Jūros šventės tradicijos primena ir didžiulę riziką

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Kasparas Bagdonas, „Atviros Klaipėdos" praktikantas
2021-07-24

Komentarų: 1

Šeštadienio rytą, antrąją Jūros šventės dieną, tradiciškai kelios dešimtys klaipėdiečių susirinko prie Skulptūrų parke esančio paminklo 2000-aisiais Ramiajame vandenyne per uraganą „Carlotta” dingusiai laivo „Linkuva” 18 žmonių įgulai.

Kasparo Bagdono nuotr.

„Yra tradicijų, kurias jūra sukuria mums. Ir ne visada jos būna optimistiškos, džiaugsmingos, romantiškos. Ši tradicija – viena iš tų. Viena iš tų, kuri primena, kad jūra – tai ne tik romantika, tai ne tik šventė, kad tai ir didžiulė rizika“, – renginio metu kalbėjo Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

„Jūra – toks instrumentas, kuris padeda jūreiviui keliaut po pasaulį, toks instrumentas, kuris ir baudžia už mažiausią mažiausią nusižengimą <…> taisyklėms”, – sakė kapitonas Sigitas Šileris.

Paminklas žuvusiai Klaipėdos transporto laivyno įgulai Skulptūrų parke buvo pastatytas 2003 m. Nuo to laiko kasmet antrosios Jūros šventės dienos rytą čia pagerbiama „Linkuvos” įgula.

2000 m. birželio 21-ąją 7 val. 45 min. Lietuvos laiku buvo gautas paskutinis pranešimas iš transportinio refrižeratoriaus „Linkuva“, patekusio į uraganą „Carlota“ Ramiajame vandenyne prie Meksikos krantų, maždaug už 220 jūrmylių (350 km) į pietvakarius nuo Akapulko (Meksika). Prieš tai dėl perkrovų „Linkuvos” variklis buvo užgesęs, įgula sugebėjo jį paleisti, tačiau tuo metu nutrūko radijo ryšys.

JAV ir Meksikos pakrančių apsauga ieškojo „Linkuvos” 7 dienas, vėliau Lietuvos Vyriausybės prašymu paieška buvo pratęsta dar vienai dienai.

1988 m. statyta „Linkuva” buvo techniškai tvarkinga. Vandenyne surastomis „Linkuvos” valtimis nebuvo pasinaudota, konstatuota, kad jos buvo nuplėštos nuo laivo. Plaustų ir gelbėjimosi ratų nerasta.

Vidurdienį jūroje tradiciškai surengta visų žuvusiųjų jūroje pagerbimo ceremonijoje, kurioje dalyvavo šalies prezidentas Gitanas Nausėda, žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas.

Roberto Dačkaus (Prezidentūra) ir „Klaipėdos švenčių” nuotr.

Vainikai į jūrą buvo nuleisti ne tik iš 12-os laivų rikiuotės, kurią vedė karinių jūrų pajėgų laivas M54 „Kuršis“, bet ir iš karinių orų pajėgų sraigtasparnio. 

1 Comment

  1. Klaipediete

    O kur kaukes gerbiamieji? Ar jums bendrieji reikalavimai, kaip visada, negalioja? Geda

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Spyglys

Apie rinkimus - nė žodžio*

Žinia, prasidėjus rinkimų į prezidentus vajui, dabartinis iš Klaipėdos kilęs šalies vadovas kone kas antrą dieną ėmė lankytis vis kitoje ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This