Klaipėdos savivaldybei – 23 tūkst. eurų sankcija

Miestas, Svarbu

Už tai, kad nepagrįstai ribojo konkurenciją laikino apnakvindinimo namų rangovo konkurse, Klaipėdos savivaldybė turės sugrąžinti daugiau nei 23 tūkst. eurų europinės paramos.

Tokį sprendimą priėmė ir pirma instancija, ir neskundžiamas nutartis skelbiantis Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT).

Saugios nakvynės arba laikinojo apgyvendinimo namai Dubysos gatvėje buvo atidaryti dar 2019-ųjų spalį. Pradinė projekto vertė siekė 477 609 eurų, tačiau dėl papildomų darbų ji galiausiai padidėjo iki beveik 520 tūkst. eurų (darbus, įskaitant ir projektavimą, atliko UAB „Konsolė“). Buvo skelbiama, kad Europos Sąjunga projektui skyrė 424 577,42 Eur.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Tačiau europinį finansavimą skyrusi Centrinė projektų valdymo agentūra (CVPA) 2020 m. rugpjūtį konstatavo padarytą pažeidimą. Anot agentūros, savivaldybė nepagrįstai konkurso sąlygose buvo nurodžiusi, jog potencialus rangovas turi būti pastatęs ar tuo metu statantis bent  vieną ypatingą statinį ir turintis neypatingo gyvenamojo pastato statybos ar rekonstravimo darbų sutartį, kurios vertė būtų ne mažesnė kaip 0,7 konkursui pateikto pasiūlymo darbų vertės.

CVPA nuomone, kadangi objektas buvo įrenginėjamas iš modulių (konteinerių), nebuvo jokio pagrindo iš potencialaus rangovo reikalauti gyvenamųjų pastatų statybos patirties. Tokią sąlygą agentūra įvertino kaip konkurencijos ribojimą ir nutarė taikyti 5 proc. sutarties vertės dydžio sankciją – įpareigojo savivaldybę grąžinti 23 346,28 Eur europinės paramos.

Šį CVPA verdiktą savivaldybė apskundė Vilniaus apygardos administraciniam teismui. Ji tikino, kad tokia sąlyga atitiko pirkimo objektą, buvo pagrįsta ir neperteklinė. Akcentuota, kad projektavimo užduotyje buvo nurodyta gyvenamoji paskirtis, tas pat nurodyta ir statybos leidime, tokios paskirties pastatai įregistruoti ir Nekilnojamojo turto registre. Savivaldybė taip pat pabrėžė, kad konkursu buvo susidomėjęs 21 tiekėjas, pasiūlymus pateikė trys, todėl konkurencija esą buvo užtikrinta.

Tačiau pirmos instancijos teismas šiemet kovą savivaldybės skundą atmetė – konstatuota, kad minėtą reikalavimą potencialiam rangovui administracija grindė subjektyviais argumentais, o ne įtikinamais objektyviais įrodymais. Anot teismo, visiškai neaišku, kodėl šioje situacijoje nepakako patirties mokyklų, ligoninių statyboje, rekonstrukcijose ir t.t., juolab kad svarbiausia darbų dalis buvo sklypo reljefo sutvarkymas, o ne gyvenamojo pastato statybos.

Nesutikdama su tokiu pirmos instancijos sprendimu savivaldybė jį apskundė LVAT. Tačiau ir jo kolegija, kurią sudarė teisėjai Arūnas Dirvonas, Ričardas Piličiauskas ir Veslava Ruskan, konstatavo, jog CVPA buvo teisi, pripažindama pažeidimą ir taikydama už jį tokią sankciją.

„Teisėjų kolegija iš esmės sutinka su pirmosios instancijos argumentais, kad nėra motyvuota, kodėl konkrečioje situacijoje nepakako tiekėjo
patirties mokyklų, ligoninių, o juo labiau – viešbučių, nakvynės namų ir pan. – statyboje/rekonstrukcijose”, – rašoma neskundžiamoje nutartyje.

7 Comments

  1. Pensininkas.

    Baseino statybų istorija: Klaipėdos savivaldybė nemokės jokios baudos. Na ir ką ????, o kiek lojote.

    Reply
    • 15 min .kad teismai vyksta dėl baseino

      Praminė kopūstų rauginimo bačka: Klaipėdos baseino pasididžiavimu laikyta nardymo šachta – teismų karuselėje
      1

  2. Nuomonė

    Tęsiant minėtą temą apie Dubysos g esantį nakvynes namų padalinį, būtų gerai, kad žurnalistai pasidometų ir paviešintų dar vieną svarbų dalyką. Dubysos g padaliny yra ne tik laikino apnakvindinimo paslauga teikiama, bet ir naujai įsteigta „saugios nakvynes” paslauga (neblaiviems benamiams) , kuriai numatytos lėšos tačiau jau 3 metai kaip ši paslauga neveikia.. Tai buvo viešinta.. Ji ir toliau nevyksta. Niekas to nekontroliuoja. Tik patys darbuotojai apie tai bando signalizuoti. Nors soc paramos skyriui tai nerūpi.. Šiuo metu nn direktorė inicijavo projektą atleisti nemažą dalį darbuotojų (soc darb padejejus), kad nebaksnotu.. Patogiau kišti galvą į smėlį, kaip strutis, geriau nematyti tos problemos…

    Reply
    • Soc. parama

      Soc. paramos skyrius neturi tinkamo vadovo todėl jo funkcionavimas yra minimalus.

  3. Tomas

    Prasidėjo,kiek dar sulauksime sankcijų? Pažiūrėsime kam lėks iš mero draugų galvos? Ko gero niekam, nes tuoj bus surasta kita šilta vietelė.

    Reply
  4. Ir ką ?

    Kas iš apmokės 23 tūkstančius ? Konkrečiai kas iš savivaldybės ? Ne klaipėdiečiai , kurie suneša eurus į biudžetą tokias sąlygas nurodė ir ne klaipėdiečiai pasirašė sutartį , o juos atstovaujantys asmenys . Ar tas valdininkas po sumokėtos sankcijos bus atleistas , nes akivaizdu – jo „darbas ” be kompetencijos ir kenkia miesto biudžetui . Gal ir projekto skaidrumas su klausimu , jei jau ” laimėjo ” tas su pertekline sąlyga ?

    Reply
    • Jons

      Budyno ir Co laiku darbeliai, tai liberalams saskaitele

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Vydmantų „Pasagėlėje“ pradedami kapitalinio remonto darbai

Kretingos rajono savivaldybė pranešė, kad Vydmantų gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriuje „Pasagėlė“ pradėti šios įstaigos pastato kapitalinio remonto darbai. „Per tūkstančio ...
2024-02-06
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Buvusi universitetinė ligoninė - tikras minų laukas? (atnaujinta ministro komentaru)

Visai realu, jog milžinišku finansiniu iššūkiu naujajai Klaipėdos universiteto ligoninei tapęs buvusios Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) vadovybės sprendimas susijungimo išvakarėse ...
2023-11-09
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

„Klasco“ paguldė ant menčių aplinkosaugininkus

Po daugiau nei dvejus metus trukusio bylinėjimosi AB Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco“) įrodė, kad Aplinkos apsaugos agentūra (AAA) nepagrįstai ...
2023-09-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This