Ragina demontuoti paminklą Raudonajai armijai (atnaujinta)

Miestas, Svarbu

Žurnalistui Andriui Tapinui antradienį paskelbus raginimą gegužės 9-ąją paskelbti „Nacionalinė apsivalymo nuo okupantų diena” ir tądien nugriauti „okupantus šlovinančius paminklus”, Liberalų sąjungos Klaipėdos skyrius paragino uostamiesčio savivaldybę ir Kultūros ministeriją imtis atitinkamos iniciatyvos dėl nuo 1975-ųjų Skulptūrų parke stovinčio Raudonajai armijai skirto paminklo.

Skulptoriaus Juliaus Vertulio sukurtas paminklas – tarp dviejų skydų nuleistas kalavijas – čia buvo atidengtas 1975-aisiais. Memorialą 1980 m. lapkritį papildė skulptoriaus Rimanto Dauginčio sukurta ir Vakarų laivų remonto įmonėje išlieta trijų karių skulptūrinė kompozicija. Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas sako neabejojantis, kad šis klausimas turi būti išspręstas ir reikia vadovautis šaltu protu, tačiau kartu abejoja, ar tikrai tai turi būti padaryta iki gegužės 9-osios. 

„Kokią stiprią žinutę pasiųstume ir sau patiems, ir pasauliui! <…> Seimo nariai tikina, kad tai reglamentuojantis teisės akto projektas jau gali būti svarstomas šioje sesijoje, galbūt esant visuomenės dėmesiui ir spaudimui tai pavyktų padaryti greičiau. Neabejoju, kad yra galimybių ir pačioms savivaldybėms priimti sprendimus dėl kai kurių paminklų – reikia tik valios ir noro. Ką galima padaryti – paraginti savo rinktus Seimo narius tai padaryti greičiau (nors atrodo, kad visi viską supranta ir kada, jei ne dabar). Dar svarbiau – kreipkitės į savo miesto ar rajono merą ir tarybą. Jei esate tarybos narys ar visuomenininkas inicijuokite klausimo sprendimą taryboje. Kreipkitės raštu, telefonu ar tiesiog pasidalinkite šituo įrašu ir užtaginkite atsakingus savivaldos politikus! Informuokite vietinę žiniasklaidą, parašykite man apie reakcijas ir rezultatus. Ir kartu su jais organizuokimės tikrąją švaros gegužės akciją. Gegužės 9 okupantų paminklai turi griūti! Nuo Merkinės iki Neringos”, – rašė A. Tapinas.

Vėliau jis informavo, jog kalbėjosi su kultūros ministru Simonu Kairiu. Esą atitinkamas įstatymo projektas ministerijoje „baigiamas šlifuoti, mechanizmai sudėlioti”.

„Vienur bus paprasčiau, kitur – kur yra Kultūros paveldo registras ir kapai, sudėtingiau, bet viskas įmanoma. Bet yra bent keliolika vietų, kur nereikia jokio įstatymo ir vyriausybės įsikišimo, o pakanka savivaldybės noro ir valios, ir galima tą paminklą ar monumentą nukelti”, – rašė A. Tapinas.

Netrukus į tokį raginimą savo paskyroje socialiniame tinkle sureagavo Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyrius.

„Gerbdami visų mirusių žmonių atminimą, gyvųjų skausmą ir atsižvelgdami į:

Rusijos kariuomenės nuo 2022 vasario 24 d. vykdomus nusikaltimus žmogiškumui prieš Ukrainą Mаріуполь, Ірпінь, Буча, Ворзель ir kitose vietovėse,

2019 m. priimtą Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimą dėl Sovietų armijos, kurios paveldėtoja skelbiasi Rusijos armija, 1944 – 1953 metais vykdytus nusikaltimus žmogiškumui Lietuvoje,

Sovietų armijos vykdytą Mažosios Lietuvos gyventojų žudymą, morodieriavimą, plėšimus 1945-1948 metais bei dėl to atsiradusias daugiatūkstantines „Vilko vaikų” gretas,

Sovietų ir Rusijos armijų daugkartinius nusikaltimus Lietuvoje, Europoje ir pasaulyje,

reikalaujame Klaipėdos miesto savivaldybės ir Kultūros ministerijos spręsti klausimą dėl Klaipėdos mieste esančio Skulptūrų parko visų paminklų, garbinančių Tarybinę armiją, šalinimo: karių skulptūrų, Tarybinės armijos didvyriams skirtų lentų, penkiakampių ženklų bei skulptūros „Kardas“! Šis reikalavimas nesusijęs su kapavietės tvarkymu, ten palaidotų žmonių palaikais”, – rašoma jo pareiškime.

„Ir štai čia išties sutinku su A. Tapinu, kad kapavietės turi būti gerbtinos ir to nekvestionuoju, tačiau vis svarstau, kiek prasmingi ir reikalingi šalia jų esantys tokio tipo dangų remiantys monumentai, simbolizuojantys perdėtą didybę. Žvilgsnis į pastarųjų savaičių įvykius ir kiek tolimesnius istorijos epizodus, verčia susimąstyti dėl atskirų joje veikusių subjektų pervertinimo. Ar ne laikas būtų pagalvoti apie kiek kitokius simbolinius istorijos įprasminimo standartus?”, – dar anksčiau nei liberalai savo poziciją skelbė Klaipėdoje išrinktas Seimo narys, konservatorius Audrius Petrošius.

