Prie Klaipėdos planuojama nauja gamykla sulaukė pasipriešinimo: pradėti rinkti protesto parašai

Miestas, Svarbu

Planuojamai tepalų gamyklos kaimynystei nepritariantys pietinės Klaipėdos dalies gyventojai užtarimo prašys ir šalies Prezidento, ir premjerės. Klaipėdiečiai pradėjo rinkti savo protestą patvirtinančius parašus ir jais žada užversti įvairias institucijas.

Naujoji gamykla planuojama 12 ha teritorijoje, Laistų kaime. „Sweco Lietuva” vizualizacija

Parašai – protestas

„Atvira Klaipėda“ rašė, jog bendrovė „Hill Group“ panaudotos alyvos perdirbimo ir alyvų gamybos įmonę planuoja statyti Klaipėdos rajone, Dovilų seniūnijoje, Laistų kaime. Čia įmonė jau įsigijo keturis sklypus, kurių bendras plotas siekia daugiau nei 12 hektarų.

UAB „Hill group“ numatomas naudotos alyvos perdirbimo (regeneracijos) pajėgumas – 60 tūkst. tonų per metus, tepimo alyvų gamybos – 80 tūkst. tonų per metus. Įmonė planuoja investuoti apie 105 mln. eurų ir sukurti 260 naujų darbo vietų, tačiau pripažįstama, kad bent iš pradžių didžioji dalis darbuotojų bus užsieniečiai.

„Hill Group“ užsakymų jau yra parengta planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo programa, kuriai pritarė visos derinančios institucijos. Todėl parengta ir poveikio aplinkai vertinimo ataskaita. Ji šią savaitę buvo pristatyta ir visuomenei.

„Toje atskaitoje pateikta informacija, kad naujoji gamykla reikšmingo poveikio aplinkai nedarys mūsų tikrai neįtikino. Todėl dabar ir dėsime visas pastangas, kad ir institucijos šiai poveikio aplinkai vertinimo ataskaitai nepritartų. Jei pritars, tada jau viskas, reiškia, kad įmonė gali pradėti statybos leidimo gavimo procedūras“, – teigė Seimo narė Ligita Girskienė, vis dar aktyviai ginanti pietinės Klaipėdos gyventojų interesus.

Nori organizuoti ir piketus

Ji ketvirtadienio vakarą gyventojus sukvietė prie I. Simonaitytės kalno, kur startavo parašų rinkimo kampanija. „Tie parašai yra protestas prieš būsimą gamyklą. Žmonių nuostata labai aiški – jie jos nepageidauja, nes nenori, kad būtų dar blogiau nei yra dabar, kai padėtis pietinėje Klaipėdoje dėl taršos vis dar labai sudėtinga. Žmonės manęs klausė, ar tie parašai turės kokią galią. Ir jiems pasakiau, kad tai yra tik mūsų protestas. Sprendimus priima politikai. Jei jiems svarbi žmonių nuomonė, tai į mūsų surinktus parašus turėtų būti atsižvelgta. Be to, žmonės nori ir mitingus organizuoti, su plakatais eiti į gatves“, – tvirtino L. Girskienė.

Vakar savo parašais nepritarimą planuojamai gamyklai patvirtino apie 100 žmonių. Daugelis jų pasiėmė ir parašų rinkimo lapų, kad juose galėtų pasirašyti kaimynai, giminaičiai. „Visus parašų rinkimų lapus iš žmonių susirinksiu kitos savaitės pradžioje, tada ir bus aišku, kiek gyventojų nepritaria tokiai gamyklai. Tačiau manau, kad pasipriešinimas tikrai yra didelis“, – kalbėjo L. Girskienė.

Parašai, kuriais pietinės Klaipėdos dalies gyventojai, reiškia nepritarimą planuojamai tepalų gamyklą adresuoti bendrovės „Hill group“ generaliniam direktoriui, Lietuvos Prezidentui, Ministrei Pirmininkei, aplinkos ministrui, Klaipėdos miesto ir rajono savivaldybių administracijų direktoriams ir merams bei Aplinkos apsaugos agentūrai.

