Kretingos meras gali likti ir be paskutinio patarėjo

Regionas, Svarbu

Pasikeitusios valdančiosios daugumos dėka dviejų patarėjų netekęs Kretingos rajono meras Antanas Kalnius gali likti ir be paskutiniojo – klaipėdiečio Alberto Barausko, kuris praėjusią kadenciją patarinėjo uostamiesčio merui Vytautui Grubliauskui.

Pagal sprendimo projektą Antanas Kalnius (kairėje) Albertą Barauską turėtų atleisti tą pačią dieną, kai Taryba tam pritars.

A. Kalnius antradienio vakarą savo paskyroje „Facebook” tinkle pasidalino komentaru apie sprendimo projektą, kurį parengė 14 rajono tarybos narių. Juo siūloma iš viso panaikinti dar 2019 m. balandžio sprendimą, kuriuo buvo nustatytas politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojų skaičius. Tarybos narių ir mero aptarnavimo funkciją laikinai turėtų vykdyti Savivaldybės administracija.

Aiškinamajame rašte dėstoma, kad sausio pabaigoje priimtas sprendimas sumažinti tokių tarnautojų skaičių nuo 3 iki 1 esą pasitvirrtino.

„Savivaldybėje efektyviau naudojami finansiniai ir žmogiškieji ištekliai. Po mero politinio (asmeninio) pasitikėjimo pareigybių skaičiaus sumažinimo politinio asmeninio pasitikėjimo darbuotojų funkcijos buvo pavestos savivaldybės administracijos valstybės tarnautojams. Savivaldybės tarybos nariai patenkinti savivaldybės administracijos darbuotojų darbu tose srityse, kuriose anksčiau dirbo mero politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojai, todėl yra prasmė pradėtą reformą tęsti. Meras savo porinkiminėje kalboje, kuri buvo išspausdinta laikraštyje „Pajūrio naujienos“ 2019-03-19 numeryje pritarė tuomečio premjero mintims, jog viešasis sektorius yra per daug išsikerojęs ir jį reikia mažinti. Paklaustas, kaip tai ruošiasi daryti Kretingos rajono savivaldybėje, sakė pradėsiąs nuo mero, direktoriaus, tarybos sekretorių. „Yra penkios merginos, kurios dirba panašų darbą“, – teigė A. Kalnius, įsitikinęs kad šiame veiklos bare tiek darbuotojų nereikia”, – rašoma šiame aiškinamajame rašte.

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad A. Kalnius iš savo asmeninių lėšų pradėjo teisminį procesą dėl to, kad išsiaiškintų, ar taryba galėjo be mero teikimo daryti tokią reformą, po kurios jis liko tik su vieninteliu patarėju – klaipėdiečiu A. Barausku.

KOMENTARAS

Antanas Kalnius, Kretingos rajono meras

Naujosios konservatorių, socdemų, liberalų, K. Skieraus ir R. Maciaus valdančiosios daugumos sugalvotas žaidimas „Eliminuokime Kalnių“ tęsiasi toliau. Iki šiol šiam žaidimui buvo pasitelktos jau kone visos įmanomos priemonės:

• Panaikinti du mano komandos narių etatai;

• Viešoje erdvėje nuolat metami man priekaištai, kad „Kalnius yra nesukalbamas“, nors jau per ne viešą mano surengtą susitikimą su naująją daugumą tiesiai šviesiai man buvo pareikšta „kaip reikės, taip mes ir nuspręsime”;

• Kone kasdien sulaukiu ir priekaištų bei kaltinimų: „kodėl kalbuosi su statybų rangovais”, „kodėl darau įtaką administracijos darbuotojams”, „kodėl per daug komentuoju žurnalistams”, „kodėl gyventojus informuoju apie komitetuose priimtus valdančiosios daugumos atstovų sprendimus” ir t. t. ;

• Savivaldybės ar jos įstaigų darbuotojams „uždraudžiama“ man teikti informaciją ar vykdyti mano pavedimus, prieš tai „nesuderinus“. Beje, nebijoma „nepaklusniuosius“ vadovus ar darbuotojus ir „nubausti“;

• Prieš kokią savaitę buvo uždėta ir „Vyšnaitė ant torto“ – jei jau meras pasikvietė į kabinetą pasikalbėti, tai šį sutikimą, pasirodo, jau būtinai reikia ir paslapčiomis telefonu filmuot.

Deja, bet kaip kažkam bebūtų gaila, visos šios priemonės lauktų rezultatų iki šiol taip ir nedavė. Kalnius nenutilo, nenustojo dirbti, bendrauti su gyventojais, ministrais ar Seimo nariais bei garsiai išsakyti savo nuomonės dėl statybų rangovų, administracijos vadovų ir darbuotojų, seniūnų bei galų gale tarybos narių darbų.

Ir kai jau maniau, kad „žemiau jau pulti nėra kur“, šiandien sužinojau, kad klydau. Pasirodo yra. 14 valdančios daugumos atstovų užregistravo sprendimą projektą, kurio tikslas – panaikinti paskutinį likusį mano patarėjo etatą.

Valdantieji tikrai gudrūs. Tam, kad nespėčiau apskųsti Tarybos sprendimo teismui bei teismas nepriimtų sprendimo taikyti laikinų apsaugos priemonių, kaip jau nutiko prieš tai, nusprendė, kad tarybos sprendimas atleisti paskutinį patarėją turi įsigalioti tą pačią dieną, kai bus priimtas. Bet gal man gali kolegos paaiškinti, kaip aš turiu įgyvendinti Darbo kodekso nuostatas, pagal kurias aš, prieš panaikindamas etatą, atleidžiamą darbuotoją turiu įspėti prieš mėnesį? Neabejoju, kad paaiškinimo nesulauksiu. Mat patogiau mane pastatyti į kampą. Jei atleisiu patarėją penktadienį, tuomet jau jis mane galės paduoti į teismą, o valdantieji vėl galės kurti straipsnius „Koks Kalnius blogas“. Atleisiu patarėją po mėnesio, kaip numato Darbo kodeksas, tuomet jau Taryba man galės inicijuoti interpeliaciją, kad nevykdau Tarybos sprendimo.Valdančiųjų ėjimas šįkart be pralaimėjimo sakyčiau.

Net neabejoju, kad po šio komentaro kuris nors valdančiųjų atstovas ar jų bendrapartietis prisegs ir seną laikraščio iškarpą, kur išsakau savo nuomonę dėl savivaldybės aparato mažinimo. Kolegos, viskas tvarkoje, tačiau manau pats metas žengti toliau bei tikrai laukiu Jūsų palaikymo sekančiam „taupymo“ žingsniui: Vietos savivaldos įstatymas aiškiai sako, kad „Savivaldybės taryba mero siūlymu gali nuspręsti, kad mero pavaduotojas pareigas atlieka visuomeniniais pagrindais“. Manau, kad ir šioje srityje galime tapti „taupūs“ bei „progresyvūs„.

1 Comment

  1. Še

    Še tau ir tiesioginiai merų rinkimai, virsta tiesioginiais pasityčiojimais !

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Dar vienas ieškinys dėl neteisėtų išmokų Kretingos politikui

Pranešama, jog Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmuose gautas civilinis ieškinys dėl 13 757,99 eurų priteisimo iš politiko Romualdo Jablonskio. Kretingos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Regionas

Kretingos įmonėje kilo gaisras

Trečiadienio vakare kilo gaisras Kretingoje įsikūrusioje medienos įmonėje „Imedeksa“. Gavę pranešimą aplinkosaugininkai iš karto išvyko į gaisro vietą. Preliminariais duomenimis, ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This