Raudonosios armijos karių kapai senųjų miesto kapinių šiaurės vakariniame kvartale atsirado 1948-ųjų pabaigoje, kai buvo perkelti čia iš K. Donelaičio aikštės. 1974 m. čia buvo perkelti ir rekonstruojant tuometinę Pergalės (dabar – Lietuvininkų) aikštę iškelti ten 1945-aisiais palaidotų karių palaikai.

Pirmiausia Skulptūrų parke buvo pastatyta ant betoninio postamento užkelta ant kairės kojos klūpančio kario, dešinėje rankoje laikančio TSRS vėliavą, o nuleistoje kairėje – šalmą, skulptūra. Ant betoninio postamento buvo pritvirtina lentelė su užrašu lietuvių ir rusų kalbomis „Amžina garbė didvyriams, žuvusiems kovoje dėl mūsų Tėvynės laisvės ir nepriklausomybės”. Skulptoriaus Juliaus Vertulio sukurtas paminklas – tarp dviejų skydų nuleistas kalavijas – čia buvo atidengtas 1975-aisiais (rekonstrukcijos autorius – architektas Petras Šadauskas). Memorialą 1980 m. lapkritį papildė skulptoriaus Rimanto Dauginčio sukurta ir Vakarų laivų remonto įmonėje išlieta trijų karių skulptūrinė kompozicija.  

2018-ųjų sausį Klaipėdoje buvo kilusi diskusija, ar ant šio memorialo tikrai turėtų būti užrašas „Miestas išvaduotas…“ Ji taip ir baigėsi be konkretaus rezultato.

ATNAUJINTA. Trečiadienį popiet Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis paragino savivaldybes kol bus priimti sprendimai uždengti tokias skulptūras Ukrainos vėliavomis ir pasodinti šalia jų saulėgrąžų

„Sovietiniai paminklai, likę Lietuvoje, mena prieš aštuoniasdešimt metų vykdytą, kaip šiandien pasakytų Kremliaus žudikai, mūsų krašto „denacifikaciją” ir „demilitarizaciją”. Pritariu, kad Lietuvos miestuose ir parkuose jie užsibuvo per ilgai. Klausiau Klaipėdos miesto atstovų pasisakymų – suprantu, kad nėra lengva užduotis „išvaduotojus” iškeldinti. Sprendimai užtruks, biurokratinis derinimas nėra lengvas ir t. t. Bet galima ir nelaukti. Kol savivaldybės ar kultūros įstaigos ras sprendimus – uždenkime skulptūras Ukrainos vėliavomis ir pasodinkime šalia jų saulėgrąžų. Nors ir laikinas, bet kraštovaizdžiui labai svarbus sprendimas. Išvaduokime Lietuvą nuo išvaduotojų. Ukrainos kova tebūnie įkvėpimas”, – savo paskyroje „Facebook” tinkle rašo ministras. 

KOMENTARAS

Vytautas Grubliauskas, Klaipėdos meras

Nūdienos kontekste iniciatyva yra visiškai suprantama, klausimas yra labai rimtas ir svarstytinas. Tik ar tikrai tai turi būti padaryta iki gegužės 9-osios? Privalo būti atlikti ir visi būtini procedūriniai dalykai, tačiau kartu tai neturi ir ilgai užsitęsti. 

Kartu akivaizdu, kad prasideda lyg ir politinės lenktynės – kas daugiau ar greičiau. Natūralu, tai politinio sezono atspindys. Matyti jau ir įvairių svarstymų, kiek turi būti demontuota, kiek palikta. Svarbu tai, kad kapinių klausimas yra aiškiai atskiriamas ir jos neliečiamos. Viską būtina daryti su šaltu protu. 

Savo laiku Klaipėda sugebėjo atsisveikinti su dabartinėje Lietuvininkų aikštėje stovėjusiu paminklu patranka, manau, kad natūraliai atėjo laikas ir kitiems. 

113 Comments

  1. Cžv ir USA

    Paskaičisu komentarus. Koks leksikonas……Usa to ir nori. Skaldyk ir valdyk. O geriau kad vienas kitam gerklės perkastu. …..valio cžv ir Usa laimėjo…..švabas laimėjo. Sorošas lsimėjo…..

    Reply
    • aktyvistui

      Gal rašykite gimtąja kalba… Jums turėtų būti įdomiau-ko nori Rusija,įsiveržusi ir paskelbusi karą gražiai, savarankiškai, niekam negrasiusiai valstybei,ir žudančiai jos žmones.

