Neringoje ieško avių piemens – rezidento

Regionas

Bendradarbiaudama su Kuršių nerijos nacionaliniu parku ir menininkų kuruojama rezidencijų ir projektų erdve Dzūkijos kaime „Verpėjomis“, Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonija (NMK) ieško meninę gyslelę turinčio piemens- rezidento birželio-spalio mėnesiams.

Neringos miško architektūra  

Neringos miško architektūra (NMA) – tai projektas, kuriuo siekiama atkreipti dėmesį į Kuršių nerijos miškų gamtinių medžiagų ciklą.

Per 200 m. čia pasodinti miškai suformavo aplinką, skirtą efektyviam natūralių geomorfologinių procesų valdymui. Nerijos miškai yra saugomai, puoselėjamai, modeliuojami ir tvarkomi.

NMA projektas siekia inicijuoti procesus, kuriais būtų galima nuodugniai ištirti žmonių santykį su dirbtinai sukonstruotu kraštovaizdžiu. Tylos slėnio ir Grobšto pievos yra saugomos nuo apaugimo kaip itin vertingos pievų augalų buveinės.

Apie rezidenciją ir piemens funkcijas

Formuoti nerijos kraštovaizdį padeda avys, tad projekto dalyviai į pagalbą pasitelkė 26-ių Skudde veislės avių bandą, priklausančią menininkei Laurai Garbštienei.

Šios avys iš Dzūkijos jau šį pavasarį bus atvežtos į Kuršių neriją, kur jos įsikurs miško laukymėje ar pievoje. Avys ganysis, rupšnos žolę ir taps naujomis bendragyventojomis šioje saugomoje laukinės gamtos, turizmo, miškų ūkio ir kultūros praktikų buveinėje.

Projektui įgyvendinti ieškoma dalyvio- piemens, turinčio meninės, mokslinės ir/arba sociopolitinės patirties agroekologijos ar agromiškininkystės praktikose, taip pat patirties dirbant su avimis ir piemenimis.

Be kasdienio rūpinimosi avimis (jas reikės girdyti, prižiūrėti ir kt.) piemuo turės norėti kurti ir vykdyti skirtingas veiklas, skirtas viešajai NMA programai plėtoti.

Vykdant šias veiklas galima arba tiesiogiai įtraukti avis kaip Neringos miško architektūros ekskursijų dalį, siūlant dalyvauti ilguose avių lydimuose pasivaikščiojimuose, taip prisidedant prie klajokliškos avių ganymo kultūros nerijoje formavimo, arba vesti dirbtuves, dirbti su vilna, žolelėmis, kraštovaizdžiu ir kitomis susijusiomis praktikomis.

Atrinktam rezidentui/-ei skiriama 600 eurų mėnesinė stipendija ir padengiamos kelionės išlaidos. Rezidencijos pradžia – birželio 1 d.

Rezidencijos pasirinktinai gali trukti 2 (rugsėjis–spalis), 3 (birželis – rugpjūtis) arba 5 mėnesius (birželis–spalis).

Paraišką reikia pateikti iki gegužės 4 d.

Paraiškas teikti kviečiami visų sričių atstovai, kurių praktikos susijusios su menine, moksline ir / arba sociopolitine veikla, domėjimusi agroekologija ar agromiškininkyste bei noru dalintis savo patirtimi. Ne mažiau svarbi kantrybė, ištvermė ir patirtis dirbant su gyvūnais, ypač avimis.

Darbo sąlygos

Avys bus įkurdintos slenkančiose vietovėse 1 km spinduliu nuo NMK, kur gyvens piemuo. Piemuo dirbs vienas, tačiau prireikus galės kreiptis pagalbos ar patarimo į veterinarą, avių savininkę Laurą Garbštienę, gyvenančią Dzūkijoje, ir nacionalinio parko prižiūrėtojus.

Su avių priežiūra susiję darbai šiame kraštovaizdyje daugiausia bus atliekami rankomis, mašinų telkiantis mažai (pvz., vanduo nešamas rankomis). Piemuo taip pat bus atsakingas už nacionaliniame parke įrengtų elektrinių tvorų, skirtų avims laikyti naktį, valdymą.

Gyvenimo sąlygos 

Kiekviena gyvenimui ir darbui skirta NMK studija yra 65 kv. metrų ploto su įrengta nedidele virtuve, vonios kambariu, miegamuoju ir darbo erdvės baldais. Rezidentams taip pat suteikiama neribota prieiga prie bendrųjų erdvių, tokių kaip biblioteka ar dirbtuvės, kuriose yra audimo staklės, keramikos krosnis, pjaustymo lazeriu įranga, įrankiai darbui su medžiu ir metalu, fotografijos, filmavimo bei garso įrašymo technika.
 
Be to, rezidentai galės naudotis natūraliai išdžiovintomis, Neringoje užaugintos medienos lentomis (iš viso 10 kub. metrų), supjautomis 2019-2020 m. kirtimo sezono metu ir sandėliuojamomis NMK.

Programoje vienu metu gali dalyvauti iki penkių rezidentų iš įvairių valstybių.

Paraiškos reikalavimai

Užpildyti paraiškos formą. Pridėti portfolio, darbų pavyzdžius ar publikacijos (3–5 atitinkamai pasirinkti projektai).

Pridėti dabartinį CV (ne daugiau kaip 2 A4 formato puslapiai).

Visi dokumentai turi būti pateikti viename PDF faile aukščiau nurodyta tvarka. Failo pavadinimas – „Vardas Pavardė_ Shepherd“.

Paraišką ir/ar susijusius klausimus pateikti rezidencijos koordinatorei Skaistei Marčienei el. paštu skaiste@nidacolony.lt

1 Comment

  1. Anonimas

    Fantastastai

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Neringa kviečia į šventinį miškasodį

Neringa savo gyventojus ir svečius pavasarį jau antrąjį kartą kviečia sutikti prasmingai – dalyvauti šventiniame miškasodyje ir taip prisidėti prie ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Kultūra

Prano Domšaičio galerijoje - paroda „Nuo Diurerio iki Rembranto"

Kovo 22 d. 18 val. Prano Domšaičio galerijoje atidaromos dvi parodos: „Nuo Diuerio iki Rembranto“ ir „Ar ji prisikels?“ Lankytojai ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Tarp prisitaikymo prie klimato kaitos finansavimo - ir dėmesys pajūriui

Aplinkos ministras patvirtino 2022–2030 m. plėtros programos valdytojos Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos aplinkos apsaugos ir klimato kaitos valdymo plėtros programos ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This