Eglės seniūnaitijos bendruomenės darbai – ir gyvenamajam rajonui, ir visam miestui

Mums rašo

Eglės seniūnaitijos bendruomenė
2021-12-20

Komentarų: 1

Eglės seniūnaitijos bendruomenė gruodžio 18-ąją susirinko į Klaipėdos universitete esančią kavinę aptarti 2021 m. atliktus darbus.

Didžiausias darbas, kurie šildys širdis ne tik bendruomenės nariams, bet bus svarbus ir visam miestui – tai gatvės ženklas, skirtas Vilhelmui Ernstui Berbomui, ėjusiam burmistro pareigas Klaipėdos mieste XIX a. Ženklą sumaketavo, suprojektavo architektas Adomas Skiezgelas, o metalo darbus atliko Dionyzas Varkalis. Abu vyrai dalyvavo bendruomenės organizuotoje popietėje.

Dionyzas Varkalis ir Adomas Skiezgelas.

Architektui A. Skiezgelai teko sunkiausias darbas – ne tik sumaketuoti meninę dalį, kurioje turėjo dominuoti istorinis braižas, bet ir suderinti ženklo pastatymą su įvairiomis komisijomis, bendrovėmis.

D. Varkalis, atlikęs metalo darbus, savo misiją matė grožyje, ilgaamžiškume – kad ženklas nerūdytų ir t. t. Kita užduotis, kurią išsikėlė sau unikalus meistras, pagarba tiems, kurie tą miestą kūrė, kurie praeityje rūpinosi Klaipėdos gerove.

Kol kas ženklas yra kalvės kieme. Artimiausiu laiku jis bus pastatytas jam numatytoje vietoje – V. Berbomo ir Herkaus Manto gatvės sankryžoje.

Eglės seniūnaitijos bendruomenės susirinkime dalyvavo ir Antanas Stanevičius. Jis papasakojo apie Klaipėdos mieste vykstantį unikalų renginį. Tai Kristijono Donelaičio gimtadienio minėjimas sausio 1 d, 12 val. būrų dainiaus aikštėje. Daugiau kaip 30 metų kasmet sausio 1 d. ateina klaipėdiečiai pasveikinti vienas kitą su Naujaisiais metais ir paminėti garbingiausią šio krašto žmogų, kuris besąlygiškai mylėjo lietuvį, kuris pergyveno dėl jo gerovės, rūpinosi  lietuvio moralinėmis vertybėmis.

Šį unikalų renginį A. Stanevičius „apdainavo“ fotoalbume. Fotoalbumą finansavo Eglės seniūnaitijos ir Dangės bendruomenės, kurios parašė projektus ir gavo pritarimą tokio albumo sukūrimui ir atspausdinimui.

Bendruomenės nariai, išklausę veiklos ataskaitą, džiaugėsi, kad mato projektų tęstinumą. Prieš keletą metų jie vyko į Vydūno muziejų, į Kintus ir susipažino su klaipėdiečio V. Berbomo gyvenimu, savo rankomis sukonstravo vėjarodę ir gavo ją dovanų, aplankė jo kapavietę. Kitais metais apžiūrėjo Klaipėdos universitete Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto fojė kilnojamą V. Berbomo parodą. Šiais metais – ženklas skirtas burmistrui V. Berbomui.

Kiti bendruomenės darbai – žemiški. Pavyzdžiui, toliau prižiūrėti gyventojo pasodintą Sąjūdžio ąžuolą. Prieš trejus metus įkalėme lentelę, pernai apjuosėme gyva tvorele – gėlių vainiku. Šiais metais kvietėme arboristą, kad apkarpytų šakas, kurios nesant viršūnės, plečiasi į šonus ir praeinantiems žmonėms, nes yra nutiestas pėsčiųjų takas, daužo per veidą, lūžinėja. Įsigijome žoliapjovę, kuri leis tvarkyti Sąjūdžio ąžuolo aplinką.

Neturėdami savo patalpų, rinkomės į Mažosios Lietuvos reikalų Klaipėdos krašto skyriaus būstinę. Kaip ateityje spręsime būstinės problemą, tarsimės su kitomis bendruomenėmis.

Galima konstatuoti, kad 2021-ieji bendruomenei buvo darbingi.

1 Comment

  1. grikių_košė

    Sveikatos sveikatos sveikatos gerb. D. Varkaliui!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Klaipėdos garbės piliečio vardą siūloma suteikti Dionyzui Varkaliui

Jei politikai pritars uostamiesčio mero siūlymui Klaipėdos garbės piliečio vardą suteikti Dionyzui Varkaliui, tai bus pirmasis kartas, kai šis titulas ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

Už nuopelnus švietimui ir kultūrai įteikti Karalienės Luizės medaliai

Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centre įvyko jau tradiciniu tapęs, nuo 2013-ųjų organizuojamas renginys – Karalienės Luizės atminimo medalių įteikimo šventė, ...
2024-03-08
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Donelaičio gimtadienis - su mintimis apie vienybę ir viltį

Sausio 1-osios vidurdienį Kristijono Donelaičio aikštėje kelios dešimtys klaipėdiečių tradiciškai susirinko paminėti šio išskirtinio lietuvių poeto gimtadienio. Martyno Vainoriaus nuotr. ...
2024-01-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This