  2. V ir Gis

    ,,O”
    ,, … amerikiečiai yra pasaulio gelbėtojai, pasaulio šviesa ir kelrodžiai…”
    ,, …ruskiai yra teroristai, kurie žudo svetimas tautas”
    Dabar klausimas KUR INDĖNAI?
    ,,Husky”
    Popiežiaus aš netraukiau, jis pats čia atėjo, beje ne tuščiomis rankomis,o su dviem kryžiais ar kalavijais, čia jau leidžiu pasirinkti.
    Taip,kad nereikia…
    Grįžtant prie klausimo KUR INDĖNAI, tamstos nuomone ,,helovyno”minėjimą taipogi reikia uždrausti.
    Apie slapyvardį nesiplėsiu,nes tikru vardu pasirašyti negali.

    Reply
    • Rusų laivui V ir Gis

      Kuo susiję indėnai ir amerikiečiai? Kas tuo norėta pasakyti? Galvojot, kad Šiaurės Amerikoje ramiai gyveno indėnai kol neatėjo amerikiečiai ir juos išžudė? 😀
      Tai žinokit, kad daugiausia vietinių mirė dėl atvežtų ligų, kurioms neturėjo imuniteto.
      Ai dar klausimas: Kur buvo amerikiečiai kol neatėjo į Šiaurės Ameriką? Turbūt Europos žemyne grobė ir žudė kitas tautas? O gal Afrikoje gyveno “amerikiečių” gentis?
      Kaimietis… supistas vatnykas “what aboutistas”.

    • to Rusų laivui V ir Gis (IP: 188.69.199.74)

      Mink namo mankurte.ir išmok lietuviškai kalbėti be anglu žodžių intarpų

  3. Hansas

    Liudvikui Stulpinui vietos neradom. O sita nesamone Skulpturu parke stovi… ja butina demontuoti. Dabar yra antras kartas. Pirmas buvo 1990-taisiais… trecio karto gali tekti laukti labai ilgai. Mere, tikiu, jog priimsite teisinga sprendima ir pertvarkysite sia erdve.

    Reply
    • Anonimas

      Ta nesamone kad pmsoai leido neitiesiogiaj aplamao gimti. Laimejus vokeiciam net nebtum gimes. Kvotojas suvpaminklais

    • anonimui

      Parašykite, ką parašėte…

    • Anonimas

      Ta nesamone, kaip sakote leido netiesiogiai aplamai gimti. Laimėjus vokiečiams net nebūtumet gimes. Kovotojas su
      paminklais…

  4. O šakalienės

    namų dar nenugriovė? Kaip ir kam giedos „tapėnas”(kuris nieko per savo gyvenimėlį nepastatė), kai baigsis šefo pinigai?

    Reply
    • vargdieni-e

      Tau iki gerbiamo žmogaus,kurio pavardę išdarkei, kaip iki Mėnulio, gal parašei knygų,gal būdamas mokinys-ė išvertei knygas, gal Ukrainoje padedi pabėgėliams pasiekti Lietuvą,gal suorganizavai ką,paaukojai??? Tau iki jo kaip ,,žabai” pėsčiomis iki toli toli,kur laivas ten

    • Anonimas

      Kuris CIA gerbiamas ?

  5. Demontuoti balvonus

    Kaip jūriniam miestui geriau padarykime rusofašistų balvonų vietoje Dariaus ir Girėno skrydžiui per Atlantą atminti ar kokiai kitai įsimintinai Lietuvos datai. Kad ir Lietuvos partizanui Vanagui su jo isimintinais paskutiniais žodžiais prieš mirtį. Visus palaikus perkelti į bendras kapines. Skulptūrų parke buvo ir kitos kapinės, kol rusofašistas nesulygino. Skulptūras išvesti į metalo laužą. Brangiai nekainuos. Metalistai susiorganizuos kaip. O jei ne, tada gal pradėkime statyti paminklus atminti Hitlerį.

    Reply
    • Anonimas

      Jus gal nesikujlinkite visa sienamiesti,visu muziejus isgriaujite, nes kam ta istorija reikalinga. Ps mentalitetas.. viska parduoti…

    • Belekas

      >>> IP: 213.197.131.196
      idi na xui. supranti šitą posakį, putlerio garbintojau? Ar knygų per mažai skaitęs?

    • Anonimas

      Tam belekui.. burna isplauk ir to paciu galva. Ps drasu Po vnp pasilepus.. putino niekas negarbina. Paminklas turi likti kaip atminimas to kas buvo. Nepatinka nori suzinot del ko passtate paminkla. Keleliauk I ukraina padesi kovotojams us laid a Ukraina

  6. Klaipėda

    Tik leiskit metalistai patys staigiai demontuos iš išsiveš 🙂

    Reply
  7. Kas čia per širšalas????

    Jeigu reikia nugriauti ,reiškia REIKIA !!!! Europa jau senai nugriove,ko čia cypaujat.

    Reply
    • Anonimas

      Kas toks busit kad sprendžiat kas turi būti kas ne?

    • Anonimas

      Kam taip reik sesireiksmint, cia musu istorija, tai gal ir muzijeus u darom… ?

