KUL rekonstrukcija toliau kaitina politikų aistras

Svarbu, Sveikata

Paaiškėjus, jog vadinamoji sveikatos apsaugos reforma, kuri palies ir pagrindines uostamiesčio ligonines, juda lėčiau nei manyta, Klaipėdos savivaldybės administracija nusprendė nestabdyti pradėtų Klaipėdos universitetinės ligoninės rekonstrukcijos parengiamųjų darbų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Tai paaiškėjo antradienį savivaldybės Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdyje, kuriame po mėnesio pertraukos vėl šį klausimą komiteto nariams pristatė Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausioji patarėja Sandra Tamašauskienė.

Jos teigimu, paaiškėjo, jog sveikatos apsaugos įstatymo svarstymas, nors ir buvo žadėta, gruodžio mėn. neįvyks, šis klausimas nukeltas į vasario mėnesį, o miesto taryboj jis bus svarstomas dar vėliau, tad nuspręsta toliau vykdyti jau suplanuotus ligoninės modernizavimo veiksmus.

„Šiuo metu siekiame išsiaiškinti, kokius saugiklius ir sąlygas galėtume įrašyti skelbiamo pirkimo konkurso dokumentuose, kad apsidraustumėm nuo galimų rizikų dėl pavaldumo ir perkančios organizacijos pasikeitimo. Laukiame atsakymo ir iš Viešųjų pirkimų tarnybos, ir iš teisininkų, ir iš konsultantų”, – esamą situaciją apibūdino pranešėja.

Tuo metu komiteto narė Alina Velykienė patarė savivaldybės administracijai neprisiimti per daug atsakomybės dėl ligoninės rekonstrukcijos. Jos teigimu, „negalima iš karto pirkti projektavimo plius rangos darbų”.

„Įsivaizduokit rangovas, laimėdamas tokį pirkimą, susiprojektuos sau naudingiausius darbus, ne tuos, kurių galbūt reikia ligoninei, kurių reikia mums, kaip užsakovams. Ir mes neturėsim įtakos nei galios po to pakeisti sprendinius”, – kalbėjo politikė, pridūrusi, jog toks pirkimas būtų labai rizikingas ir jo esą niekad nerekomenduoja Viešųjų pirkimų tarnyba.

Jos teigimu, pirmiausia reikia pirkti tik projektavimo darbus, juos išdėstant etapais.

„Aš primygtinai siūlau pirkti atskirai projektavimą, nusimatyti tam tikrus etapus, todėl kad įtraukiant projektavimą plius rangą mes savo veiklos plane, biudžete negalėsime pamatyti bendros sumos, kokia yra projekto vertė (…) Jeigu mes perkame projektavimą plius rangą, mes pasirašome sutartį tokią, iš kurios mes neišlipsime, kol rangovas paskutinės vinies neįkals, paskutinio špakliaus neuždės ir neužbaigs”, – kalbėjo ji, priminusi ir netinkamą nakvynės namų Dubysos g. pavyzdį, už kurį savivaldybė turėjo susimokėti baudą.

Jai pritarė ir vicemeras Arvydas Cesiulis, ir komiteto pirmininkas Kazys Bagdonas, tačiau, Vaidos Raugelės teigimu, „norint eiti kitu keliu, reiktų ne vieną jau priimtą sprendimą pakeisti”.

„Aš siūlau neišeiti iš šio klausimo ribų, vadovautis tuo, kas yra nuspręsta”, – sakė ji, pacitavusi dokumentus, pagal kuriuos savivaldybės taryba yra numačiusi atlikti KUL rekonstrukciją.

Kadangi šis klausimas komiteto posėdyje buvo pristatytas tik kaip informacija, dėl jo balsuojama nebuvo, tad politikai, dar šiek tiek pasiginčiję, išsiskirstė, nieko konkrečiai nenusprendę.

INFORMACIJA

Klaipėdos miesto taryba dar pernai liepą pritarė, kad Klaipėdos savivaldybės administracija pateiktų paraišką Europos energijos efektyvumo fondui dėl techninės pagalbos skyrimo Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) pastatų modernizavimui reikalingai dokumentacijai parengti. Po metų, jau šių metų liepą, miesto tarybos kolegija pritarė tam, kad KUL rekonstrukcija būtų vykdoma miesto biudžeto lėšomis.

