Mokesčių vengimo schemos atomazga: atlyginta 403 tūkst. eurų žala valstybei ir teismo procesas

Kriminalai ir nelaimės

Buitine technika, parfumerija bei grožio reikmenimis visoje Lietuvoje prekiaujančios ir milijoninę apyvartą generuojančios įmonės direktorius ir pati įmonė siunčiami į teismą – jiems pateikti kaltinimai dėl mokesčių vengimo, teikiant neteisingus duomenis apie pajamas, bei apgaulingo apskaitos tvarkymo. Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta valstybei padaryta žala siekia 403 tūkst. eurų.

Klaipėdos apygardos prokuratūra kartu su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Klaipėdos apygardos valdybos pareigūnais, 2020 metų vasarą pradėję ikiteisminį tyrimą, įtarė, kad įmonės vadovas galėjo neapskaityti kelių milijonų eurų pardavimo pajamų, mokėti darbo užmokestį vokeliuose bei vengti mokesčių teikiant melagingus duomenis apie pajamas.

Įtariama, kad neapskaitytos pajamos buvo įgytos naudojantis galimai direktoriaus sukurtu nusikalstamu veikimo mechanizmu – vadybininkai pardavinėjo įmonės prekes be apskaitos dokumentų, o surinktos neapskaitytos lėšos buvo naudojamos darbo užmokesčiui „vokeliuose“ išmokėti. Atliekant ikiteisminį tyrimą pavyko nustatyti, kad galimai neapskaitytų pajamų suma siekia beveik 1,3 mln. eurų.

Tyrimo duomenimis, per 280 darbuotojų visoje Lietuvoje turintis prekybos tinklas galėjo mokėti neoficialius darbo užmokesčius ir priedus parduotuvių darbuotojams. „Vokelio“ dydis galimai priklausė nuo apyvartos – buvo mokamas sutartas procentas nuo įvykdytų pardavimo planų. Pareigūnams apklausus įmonės darbuotojus, pavyko nustatyti, kad vokelis galimai mokėtas 13-ai darbuotojų 146 kartus.

Gavę ūkinės finansinės veiklos tyrimo specialistų išvadas, išanalizavę vadinamąją juodąją buhalteriją bei palyginę duomenis su oficialiai pateiktomis deklaracijomis pareigūnai suskaičiavo, kad vengiant mokesčių valstybei galėjo būti padaryta per 403 tūkst. eurų žala. Įmonės direktorius tai pripažino ir atlygino visą priskaičiuotą sumą.

Šiame tyrime visoje Lietuvoje bendrai atlikta 15 kratų – įmonės administracijoje, prekybos vietose, darbuotojų ir įmonės savininkų gyvenamosiose vietose. Rasti ir paimti tyrimui reikšmingi duomenys ir dokumentai, juodoji buhalterija su neoficialaus atlyginimo mokėjimo ir gautų neapskaitytų pajamų duomenimis bei įspūdingas kiekis grynųjų pinigų – net 460 tūkst. eurų. Įtarta, kad pinigai gauti pardavus prekes be apskaitos dokumentų.

Byla jau perduota teismui. Laikinai buvo apribota nuosavybės teisė į įmonės ir asmeninį turtą, siekiantį 2,6 mln. eurų, tačiau valstybei padaryta žala buvo visiškai atlyginta, todėl apribojimai panaikinti.

Už mokesčių vengimą valstybės institucijoms teikiant neteisingus duomenis apie pajamas, kai mokesčių suma viršija 750 MGL, griežčiausiai baudžiama laisvės atėmimu iki aštuonerių metų. Už apgaulingą apskaitos tvarkymą galima griežčiausia bausmė – laisvės atėmimas iki ketverių metų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Bankroto administratorius lieka nuteistas

Klaipėdos apygardos teismas sutiko su pirmos instancijos verdiktu, jog yra pakankamai įrodymų, kad už melagingų parodymų davimą ir dokumentų klastojimą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Buvusiam „Žemkasos” savininkui – teistumas ir solidi sąskaita

Klaipėdos apygardos teismas, penktadienį paskelbęs sprendimą nuo 2021-ųjų rudens nagrinėtoje baudžiamojoje byloje, nuteisė devynerius metus vieninteliu dabar jau likviduotos UAB ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Kretingos socdemas nuskausmintas rimčiau

Klaipėdos apygardos teismas penktadienį paskelbė nuosprendį net kelerius metus apeliacine tvarka nagrinėtoje baudžiamojoje byloje, kurioje vienu iš nuteistųjų pirmoje instancijoje ...
2024-02-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This