    • Jonas

      Austrija, matyt nėra Europa – pačiame Vienos centre, Švarcenberg aikštėje iki šiol stovi „Raudonosios armijos didvyrių” paminklas.

  8. Nerijus

    Tik viena išeitis- nugriauti! Nėr čia vietos rusofašistų stabams,o tiems išgamoms,kurie iki šiol”neponimaju”- juk turit savo „šiknaskylę”-rozzija- čemodan,vokzal, domoj…

    Reply
    • Anonimas

      Istorija mokinkites …

  9. Tyras

    Savivaldybė žiūriu labai nori mieste karą pradėti

    Reply
  10. Pagaliau

    Palaikome ministro pasiūlymą-Uždenkime paminklus tokius Ukrainos vėliavomis

    Reply
    • Anonimas

      Nekalbekite už visus

  11. Anonimas

    Paskaičiusi komentarus Šakalienės Co trina rankas, skaičiuodama auksinius. Gal pasitaupykime pinigėlius rimtesniems dalykams.

    Reply
    • J

      Priduosim į laužyną šiuos paminklus, tai dar ir uždirbsim

    • Anonimas

      Va tokie viską ir parduodamas da nieko nesgeba sukurti. Istorija turi žinoti ir jos nebijoti. Paminklų kovotojai

  12. Ruta

    Karui-ne!!idomu ar Tapinas liks Lietuvoj ,jei bus karas?

    Reply
  13. Jonas

    Įdomu stebėti, kad ir Klaipėda įsijungė į tapino simpatinės magijos seansus – nugriauni paminklą, tai jau esi labai pakovojęs prieš rosiją, už Ukrainą, už laisvę, įvyksta stebuklingas pokytis. Rimtas ginklas kare su rusija, žynys tapinas su liberalais kad pakovos! Rusai šauna iš haubicos – tapinai tėškia paminklą į Grūtą, vot jiems! Dar galima ritualinius šokius sušokti, irgi labai padeda.

    Reply
    • Joneli

      Ale žinokite,skauda ,oi kaip jiems skauda,ir dėl pašalinimo iš sporto rungtynių,ir muzikos,meno pasaulio apsivalymas nuo jų,oi skauda jiems, niekas čia nekovoja,apsivalymas būtinas

    • memel

      Žinant kaip rusai poto rauda dėl balvonų, tai matyt ištiesų jiems skauda kai juos nuverčia.

    • O

      Skauda ar neskauda, bet Lietuvą reikia išvalyti tiek nuo fašistinių paminklų tiek nuo rusofašistų

  14. memel

    Na jei rusai taip nenori nugriauti savo mylimo kardo, siūlau vokiečių karių kapinėse irgi pastatyti kardą šlovinantį vokiečių karius.

    Reply
  15. Eimis

    Aišku, vienareikšmiškai, griauna viską, ką paliko mums Raudonieji! Prie to pačio kviečiu nugriauti visus tos nesąmoningų namus, kurios mūsų Lietuvelej paliko tie prakeikti kacapai! Nes tai namai ne žmonėms gyventi, bet žmonės kankinti! Siūlau nugriauti Viską, ką piliko po savęs tie niekingi padarai! Naujų namų patys pristatysime!

    Reply
    • eimiui

      Savo kliedesius sau pasilik. Tuos namus statė lietuviai, okupuoti lietuviai, tiesa, pagal tuos pačius projektus visose ruskių okupuotose teritorijose, subjaurojo mūsų mūsų miestus, ne tik mūsų sielas. Juk tikrai čia statybose darbavosi ne okupantai iš Rytų.

    • skaitytojas

      Išverskite į normalią žmonių kalbą. Baisus kalbos nemokėjimas. Tokių komentarų neturėtų būti.

    • Anonimas

      Gal ne teisingai išreiškiau savo mintį. Atsiprašau už klaidas, rašiau kieme, per saulę nepamačiau, ką man „pritaisė“ žodynas. O dėl tarybinio palikimo, tai kam teko gyventi bendrabučio tipo name, tai tas mania tikrai supras. Tokie namai ne suartina, o žaloja. Ir todėl aš siūlyčiau atsikratyti jų. Nes tokie namai buvo statomi kaip laikinieji. Ir mentalitetas buvo kitoks–viskas buvo bendra,priklausė atseit liaudžiai. Laikai pasikeitė, pasikeitė ir žmonių sąvoką apie socialinę ir asmeninį gyvenimą. Skaitau, kad Lietuvos žmonės tikrai verti geresnių gyvenimo sąlygų,nei bendrabučio tipo namai. Kiekvienas iš mūsų yra individuali asmenybė, su savo trūkumais ir privalumais, mes visi esame skirtingi. Tai tarybų sąjungai reikėjo kuo daugiau vergiško mąstimo žmonių, kurie tyliai dirbs už idėją visą savo gyvenimą ir džiaugsis tuo.
      Kaip be būtų, bet Lietuva po truputi apsivalo nuo ta ribinio palikimo. Lenino ir kitų partijos veikėjų paminklų jau senai atsikratėm, paskui atsikratėm nuo tarybinių gamyklų ir fabrikų, tai kada ateis laikas atsikratyti bendrų namų idėją?

