Buvusioje dvarvietėje – naujas daugiabučių namų kvartalas

Miestas, Svarbu

Prie baigiamo sutvarkyti Malūno parko po metų turėtų iškilti naujas daugiabučių namų kvartalas „Parko pakrantė“. Šiuo metu teritorijoje vis dar vyksta archeologiniai tyrimai, bet statybas planuojama pradėti dar šiais metais.

Mokyklos g. 18A sklype, kuriame iškils nauji daugiabučiai, šiuo metu vis dar vyksta archeologiniai tyrimai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Projekte numatyta rekonstruoti vienintelį likusį buvusio Joniškės dvaro pastatą – sandėlį, stovintį šalia Malūno tvenkinio. Šis pastatas po rekonstrukcijos taps gyvenamosios paskirties ir jame bus įrengti butai.

Šis pastatas yra kultūros vertybė ir per rekonstrukciją turi būti išsaugoti jo vertingi autentiški elementai. Pagal konstrukcinių tyrimų duomenis, vienintelė išlikusi autentiška siena yra šiaurės vakarų fasade. Šis fragmentas ir joje esančios autentiškos angos bus konservuojami ir numatoma mūro sieną eksponuoti interjere. Projekte numatoma išlaikyti ir autentiškus pamatus bei stogo medinės gegninės konstrukcijos tipą.

Rekonstruojant pastatą bus išlaikoma dvišlaitė stogo forma. Du priestatai, iškilę sovietmečiu, bus griaunami.

Greta rekonstruoti numatomo saugotino sandėlio, kurio projektavimo darbai dar tęsiami, numatoma pastatyti keturis naujus daugiabučius namus.

Jų projektinius pasiūlymus bendrovė „TS Projects“ buvo paviešinusi dar 2018 metų lapkritį. Juose rašoma, kad 0,9 ha nuomojamo sklypo, esančio Mokyklos g. 18A, centre esantis garažas bus griaunamas, o keturi projektuojami daugiabučiai išsidėstys pietinėje dalyje taip, kad būtų išsaugojami buvusių dvaro pastatų vietos ir pamatų fragmentai.

Šiaurės vakarinėje dalyje esanti automobilių stovėjimo aikštelė bus rekonstruojama, numatoma įrengti ir požeminę.

Vizualizacija iš parkopakrante.lt

„Kvartalas turėtų išsiskirti savo augalijos gausa kaip esantis parko ribose, jie turėtų būti būdingi pajūrio kraštui ir šiai teritorijai. <…> Erdvėse tarp namų kuriamos visiems kvartalo gyventojams skirtos viešosios erdvės. Jose įrengiami suoliukai, vaikų žaidimo aikštelės, gėlynai ir kiti želdiniai. Kvartalo takai sujungti su parko infrastruktūra ir pakrante. <…> Didžioji dalis sklypą supančių medžių yra išsaugomi. Tai svarbu siekiant integruoti naująjį užstatymą į parko kontekstą. Daugiausiai naikinami pavieniai, atsitikinai išsidėstę medžiai ir krūmynai sklypo rytinėje dalyje. Nauji medžiai sodinami palei gatvę, siekiant sulaikyti triukšmą. Taip pat želdynai numatomi palei pėsčiųjų taką, išsidėsčiusį tarp projektuojamų pastatų. <…> Preliminarus želdynų plotas sklype – 49% <…> Atsižvelgdami į natūralios gamtos apsuptį, pasirinkome nuosaikios architektūros ir ramaus silueto pastatus. Penkių aukštų tūriai apglėbiami šalia esančių senųjų medžių saikingai matosi senamiesčio vizualinės apsaugos zonoje. Pastatai nekonkuruoja su gamtiniu pradu ir leidžia jam dominuoti šioje kaimynystėje. Kiekvienas pastatas yra atitrauktas vienas nuo kito tokiu atstumu, kad būtų sukuriamos properšos vaizdams bei gamtos įsiliejimui į sklypą. Siekiame butus išplanuoti taip, kad kiekvienas butas turėtų galimybė pro langus matyti parką ir/arba tvenkinį”, – rašyta projektiniuose pasiūlymuose.

Daugiabučiuose suprojektuoti 1-4 keturių kambarių butai. Kiekviename – po 17 butų. Būstų plotai – nuo 29 iki 83 kv. m.

Įvažiavimas į teritoriją iš Mokyklos g. projektuojamas esamoje vietoje, šiaurinėje sklypo dalyje. Šalia įvažiavimo – rampa į požeminę automobilių aikštelę. Palei gatvę projektuojama automobilių stovėjimo aikštelė.

