Istoriniams Klaipėdos pastatams – daugiau pinigų

Miestas, Svarbu

Saugomų kultūros paveldų objektų valdytojai galės tikėtis gauti didesnę Klaipėdos savivaldybės paramą, be to, į ją galės pretenduoti ir tie, kurie iki šiol neturėjo tokios galimybės. O Klaipėdos politikai siūlo padidinti tokiai paramai skiriamą finansavimą.

Saugomu kultūros paveldo objektu pripažinto buvusio Klaipėdos policijos sandėlio pastato fasadas šiemet sutvarkytas gavus uostamiesčio savivaldybės paramą. Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdoje jau kelerius merus galioja tvarka, jog saugomų kultūros paveldo objekto valdytojai iš savivaldybės gali gauti paramą tvarkybos darbams. Parama skiriama tvarkyti saugojamus pastatus, esančius senamiestyje, naujamiestyje ir Smiltynėje.

Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariams ketvirtadienį pristatė miesto tarybos sprendimo projektą, kuriuo numatyta galiojančią tvarką tobulinti.

Numatoma, kad gauti paramą tvarkybos darbams galėtų ir dvarų – Mažojo Tauralaukio, Joniškės, Bachmano, Sendvario, Rumpiškės, Gedminų dvarų valdytojai. Šiuose dvaruose priskaičiuojama apie 30 atskirų pastatų.

„Prieš kelerius metus galimybę gauti paramą tvarkybos darbams domėjosi Mažojo Tauralaukio dvaro pastatų valdytojai, bet tada nebuvo galimybės skirti paramą. O šiemet labai intensyviai tokia galimybe domisi Bachmano dvaro valdytojai“, – teigė V. Juška.  

Koreguojamoje tvarkoje taip pat numatoma dabar esančią maksimalią paramos sumą tvarkybos darbams padidinti nuo 70 tūkst. iki 90 tūkst. eurų, o taikomiesiems tyrimams – nuo 30 tūkst. iki 50 tūkst. eurų.

„Statybos darbų kainos gana stipriai išaugusios ir siūlome atsižvelgti į tą infliaciją, kuri vyksta statybos sektoriuje“, – siūlymą argumentavo V. Juška.

Tačiau papildomai didinti finansavimą teikiamai paramai neprašoma – kitiems metams suplanuota išdalinti 320 tūkst. eurų.

„Rašote, kad papildomų lėšų nereikės, nors ir finansuojamų darbų riba didinama, ir daugiau objektų, pretenduojančių į paramą, atsiranda. Tai reiškia, kad bus sutvarkoma mažiau objektų?“ – klausė komiteto narė Lina Skrupskelienė.

V. Juška teigė, jog kultūros paveldo objektų tvarkymo darbų dalinės paramos sumą nustato politikai ir tai yra jų valioje.

„Kokia suma būtų reikalinga, juo labiau, kad dabar prisijungia ir dvarai, kurie dar nebuvo finansuojami“, – teiravosi Klaipėdos vicemeras Arūnas Barbšys.

V. Juška pateikė skaičius, jog šiemet buvo sulaukta septynių naujų paraiškų gauti dalinį finansavimą, o keturių objektų finansavimas buvo užtikrintas anksčiau, nes šiemet jau vyko jų vėlesni etapai. „Šiemet panaudosime 300 tūkst. eurų, dalis objektų liko už ribos, nes bendra paraiškų suma siekė 522 tūkst. eurų“, – teigė V. Juška.

Todėl A. Barbšys komiteto nariams pasiūlė formuoti siūlymą Klaipėdos savivaldybės administracijai, kad kitų metų biudžete paramai tvarkyti kultūros objektus būtų numatyti ne 320 tūkst. eurų, o 500 tūkst. eurų. Komiteto nariai tokiam siūlymui ir pritarė.  

Klaipėdoje iš viso yra daugiau nei 430 saugomų kultūros paveldo objektų, apie 270 jų yra senamiestyje, naujamiestyje, ar Smiltynėje, tad jų valdytojai gali pretenduoti gauti paramą iš savivaldybės tvarkybos darbams.

Šiemet dalinis finansavimas skirtas sutvarkyti Žvejų g. 18, Pylimo g. 2, Tiltų g. 1, Jūros g. 1A ir Pievų tako g. 4 esančių pastatų fasadus ar stogus, pinigų skirta ir šv. Jono bažnyčios archeologiniams tyrimams.

2 Comments

  1. Senamiečio veidas priklauso nuo politikų malonės

    Mat, pasirodo, senamiesčio pastatų apverktina būklė priklauso nuo politikų valios. pasakymas ,,neprašo”. Skatinti turėtumėt , viešinti klausimus, kaip galima pasinaudoti parama pavelde gyvenantiems gyvenantojams ir verslui.

    Reply
    • ezys

      ir skatina, ir viesina, bent jau as kokia 20 straipsniu sia tema skaiciau ivairiuose miesto laikrasciuose portaluose, niekas nekaltas, kad po akmeniu gyvenat 😉

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Išsigando Linutės*

Pasižadėjusi prieš kiekvieną Klaipėdos miesto tarybos posėdį rėžti kalbą iš „Klaipėdiečių tribūnos” Virginija Jurgilevičienė pažado netesėjo. Ketvirtadienį jos posėdyje nebuvo. ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Politika

Klaipėdos liberalai išsirinko vienmandatininkus

Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyrius visuotiniame susirinkime sprendė​, kas atstovaus partijai rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose uostamiestyje. Danės, Pajūrio, Baltijos ir Marių ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Miestas

Dingo Sąjūdžio laikus menantis simbolis

Klaipėdoje, Ąžuolyno giraitėje, pasigesta tautinio simbolio – priverpstės, lietuviškos trispalvės juosta pritvirtintos prie ąžuolo.  Apie šį įvykį pranešė „Atviros Klaipėdos” ...
2024-03-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This