„Mes, Klaipėdos miesto pietinės dalies gyventojai, susipažinę su tepalų ir alyvos perdirbimo įmonės UAB „Hill group“ PŪV ir PAV ataskaitos informacija planuojamai veiklai, įvertinę planuojamos vykdyti veiklos metu kylančias grėsmes tiek aplinkos kokybei, tiek visuomenės sveikatai ir saugumui, pareiškiame, kad kategoriškai prieštaraujame gamyklos statybai nurodytoje vietoje Laistų kaime, Klaipėdos rajono savivaldybėje“, – tokį tekstą savo parašais patvirtina gyventojai.

Į naują tepalų gamyklą bendrovė „Hill Group” yra nusiteikusi investuoti per 100 mln. eurų. „Sweco Lietuva” vizualizacija

Tarša didėja kartais

Nepritarimas grindžiamas ir ne vienu argumentu. Pavyzdžiui, nurodoma, kad žaliojo kurso keliu žengianti Lietuva iki 2050 metų siekia iki minimumo sumažinti ŠESD (šiltnamio efektą sukeliančių dujų) emisijos kiekius, todėl UAB „Hill group“ veikla, kurios metu bus naudojami didžiuliai gamtinių  dujų kiekiai, nedera su Žaliojo kurso strategija. Planuojamas metinis ŠESD dujų emisijos kiekis yra 38 122 t/metus.

„Visuomenei svarstyti pateiktuose dokumentuose, anglies monoksido koncentracija padidėja nuo dabar esančio 2 proc. RV (ribinės vertės – V. S.) iki 26 proc. RV; azoto dioksido koncentracija padidėja nuo dabar esančių 22 proc. RV iki 24 proc. RV; azoto oksido koncentracija padidėja nuo dabar esančių 1 proc. RV iki 5 proc. RV; LOJ koncentracija padidėja nuo dabar esančių 2 proc. RV iki 11 proc. RV; sieros dioksido koncentracija padidėja nuo dabar esančių 2 proc. RV iki 40 proc. RV“, – rašoma gyventojų nepritarimo rašte.

Gyventojams nepriimtina ir tai, kad dėl transporto srautų padidės triukšmo lygis. Be to, nepriimtina ir tai, kad panaudota alyvą perdirbimui bus atvežama iš kaimyninių šalių, nes Lietuvoje jos surenkama per mažai.

„Išties tarša aplinkoje dėl šios gamyklos didėja kartais ir tai akivaizdžiai turės neigiamą poveikį gyventojams, nors pati įmonė ir poveikio aplinkai vertinimą atlikę specialistai aiškina priešingai. Įmonės sklypai ribojasi su teritorijomis, kuriose yra numatyta gyvenamųjų kvartalų statyba. Tokia kaimynystė jau nuo pat pradžių užprogramuoja konfliktą. Jau ir šiuo metu iki artimiausios sodybos yra vos 384 metrai. Iki Klaipėdos miesto pietinės dalies gyvenamųjų, intensyviai apgyvendintų, rajonų yra vos 3 kilometrai. Todėl tokiai įmonei planuojamoje teritorijoje tikrai yra ne vieta“, – konstatavo L. Girskienė.

14 Comments

  1. Kaimas

    Super . Viskas puikiai statykit mes uz jus mums reikia darbo
    Esam be diplomu dirbam kaime nemokam nieko tik kiaules sert , statykit ir viskas mes pritariam jums . Jei viena kaliause pyksta tai bisi kiti pritaria jusu imonei

    Reply
    • Miestas

      Kaimas buvai,kaimas ir mirsi,juk parašė dirbs užsieniečiai ?

  2. manau

    tampam atliekų valstybe 🙁

    Reply
  3. Klaipėdietis

    Norintiems šios įmonės brekenduočiau pasidomėti niš kur įmonė ateina, ir koks toje šalyje požiūris į ekologiją, gal tada kiek kritiškiau pradėtumete vertinti šią įmonę..