    • Eimučiui

      Eimi, debile tu! Negi tau protelio neužtenka suprasti kas ir kodėl statė namus, o kas ir kodėl statė paminklus Raudoniesiems? Rimtai nejauti skirtumo?

  16. O

    Kuo greičiau reikia demontuoti šitų išgamų fašistų paminklus

    Reply
    • Anonimas

      Paminklas kam? Visiems kovojusiems kariams.

    • O

      Saviems mes patys pastatysim paminklus, daug mūsų didvyrių partizanų dar reikia pagerbti, o sovietinius balvonus reikia perdirbti į šiukšlių konteinerius, kuriuos ir pastatyti tame pačiame parke

    • Anonimas

      Norite pasakyti kad ir lietuviai yra balvonai? Paminklas bendras visiems kovojusiems 2 pasauliniame kare.

    • V

      Visiškai man nusispjauti kam, kaip ir dėl ko okupantai statė, tai mėšlinų okupantų balvonai ir nuo jų Lietuvą reikia apvalyti, tik taip Lietuva pilnai atsistos ant kojų, graži vakarietişka Lietuva

    • OOoo

      Demontuoti? Kam demontuoti – DETONUOTI!

    • to v

      Mankurte istorija mokinkis, tik naikinti griauti ir tesugebate.

  17. Marijus

    M-jooo. Kiek Lietuvos ultra POCtriotų.,. Per gyvenimą gal dvi knygas perskaitę. Tapkino šudeliu pakvipo tai ir Klaipėdos liberastai sujudo. O ką – gi meras kandidatuot nebesiruošia. O gyvent gerai ir toliau norisi. Va, ligoninei, kuri jau, faktiškai, SAM žinioje ir balanse 200000 euriukų pakiš. Veizėk,už paminklo nugriovimą dar kokią pusantro šimto tūkstantėlių išsidalins…. O debiloidai gali ir toliai ambryti apie inovatyvias pažangas. Šešiaspalvės vėliavos fone…..

    Reply
    • T

      Eik nx, išsigimęs rusofašiste

    • Marijus

      Aršiai kovojantys prieš šešiaspalves dažniausiai būna užsislėpę gėjai. Jaučiu, tu iš jų.

    • Marijui

      Bet ir beraštis, mat, knygų prisiskaitęs,net daugtaškio nemoki padėti… matome dabar, kiek jūsiškiai perskaitę knygų žudo nekaltus žmones 21 amžiuje, kai demokratija, laisvė, humaniškumas turėtų klestėti. Ir nekomanduok, kaip gyventi ir tvarkytis Lietuvoje.

    • Anonimas

      „21 amžiuje, kai demokratija, laisvė, humaniškumas turėtų klestėti. ” Kur buvote kai Sirijoje, Irake, irane… bombardavo ???

    • O

      Eik na xui, išsigimėki su savo whataboutizmu. Amerikiečiai yra pasaulio gelbėtojai, pasaulio šviesa ir kelrodžisi, jie bomborduoja teroristus, o ruskiai yra patys teroristai, kurie žudo svetimas tautas. Šis visas tūkstantmetis yra skirtas demokratijai, laisvei, tad šitie diktatūrų likučiai jš praėjusio tūkstsntmečio tiesiog pasmerkti sunaikinimui

    • to o

      Ispauk burną. Gal ir mintys tuo pačiu isiplaus

    • O

      Ispausiu aš tau tuoj, rusofašiste, važiuok į savo ubagyną

    • to o

      Tu kas toks būsi ? Mankurte

    • Jūra

      ANONIMAS, tu paklausk kacapu orku, kur jie buvo, kai Siriją bombardavo… Istorijos žinovas atsirado…

  18. Pakėlęs kardą nuo kardo ir žus

    Šis posakis reiškia, kad kiekvienas pakilęs prieš kaimynus karu galiausiai bus sunaikintas to paties karo. Frazė dažnai tariama kaip rūstus įspėjimas.

    Nors jos atsiradimas kartais siejamas su Kristaus žodžiais iš Evangelijos pagal Matą („Tuomet jie pripuolę nutvėrė jį ir suėmė. Ir štai vienas iš Jėzaus palydovų ištiesė ranką, išsitraukė kalaviją, puolė vyriausiojo kunigo tarną ir nukirto jam ausį. Bet Jėzus jam tarė: „Kišk kalaviją atgal, kur buvo, nes visi, kurie griebiasi kalavijo, nuo kalavijo ir žus“; 26, 50–52), panašus posakis buvo žinomas dar antikos pasaulyje.

    Reply
  19. pilietia

    žmonės, jūs jau elgiatės kaip fašistai… susimastykite, jog nuo istorijos nepabėgsime, o dabartinė situacija tik atskleis jūsų tikrus veidus..

    Reply
    • pilietIAI

      Tai kad tikrus veidus atskleidžia dabar žudikai Ukrainoje ir taškas.

