikti paraiškas ir pretenduoti į „Albatroso“ apdovanojimą.

Tarp kitų įvardytų pretendentų, kurie galėtų siekti gauti šį apdovanojimą, įvardytas televizijos projektas „Nacionalinė ekspedicija“. „Šiemet šeštą kartą surengta „Nacionalinė ekspedicija“, gal vertėtų atkreipti dėmesį, nes ir senuosius laivus populiarino“, – pasiūlė tarybos narys Romandas Žiubrys.

Tarp kitų pasiūlymų buvo ir šiemet vasarą Klaipėdos muzikinio teatro elinge rodyta opera „Skrajojantis olandas“ bei Lietuvos jūrų muziejaus Klaipėdos kadetų mokykloje įrengta jūrinė klasė, skirta edukacijai.

Antroje sausio pusėje bus paskelbti kvietimai teikti pasiūlymus „Albatroso“ apdovanojimui. Nugalėtojus savo posėdyje balandį išrinks Jūrinės kultūros koordinacinė taryba. Įprastai „Albatroso“ apdovanojimas įteikiamas gegužės 20-ąją, kai minima Europos jūros diena. Pernai dėl karantino apdovanojimų ceremonija, kuri vyksta Smiltynėje, prie „Albatroso“ paminklo, buvo nukelta į rugsėjį.

INFORMACIJA

2020 m. Klaipėdos miesto jūrinės kultūros apdovanojimas „Albatrosas” skirtas:

– Romaldui Adomavičiui (po mirties) ir Romualdui Adomavičiui už reikšmingiausių leidinių, stiprinančių Lietuvos kaip jūrinės valstybės įvaizdį, parengimą: knygos „Prie Lietuvos laivyno ištakų. Žmonės ir laivai“ (2018 m.) ir „Prezidentas Smetona. Apie Lietuvos karo laivą ir jo įgulą“ (2019 m.).

– Viešajai įstaigai „Klaipėdos šventės“ už 2019 m. organizuotą jubiliejinį 10-ąjį „Lietuvos paradą“, išskirtinę jo dvasią ir jūrines tradicijas puoselėjantį renginį, kuris yra Lietuvos – jūrinės valstybės – akcentas.

– Klaipėdos jūrų kadetų mokyklai, įkurtai 2019 m., už jos veiklą, formuojant Lietuvos vaikų ir jaunimo jūrinį mentalitetą, ugdant patriotišką Lietuvos, kaip jūrinės valstybės pilietį, puoselėjant jūrinės kultūros tradicijas ir jūreivystės istoriją.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Kopgalio forto krantinę pritaikys edukacinėms reikmėms

Lietuvos jūrų muziejaus užsakymu parengti ir visuomenei pristatomi projektiniai pasiūlymai, numatantys pritaikyti Kopgalio forto krantinę edukacinėms reikmėms, kuriuos parengė UAB ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas

Atidarys parodą, skirtą narytės NATO 20-mečiui

Balandžio 5-ąją, penktadienį, 16 val., šalia laivo-muziejaus M52 ,,Sūduvis“ Lietuvos jūrų muziejus atidarys lauko parodą ,,NATO jūroje saugo“, skirtą Lietuvos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This