Ar tikrai sumažės išlaidos gatvių apšvietimui?

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybės administracija siūlo miesto politikams pritarti, kad visi šiuo metu Savivaldybei priklausančios UAB „Gatvių apšvietimas” patikėjimo teise valdomi miesto apšvietimo tinklai taptų šios bendrovės nuosavybe.

Teigiama, kad tai leis efektyviau rūpintis šiuo turtu, jį modernizuoti bei sumažins išlaidas gatvių apšvietimui, o pati įmonė galės aktyviau darbuotis rinkoje ir užsidirbti papildomų pajamų.

Tačiau „Atvirą Klaipėdą” konsultavęs specialistas atkreipė dėmesį, kad perduodama tinklus savo įmonei Savivaldybė nebeteks galimybės pasitikrinti, kiek tokia paslauga kainuotų ją perkant rinkoje. Anot jų, toks sprendimo projektas dabar galėjo atsirasti dėl to, kad iki metų galo savivaldybės turi užbaigti vidaus sandorius ir tokia paslauga turėtų būti perkama rinkoje, o „Gatvių apšvietimui” iškiltų rizika nelaimėti konkurso. Abejojama ir teiginiais, kad paslaugas bus pigesnė.

Taip pat atkreipiamas dėmesys į tai, kad tokios apimties turto perdavimo Savivaldybė jau senokai yra nedariusi, o galbūt net iš viso nebuvo dar perleidusi.

Savivaldybės valdomo „Gatvių apšvietimo” grynasis pelnas 2015 m. siekė 31, 2016 m. – 59, pernai – 80 tūkst. eurų. Martyno Vainoriaus nuotr.

Savivaldybės administracijos parengtame aiškinamajame rašte teigiama, kad apie 16 tūkst. miesto šviestuvų, 159 apšvietimo valdymo spintas, 48 galios reguliatorius, apie 545 km kabelinių ir apie 50 orinių linijų UAB Nepriklausomų vertintojų biuras pačio „Gatvių apšvietimo” užsakymu įvertino 5,389 mln. eurų. 

Šį turtą siūloma kaip Savivaldybės turtinį įnašą perduoti „Gatvių apšvietimui“ didinant bendrovės įstatinį kapitalą (100 proc. akcijų ir dabar priklauso Savivaldybei).

Pasak Savivaldybės administracijos Turto skyriaus vedėjo Edvardo Simokaičio, sprendimo projektu siūloma perduoti visus miesto apšvietimo tinklus. 

„Savivaldybė iki šiol su „Gatvių apšvietimu” už tinklų eksploatavimą ir elektros energiją atsiskaitydavo pagal patvirtintą formulę. Perdavus turtą taip būtų atsiskaitoma ir toliau, bet manome, kad mokėjimai gali sumažėti, nes jau pati įmonė galėtų efektyviau tvarkytis ir investuoti”, – sakė E. Simokaitis.

Analogiškai kalba ir „Gatvių apšvietimo” vadovas Dangeras Aleksandrovas. Pasak jo, įmonė jau galėtų imti ir paskolas, investuoti į gerokai taupesnius LED žibintus, kurie suvartoja apie 40-5 proc. mažiau elektros energijos, o sutaupytos lėšos galėtų būti skiriamos arba tolesnėms investicijoms, arba Savivaldybė galėtų mokėti įmonei mažiau už apšvietimo infrastruktūros priežiūrą ir eksploataciją.

„Be to, tokiu atveju dingtų apribojimas, kad 80 procentų mūsų užsakymų turi būti skirti viešajam interesui tenkinti. Manau, kad mes galėtume dalyvaudami rinkos užsakymuose iš  jų gauti apie 30-40 procentų pajamų”, – sakė D. Aleksandrovas.

Tačiau „Atviros Klaipėdos” kalbinti specialistas akcentavo, kad tikėtis mažesnių išlaidų apšvietimui bent jau artimiausiu metu tikrai nėra pagrindo.

„Jos gali būti net didesnės, nes „Gatvių apšvietimas” į paslaugos kainą turės įtraukti ir turto amortizacijos išlaidas. Tad paslauga kurį laiką gali būti net brangesnė, nes reikės sukaupti lėšų turto priežiūrai iš to pačio tarifo. Vargu, ar kuris nors bankas suteiks paskolą gaudamas kaip įkeičiamą turtą apšvietimo stulpus ir laidus. Ką su jais bankas darytų jei paskola būtų negrąžinama?”, – aiškino specialistas.

Miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komitetas trečiadienį pritarė tokiam siūlymui su sąlyga, kad „Gatvių apšvietimas” pateiktų politikams tvirtinti investicijų programą.

INFORMACIJA

„Gatvių apšvietimas” 2015 m. gavo 1,247 mln. pardavimo pajamų. 2016 m. šis rodiklis siekė 2,123 mln., pernai – 2,153 mln.  Klaipėdos savivaldybė per 2017 metus sumokėjo 832 tūkst. Eur.

Įmonės grynasis pelnas 2015 m. siekė 31, 2016 m. – 59, pernai – 80 tūkst. eurų. 

Per artimiausius 10 metų tikimasi pardavimo pajamas išauginti iki 2,393 mln. eurų, o pelną iki 493 tūkst. eurų. Teigiama, kad  per dešimt metų iš prognozuojamo pelno būtų įrengta apie 6 900  šviestuvų su LED apšvietimu ir visi mieste jau būtų su tokiomis lempomis. Per 10 metų dėl to  būtų sutaupyta elektros energijos už 764 tūkst. Eur.

Teigiama, kad miesto apšvietimo koncepcija, prioritetai bus derinami su Savivaldybe. 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Neringos merą ir savivaldybės įmonės direktorių siekęs papirkti verslininkas nuteistas pagrįstai

Penktadienį Klaipėdos apygardos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, atmetė teisiamojo 49-erių verslininko Tomo Petro Radiko iš Panevėžio apeliacinį skundą ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Lietuvos Navalnas ar sąmokslo teorijas skleidžiantis kyšininkas?

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka baigė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje pirma instancija pernai spalį Panevėžio verslininką Tomą Petrą Radiką nuteisė ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai nenori įstaigų ir įmonių atiduoti vien mero valiai

Ne visi Klaipėdos miesto politikai yra linkę tenkinti mero pageidavimą vienasmeniškai valdyti savivaldybės biudžetines ir viešąsias įstaigas bei įmones: trečiadienį ...
2024-02-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This