    • L

      Fašistų paminklus versti jau senai reikėjo, bet geriau vėliau nei niekada

    • pilietia'i

      Tegul lieka rusofašistų genocidas prieš mažesnes tautas gyvoj mūsų atminty, o sovietinių karių palaikų vieta ne miesto centre, o kapinėse. Mūsų partizanų, nukankintų dabartinių rusofašistų senelių, palaikai palaidoti patvorėse, o okupantų- garbingiausiose miestų vietose. Ruskių genocidas Ukrainoje deda riebų tašką šioje istorijoje, dabar laikas atsikratyti visais okupantų stabais.

    • Ppp

      Reikėtų skelbti tik registruotų skaitytojų komentarus, butų mažiau fašistinės smarvės iš „ruskinio myro”

  20. Jurgelis

    Aš įsivaizduoju koks ažiotažas kils 9-maja, kada minios ruskių plūs prie to sumauto paminklo ir dar aršiau rodys kokie jie „kieti” ,tarp jų aišku bus ir litovcų, tikrų „Lietuvos patriotų”

    Reply
    • As

      Šiais metais visokios georgijaus juostelės ir kiti fašistiniai simboliai gali stipriai pakenkti sveikatai

  21. laikas

    Neįsivaizduoju,kas gali ateiti prie to paminklo dabar, kai žinai,ką jie išdarinėja su broliška tauta,ne ,niekada. Yra Grūto parkas tokiems paminklams…

    Reply
  22. Griauti

    Genocida, primenantys paminklas

    Reply
    • V.V

      Matau, kad tu nelabai supranti skirtumą tarp represijų ir genocido, nacių planas Ost yra genocidas
      Generalinis planas „Ost“ (vok. Generalplan Ost) – nacių rengtas Rytų Europos šalių masinio etninio valymo, genocido bei kolonizavimo planas. Šio projekto plėtojimas buvo susijęs su Trečiojo reicho Lebensraum (liet. Gyvybinė erdvė) ir Heim ins Reich (liet. Atgal į gimtąjį reichą; Reichas – mūsų namai) užsienio politika. (https://lt.wikipedia.org/wiki/Generalinis_planas_Ost)

      9 iš 10 lietuvių turėjo būti išnaikinti arba iškeldinti, pajuskite skirtumą

      Tauta arba etninė grupė Naikintinų arba deportuotinų gyventojų dalis[2]
      Rusai[3] 70 milijonų
      Estai[4][5] beveik 50 %
      Latviai[4] 50 %
      Čekai[6] 50 %
      Ukrainiečiai[6] 65 % deportuoti iš Vakarų Ukrainos, 35 % suvokietinti
      Gudai[6] 75 %
      Lenkai[6] 20 milijonų arba 80–85 %
      Lietuviai[4] 85 %
      Latgaliai (latvių etnosas)[4] 100 %

  23. Husky

    Sveikintina,o va kiek kacapų sujudo,net Popiežių įtraukė. Beje,karo metu,būtina uždrausti tokio pobūdžio „minėjimus”,ypač kai viena iš šalių žudo žmones,praktiškai savo artimus…

    Reply
    • Anonimas

      Istorijos kovodamas su paminklais nesunaikinsi. Būtina uždrausti ir perdėtai patriotinius veiksmus.

    • Anonimas

      Aš savo šalyje ir tai nėra „perdėti patriotiniai” veiksmai pagal tamsta,tai troškimas galų gale nebematyti kacapų cirko.

    • Anonimas

      Jei jums asocijuojasi paminklas kariams su konkrečia tauta. Tai jau ne paminklo problema. Tik pretekstą sunaikinti bandyti slėpti istorija. Su paminklais kovoti lengviausia

    • T

      Tai kodėl hitlerio ir kitos fašistinės istorinės skulptūros „paslėptos”?

  24. Algis

    Tik nugriauti.Ateisiu paziuret i vatnikus ,kurie bandys neleist nugriaut .Matysim visi kurie izgamos palaiko hitleri,zmogzudzius

    Reply
    • Anonimas

      Į veidrodį pažiūrėk ir domekis istorija bent jau neatoedysi kvailai. paminklas skirtas visiems kovusiems už pergalę. Jų tarpe lietuviai..

    • anonimui

      Jokios pergalės mums nebuvo,tik okupacija, ką tu čia kalbi,berašti, istorijos tu mokykis, nes nežinai visiškai, matome dabar,kokia okupantų istorija.

    • Anonimui

      Gėdingos istorijos paminklams mūsų valstybėje ne vieta.

