Lukašenka siautėja netrukdomai

Nuomonės

Rytas Staselis
2021-05-24

Komentarų: 1

Jeigu apsišaukėlį Baltarusijos lyderį Aleksandrą Lukašenką pavadintume bepročiu, tai būtų ne jo įžeidimas, o tų žmonių, kuriems Motina Gamta ar ponas Dievas pagailėjo svarbių dalykų, įvardijimas. Nes tasai personažas – valdantis valstybę Lietuvos pašonėje – yra piktybinis.

Nieko nauja neparašysiu tvirtindamas, kad incidentas su kompanijos „Ryanair“ lėktuvu, skridusiu iš Atėnų į Vilnių, kuris Baltarusijos valdžios priverstinai buvo apgręžtas ir nutupdytas Minske, siekiant suimti režimo teroristu paskelbtą opozicinio žiniasklaidos kanalo įkūrėją, yra jei ne valstybinio terorizmo, tai piratavimo aktas. Ko gero, tikrai neturintis precedento kada nors istorijoje. Na, nebent prisimintume piratų industriją prie pusiau laukinio Somalio krantų, kuriam pažaboti Vakarų šalys keletą metų vykdo karinio laivyno operacijas.

Akivaizdu, kad Minsko diktatorius po pernai įvykdytų suklastotų rinkimų nusprendė nepaisyti jokių ribų, liaudiškai tariant, dėjo skersą reaguodamas į civilizuoto pasaulio nuomonę ir įsitaisęs po Maskvos kremliaus sparneliu dabar siekia pamažu it viščiukus išgaudyti pernai vasarą ir rudenį vykusių protestų veikėjus. Susodinti juos belangėn arba, kaip tvirtino terorizmu kaltinamas Minske iš „Ryanair“ lėktuvo išlaipintas žiniasklaidos kanalo „Nexta“ įkūrėjas Romanas Protasevičius, pastatyti juos prieš mirties bausmės egzekucijos grėsmę. Pabrėžiant aiškiai ir visiems suprantamai: niekas niekur nėra saugus.

Jeigu Rusijos lyderis Vladimiras Putinas užsienio šalyse, kaip įtariama, žudo savo oponentus, kodėl to negali daryti jo partneris Minske?

Vis dėlto sekmadienio popietę negalėjau atsikratyti įspūdžio, kad apie „Ryanair” lėktuvo incidentą esu jau girdėjęs. Praėjusiais metais per „prezidento rinkimus” Baltarusijoje buvo sulaikyta trys dešimtys neaiškių Rusijos piliečių, kurie žiniasklaidos buvo apibūdinti kaip privačios karinės struktūros „Wagner” nariai. Ponas Lukašenka iš pradžių sakė, kad anos kompanijos tikslas yra destabilizuoti padėtį šalyje, o vėliau netikėtai visus juos perdavė į Maskvos rankas, nors jų išdavimo siekė ir Ukrainos valdžia, turėjusi įtarimų, kad kai kurie „wagneriečiai” yra prisidėję prie Malaizijos oro linijų lėktuvo „Boeing-777” numušimo virš Ukrainos Donbaso regiono.

Kai kurių pasakotojų požiūriu, Baltarusijoje atsiradę „wagneriečiai“ buvo gudrios Ukrainos ir galbūt Turkijos bei JAV žvalgybų operacijos dalis. Kadangi „Wagner“ samdiniai dalyvauja kariniuose konfliktuose įvairiuose pasaulio regionuose, sumanytojų tikslas esą buvo išvilioti juos vykti kur nors per Minską ir Stambulą (tokį sudėtingą tranzito keliavimo būdą sąlygoja COVID-19 pandemijos sąlygos), o Ukrainos oro erdvėje, perėmus lėktuvą, tupdyti Kijeve ir įtariamuosius MH-17 reiso byloje suimti ir perduoti teismui Hagoje (ten nagrinėjama byla dėl numušto Malaizijos oro linijų lainerio, kada žuvo 298 žmonės). Nei oficialiai, nei neoficialiai tokios versijos niekas nepatvirtino. Tačiau Ukrainos žiniasklaidoje apie ją pranešimų buvo apstu. Tarptautinė žurnalistų-tyrėjų platformos „Bellingcats“ atstovai dar š. m. balandį žadėjo šia tema viešai parodyti susuktą filmą šia tema. Tačiau ligi šiol neparodė.

Nors niekas negali „wagneriečių“ Baltarusijoje istorijos patvirtinti ir ji gali būti lakios fantazijos žurnalistų išmislas, Baltarusijos diktatoriui ji galėjo patikti. Nes tas veikėjas nebejaučia jokių ribų.

Galime kelti klausimą, ar iš Baranovičių bazės perimti į Vilnių skridusį „Ryanair“ boingą naikintuvas MiG-29 būtų atidengęs ugnį arba ėmęsis kitokių būdų jį nutupdyti Minske ar kitur Baltarusijoje. Tačiau geriau nereikia. Anas režimas jau anksčiau yra įrodęs, kad gali numušti civilinius orlaivius: dvidešimtojo amžiaus pabaigoje taip nutiko dviem oreiviams amerikiečiams, dalyvavusiems tarptautinėse varžybose. Todėl „Ryanair“ pilotams būtina dėkoti, kad keleivių saugumas jiems pasirodė pats didžiausias iššūkis.

1 Comment

  1. Nors ir nuomonė

    Staselis su savo nuomone nusivažiavo netrukdomai. Gera spec. tarnybų operacija parodanti, kas yra valdžioje ir kiek netrukdomai galima raginti ją nuversti, persekioti milicininkų šeimas ir jas žudyti.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Nuomonės

Niūri karo nuojauta Artimuosiuose Rytuose

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį (balandžio 13-14 d.) raketinės atakos, kurią surengė Iranas prieš Izraelio valstybę, metu nuo keturių iki ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Nuomonės

Minskas, Astana – lygiuok, ramiai!

Po Ukrainos kariuomenės bepiločių orlaivių (dronų) atakų prieš stambias Rusijos naftos perdirbimo įmones (refinerijas) europinėje šalies dalyje, pasekmės, atrodo, yra ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This