Tačiau prieš mėnesį uostamiesčio politikai suabejojo, ar teisinga rekonstrukcijai pinigus, kurių reikia apie 12 mln. eurų, skirti tik iš miesto biudžeto, kai ligoninės paslaugomis naudojasi didelė dalis Vakarų Lietuvos, t.y. ir kitų savivaldybių gyventojų. Tąsyk siūlyta, jog prie KUL rekonstrukcijos galėtų prisidėti Sveikatos apsaugos ministerija.

KUL 1, 3 ir 4 korpusų modernizavimą numatyta finansuoti miesto biudžeto lėšomis. Kitais metais lėšų poreikis planuojamas 620 tūkst. eurų, 2023 metais – 2,9 mln. eurų, 2024 ir 2025 metais – po 2,5 mln. eurų 1 korpuso rekonstrukcijai ir 2026 metais – 3 mln. eurų 4 (infekcinio) korpuso rekonstrukcijai.

4 Comments

  1. Kazys

    Grubliauskas daro visus įmanomus žingsnius, kad tik sutrukdyti SAM numatytai reformai. Jis negali susitaikyti su ta mintimi, kad KUL nebebus savivaldybės pavaldumo, tuo pačiu ir V. Janušonis praras esamą kėdę, kuri labai šilta, pelninga, o pelno dalis matomai nubyra ir Grubliauskui. Pagrindinė Klaipėdos medicinos reformos stabdymo priežastis būtent ši.
    Kur Grubliausko žadėta galimybių studija už 9000 eurų dėl sveikatos reformos, kuri bus paremta naujausiais mokslo pasiekimais? Ar tai ši, kuri šiuo metu egzistuoja, dar sovietinė? Keista girdėti Klaipėdos Mero pasisakymus, kad šioje reformoje nieko konkretaus, nieko aiškaus, jam nieko suprantamo : ” nueik ten, nežinau kur, atnešk tą, nežinau ką”. Trūksta komunikacijų. Deja taip nėra, komunikacijų pakankamai daug, išdėstyta viskas aiškiai, visiems suprantamai, tik vienas Grubliauskas nesupranta. Tai aiškiai parodo, apie Grubliausko nusistatymą prieš SAM pateiktą sveikatos reformą. O priežastį paminėjau jau pradžioje. Jeigu Grubliauskas tikrai už reformą, tik nesupranta, todėl kyla klausimas, kai visiems viskas aišku, suprantama, tik merui nesuprantama, tai kaip jis gali vadovauti miestui, kai nesupranta tokių paprastų dalykų?
    Stabdyti medicinos paslaugų progresą Klaipėdoje, kaip vyksta ES Vakarų valstybėse, Kaune, Vilniuje, Panevežyje, Šiauliuose tai nusikaltimas. Gaila, kad Lietuvos baudžiamajame kodekse nėra tokio straipsnio, tai nusikaltimas prieš Klaipėdos gyventojus, statant asmeninius interesus aukščiau visuomenės.

    Reply
  2. Šalies rekordai

    Kada leistote Vinsui Janušoniui pailsėti, politikai ir meras? Nuo kurių sovietmečio metų dirba savivaldybės globojamas „nepamainomas”
    ligoninės „vyriausiasis amžiumi ir vadovavimu profesorius? Ar ne nuo 1982m? Ligonės vadovybėje dirba ir sūnus, tai gal pas mus kokia Baltarusija? Artoks vadovavimas- ne rekordas Lietuvoje? Dvi savivaldybė ligoninės- Universitetinė ir Palaikomosios slaugos, ir du rekordininkai pensininkaivadovai , tempisantys savo postuose iki 80-mečių? Iš kur tokia NUOSTATA , kad PAKEISTI nei Janušonio, nei Drungilienės NEGALIMA?

    Reply
  3. Antanas

    Man svarbiausia, kad šioje ligoninėje kvalifikuoti, nuoširdūs gydytojai ir kitas personalas, daugiau man nieko nereikia. Gyvuokite.

    Reply
  4. Tomas

    Koks vadovas tokie ir tempai. Ubagine,baisi ligoninė, kojos ten nekeliu.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Dėl Slaugos ligoninės vadovo posto - ne tik kandidatų, bet ir kolektyvo kova (papildyta)

Prieš pat naujuosius metus iš Klaipėdos medicininės slaugos ligoninės vyriausiosios gydytojos pareigų pasitraukus buvusiai ilgametei šios medicinos įstaigos vadovei Danguolei ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This