  25. V ir Gis

    ,,ps14″ir kitiem,,patriotam”
    Prieš eidami pirmyn napamirškit atsisukt ir pažiūrėti kiek toliau savo pasturgalio.
    Jei jau kovojat prieš okupantus, tai nepamirškite ir Vatikano su popiežiumi.Jau 600 su viršum metų kai esam okupuoti(netiek teritorija kiek galvos).Mes juk pagonys.Su vienais kovojam,o prieš kitus nuolankiai nuleidę galvas keliais šliaužiojam,o kai kurie prie lovio ir svetimo dievo pagalbos sugeba parašyti.
    petrošiau,jei karių kapų monumentas,, dangų remia”, tai betoniniai altorių piliakalniai žvaigždes braižo, ir man, patikėk,tai nepatinka(bent jau būtų į ką žiūrėti).
    O Jum okupacijos neprimena po karo okupantų atstatyti pastatai, chruščiovkės?Gal ir juos nugriaukim? Juolab,kad matom dažniau nei,,kardą”
    Jei kapines ruošiatės draskyti,tai pirmyn per visas,nes komunistų ir komjaunuolių visose prilaidota.
    Kažkaip reikėtų spręsti ir buvusių (nors, kaip sakoma, buvusių nebūna) milicininkų klausimą,jie tarnavo okupacinei valdžiai,o karininkai ir komunistais buvo.Dabar,,patriotai ” pensijas Tėvynės išdavikams moka ir nė nemirksi.
    Dedei SEMUI paminklą pastatykim už pagalbą pokario metais ir pripažinimą po 90-metų(jei gerai atsimenu 4-am dešimtuke).
    Ir nepamirškite rusų mokyklų uždaryti,o juos pačius sugrūsti į vagonus,ar jie ne okupantai?

    Reply
    • As

      Tu mesk gerti, rusofašistinis bomže, ir pagarbiau, ant keliu klupėdamas, kalbėk apie mūsų draugus Amerikiečius

    • virginija

      Čia parašė teisingai…super…o kapus palikite ramybėje…

  26. Anonimas

    Sovietinių kareivių kapinės ne pačioje blogiausioje vietoje, šalia buvusių miesto kapinių. Dar kažkiek sovietinių kareivių iš 16 divizijos tebeguli buvusioje puškos aikštėje. Perkelti į kitą vietą jau turbūt nebereikia, palaikai perkelti iš Donelaičio aikštės, Kairių kapinių, puškos aikštės. Toje pačioje aikštėje nekartą perkėlinėti iš vienos vietos į kitą. Klaipėdoje karo metais buvo laikomi sovietiniai belaisviai, mirę ar nužudyti laidoti Vytės kapinėse. Sovietai juos laikė išdavikais, todėl jų kapai nepažymėti. Nesvarbu, kad dauguma belaisvių buvo rusai, bet jų kapus vertėtų pažymėti, pastatyti kryželį, kad minint karo su Vokietija pabaigos dieną, būtu kur padėti gėlių, jie žmonės, nesvarbu kad Rusija jų nelaikė ir nelaiko žmonėmis.

    Reply
  27. Tomas

    Beje kuom gi Obama taip nusipelne Nobelio taikos premija???Ai ,gi už SUVERINIOS LIBIJOS IR TAIKIU CIVILIU B O M B AR D A V Y M A…Na aišku,juk JAV nusikalteliu paminklai ir simbolika neša “šviesa”-))))..Kaip aš aklas nepamačiau tos “ŠVIESOS”…Zzombia!!!..Beje ,daug lietuviu ,latviu ir estu kariavo NACISTINIOSE daliniose ir kažkodel šitu daliniu simbolika nera uždrausta???..Ne keista???!!!

    Reply
    • O

      Eik nachui, rusofašistinis išgama

    • Belekas

      Tomas užsirašė… vovan jobanyj, neteršk kitų vardų

    • Xx

      Ka tu čia vatineji visus naxui, turbut gerai sedi ant to xui, kas čia darosi po velniu šlykštu skaityti komentarus.
      O del paminklu, nu baikit kirsinti liaudi Klaipedoi, norit kad vel pradetu sakyti kad čia skriaudžiami rusakalbiai ir ateis išvaduotojas ir man idomu tokie kurie siuntineja naxui kur neš savo šiknas. Patys prašotes, aš manau kad kaip sukils Klaipedos rusakalbiai už paminklus mažai nebus. Nekelkite nesantaikos, dabar ir taip visiems sunku jau sukiršinta Lietuva tarpusavi.

  28. Rasytojas

    Tas Tapkinas ,KARO IR NESANTAIKOS KURSTYTOJAS!!!..Ir visos kalbos apie “kova su paminklais” ar LT režimo nusikalstomos gaujos kalbos apie Kaliningrado srities “blokada” ,kitaip snekant UŽDUSINTI,UŽMARINTI BADU” ..Gal kažkam dar kiltu abejones del Rusijos atsako???Ir tikrai manau,kad jis butu ne toks kaip dabar Ukrainoje…Apie Tapkinus ir visokius KGB stukacius Dedules net nekalbeciau…MES VISI net nesužinotume,kaip ŠITAS reikalas pasibaige!!!Nebebutu tokios “ŠALIES”..butu didele duobe!!!..Ir visos kalbos apie “o gal taip”,o gal taip…Çia tik nusikalstomas politiku karo kurstymas!!!Kodel LT režimas nekalbejo apie “karo nusikaltymus” nuo Jugoslavijos bombardavimo laiku???Kur TA tiesa buvo???..