Naujų daugiabučių statybas planuota pradėti 2019 metų rudenį, tačiau statybos leidimas buvo gautas tik pernai. „O nuo tada vyko parengiamieji darbai, vis dar vyksta archeologiniai tyrimai. Todėl dabar statybas planuojame pradėti šių metų pabaigoje ir pabaigti per metus“, – teigė projektą vystančios bendrovės „Lighthouse Asset Management“ vadovė Inga Tamašauskaitė.

Vizualizacija iš parkopakrante.lt

Nors statybos dar net neprasidėjusios, anot pašnekovės, iš potencialių butų pirkėjų jau sulaukta susidomėjimo įsigyti būstą išskirtinėje vietoje.

I. Tamašauskaitė teigimu, investicijos į šį projektą sieks apie 6 mln. eurų.

11 Comments

  1. Vytautas

    Senieji klaipėdiškiai – aborigenų teisinėje padėtyje, o miesto paveldas – naujakuriams mažiausiai rūpi…

    Reply
  2. A. V

    Neturėtų ten penkiaaukščių namų ten statyti, daugiausiai dviejų.

    Reply
    • Eimantas Blažys

      Gi Mokyklos gatvej pilna hrusciovkiu. Sakyciau atvirksciai: statyti namus kurie butu didesni ir del to geriau matomi negu aplinkines chrusciovkes!

  3. Faktas

    Kodėl niekas neprotestuoja 29m2 ? Į tą plotą ir balkonas įskaičiuotas, kam skirtas toks butas? Nusipirkęs trečią porą batų neturėsi kur pasidėti, apie paspirtuką nesvajok.Ar nors vienas tą projaktą pasirašes projaktuotojas gyventų tokioj… skylėj???
    Protestuokit… mitinguokit … netylėkit

    Reply
  4. Fantazijos ar pinigų trūkumas?

    Tokia puiki vieta, o suprojektuoti namai – eilinės, nuobodžios dėžutės. Nykuma…

    Reply
    • Ar statytojai taupo, ar architektai nesugeba?

      Pritariu. Tikras dvaro kumetynas 🙁

    • Anonimas

      panašu, kad ir viena ir kita tik, bet kuriuo atveju pageidavimus užsako ir diriguoja Užsakovas, o „geram daiktui” finansinis partneris visada atsiras. Tai…

    • Eimantas

      Ne nuobodzios dezutes o bomzadezes!

  5. klaipedietis

    Gerai, kad pagaliau vystomi nauji daugiabučių kvartalai. Pats projektas visai neblogas, jei dar pagaliau užstatytu Trynyčių fabriko teritorija būtu išvis gerai.

    Reply
  6. STOGAS

    su pasistenėjimais už miesto biudžeto lėšas tvarkomas Malūnų parkas (būsimų daugiabučių aplinka) ir jame išgirtas medijų”šaunusis inovacijų” Lighthousas pastatys daugiabučius. Oho, butas net 29kv. metrų! Kažkas kažkur įžvelgė net – ” …būdingi pajūrio kraštui ir šiai teritorijai…”. Tuo tarpu parke, kuriame nenumatoma jokios kavinukės, salytės, tualetų ir pn. ir net….buvusio dvaro vietoje! Tai jau tikrai – mėlynasis proveržis klaipėdietiškai. Tai įmanoma tik Klaipėdoje, kai turi Stogą.

    Reply
    • to stogas

      jums su protu kazkas negerai! praneskit ka gero ir grazaus igyvendinot? 😉

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Jūrų kadetai susipažįsta su uosto ir logistikos grandinėmis

Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla (LAJM) ir Klaipėdos jūrų kadetų mokykla įgyvendina neformaliojo švietimo projektą „Uosto ir logistinių grandinių valdymas“, skirtą ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas

Malūno parke statomi spąstai bebrams

Klaipėdiečiams socialiniuose tinkluose dalinantis bebrų nugraužtų medžių vaizdais Malūno parke, savivaldybė praneša, jog imasi šių gyvūnų sutramdymo. Ties tvenkiniu šiuo ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Miestas

Sutvarkytas Malūno parkas

Klaipėdoje sutvarkyta dar viena viešoji erdvė – Malūno parkas, anksčiau vadintas Trinyčių vardu. Dviem etapais vykdyti jo sutvarkymo darbai iš ...
2023-09-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This