    Reply
  4. Neppritariu gamyklai

    Naudos juokios. Dirbs užsieniečiai. Tiesiog lietuvos valstybinės institucijos galimai už otkatus pusvelčiui atiduoda Lietuvos turta Žemė užteršimui

    Reply
    • Bože moj

      Trumpai mąstai.
      (1) Tik pradžioje dirbs užsieniečiai. Bet kuriuo atveju ir vietiniai gaus mažiau kvalifikuoto darbo. (2) naujos darbo vietos reiškia papildomas pajamas į valstybės biudžetą (Sodra, PSD). Kuo didesni darbo atlyginimai, tuo didesni mokesčiai į biudžetą. (3) Darbuotojai uždirbtus pinigus leis Lietuvoje, kas reiškia uždarbį vietos verslui ir įplaukas į biudžetą (PVM, akcizai). (4) Bus statoma infrastruktūra ir statiniai, kas reiškia, kad darbo gaus ir vietos verslas. (5) įmonė vietoje pirks gerbūvį (auto, baldai) – papildomos pajamos vietiniams. (6) šis objektas bus didelis energijos (elektros, turbūt dujų ir vandens) vartotojas. (7) daugiau ar mažiau pirks vietos aptarnavimo paslaugų. (8) Žemė kainavo nepigiai, kas reiškia, kad ją pardavęs neblogai uždirbo, Praturtėjęs lietuvis vienokia ar kitokia forma uždirbtus pinigus įlies į LT ekonomiką.

      EKOLOGIJA: atlikus sąžiningą poveikio aplinkai vertinimą (POV), įrengus brangiai kainuojančius, ES reikalavimus atitinkančius filtrus ir jais sąžiningai (o ne taupant) naudojantis bei valstybinėms institucijoms tinkamai kontroliuojant nebūtų didelė grėsmė už 3 km esančiam miestui, kuriame vyrauja vėjai nuo jūros pusės . Bent man atrodo miestui žymiai didesnę grėsmę kelia Klaipėdos nafta su Krovinių terminalu (Klasco) Melnragėje , kur kraunami šviesieji naftos produktai (benzinas, dyzelis, aviakuras, acetonas ir kt), dėl kurių skleidžiamų kvapų kartais nuo Vasaros estrados mišku važiuojant gali apsvaigti taip, jog atvažiavus į Girulius prie jūros ir alaus bokalo pirkti nebereikia.

  5. Eimantas

    Krūva viskuom nepatenkintų senjorių rėkia: „viskam NE”, „prie Stalino buvo geriau” ir panašias nesamones. Jom darbo vietų nereikia, nes jos senai ant pensijos sėdi. Jeigu tokias gnydas išbraukti iš tų sarašų tai ten liktu gal dešimt ar dvidešimt žmonių.

    Reply
    • Ar tikrai ?

      Neskaitei ? Nežinai ? Nori gamyklos kuriai net specialistų Lietuvoje dar nėra . Dirbs vokiečiai ir italai , jei neklystu .

    • Ekonomikas

      Pritariu eimantai rwikia bos visus pencininkus utilizuot kiek galima kankintis ju bereiksmem sielom

  6. T

    Kaimiečiai šakėm jau mojuoja.

    Reply
    • Eimantui

      jaunas žmogau,ar tu turi tėvus,senelius ir pan,ar iš kur tu išsiritęs,kokią neapykantą čia puti vyresnių žmonių atžvilgiu.Paikas,bestuburis ir kvailo maksimalizmo užtemusiom akim žmogus,tik gali taip įžeidinėti žmones.

    • Eimantas

      Nezinau pagal kokius kriterijus as jaunas bet aciu. Neblogai nukreipiat tema bet neiseis: tai kad gnydos buna seni nereiskia kad seni yra gnydos. Jokiu budu ir niekaip tai nera tas pats. Puikus bandymas pridengti sauja kenkeju bandant sutapatinti juos su ju amziaus grupe 😀 Nepaejo. Man patiko. Laukiu dar 😀

    • Eimantui

      Ekonomikui – eik ir pirma išmok žodį ” pensininkas” parašyti! Kam tu toks nemokša reikalingas?Orui gadinti? Kaip ir ta gamykla.

    • Anonimas

      Ateis laikas ir tave utilizuos

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Mano maišelis - gamtos draugelis

Klimato kaita – nebeišvengiama šių dienų tema. Apie tai, kas vyksta su mūsų planeta Žeme, jos gamtiniais ištekliais, užterštumu, nykstančiomis ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėdoje - didelė tarša kietosioms dalelėmis (atnaujinta)

Uostamiestyje, Šilutės plente esanti taršos matavimo stotelė antradienį fiksuoja daugiau nei dvigubai didesnį už leistiną kietųjų dalelių kiekį ore, o ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This