    Reply
    • Rašytojui

      Išmok rašyti lietuviškai be klaidų pirmiausia, okupantų palikuoni.

    • Berašti,

      Jugoslaviją pradėjo bombarduoti atsakydami į serbų-fašistų sukeltas bosnių žudynes ir į iškilusią grėsmę kosoviečiams.Įžvelgi panašumų dabartinėje situacijoje?Ne veltui rusai taip broliaujasi su serbais.Jūsų mokyklose istorijos moko pagal pupkino straipsnius, kaip sovietmečiu pagal stalino ir brežnevo knygas.Pupkinas knygos neišstena…

    • Pamąstymas

      Rašytojau, gal tamstai paaiškinti, kaip būtų, jei bent vienas sviedinys nusileistų Lietuvos žemėje ar koks nors svetimas kareivėlis nekviestas įžengtų į Lietuvos teritoriją. Atsitiktų taip, kad per kelias valandas jūsų nelabai mylimas Kaliningradas būtų sumaltas į dulkes bendromis Lietuvos ir Lenkijos pajėgomis, gal būt, su danų ir britų pagalba bei pasinaudojus NATO oro gynybos skėčiu, o mėginimas perkirsti Suvalkų „koridorių” is Baltarusijos pusės tokiu atveju prarastų bet kokią prasmę. Apie kokias nors rusų branduolines atakas gali nė nepezėti, jie patys drebina kinkas, nes žino, kad gautų grąžos ir mažai nepasirodytų. Čia jums ne su ukrainiečiais vargintis, nors ir ten, panašu, neužilgo reikės rankytes pakelti ir kartu su nukvakusiu Kirilu melstis, kad ukrainiečių tankai nepasuktų link Maskvos.

  29. Stasė

    Ta pati raudonoji armija šiandien bombarduoja Ukrainą ir degina, žudo, prievartauja jos žmones, vaikus. Tikra raudonoji, nes kruvinoji. Net ir Grūdo žemės neverti šie betoniniai balvonai. Labai tinkamas momentas išmėžti sovietinio mėšlo likučius.

    Reply
    • Marta

      Kapai yra kapai.Teisybes reikia gyviesiems.Todel po2jo pasaul.karo palaidotiems pakanka lenteles su uzrasu kas yra ir prie kitu zmoniu kapu.Nebus del ko isizeisti kad be statulu

  30. saule

    Tai gal dabar Baidenui statykit paminkla,kad greiciau visus paverstu gejais,transvestitais ir busit visi labai „laimingi”.Nejau nesuvokiat,kas yra daroma tapkino ir visu liberalu…Ju tikslas,nukreipt zmoniu mintis i nereiksmingus dalykus,norint prastumt sau ir europai,reikalingus istatymus…Atsibuskit,pagaliau,kol neatsiduret europiniu „vertybiu” liune…Ikrist bus lengva,bet islipt be galo sunku…Ar tokios ateities,norit savo vaikams ir anukams…??? Ar dabar paminklai svarbiausia…atsipeikekit…!!!

    Reply
    • Tomas

      Jojo suleis gejiškų skiepų ir viai gėjais pavirsim ? pas jus fantazija beribė

    • esi

      ne saule, o visiska tamsa…iki nusvitimo tau dar labai toli

    • Saulei

      Čia taikliai sudėjot!

    • saulei

      Išmok rašyti, baisu, ir nekomanduok, kaip kam gyventi, tau iki vertybių šviesmečiai, kaip iki Mėnulio

    • O

      Tu pagarbiau kalbėk apue mūsų draugus Amerikiečius, rusofašistinis išsigimėli

  31. PS14

    Turime eiti toliau kaip valstybė, kaip tauta ir mums nereikia jokių sovietinių atminimų, tai yra ne mūsų, tas laikas nebuvo mūsų laisvės laikas ir tai labiau slegia negu sukelia geras emocijas. Paminklą su kalavijų ir visą šį memorialą siūlyčiau naikinti, jokiu būdu neperkeldynėti. O vietoje to sukurti kažką inovativaus, šiuolaikiško, visgi vieta labai gera.

    Reply
  32. Algimantas

    Butinai ,tai paminklas okupantų armijai

    Reply
  33. Manau

    Viskas priklausys nuo vietinių elgesio per gegužes 9 šiemet.

    Reply
  34. Ema

    Kuo greičiiau atsikratyti žudikų paminklais.

    Reply
  35. Išvaduotojai išeina okupantai lieka

    Visus sovietinių karių kapus ir ju paminklus iskelti už miesto reikejo dar tada kai estai savo bronzini karį nukėlė. Vėluojama 15-20 metų su sovietizmo reliktų išgyvendinimu iš viešosios erdvės.

    Reply
    • Anonimas

      Tai kodel fashistu (vokieciu) kapines salia studlendo iki siol mieste daro? 😀

  36. Nuomonė

    Palaikus perkelti į Lėbartus, kalaviją į grūto parką, skulptūras išlydi.

    Reply
  37. Vytis

    Paminklas okupantams, mus niekas neišvadavo, mus okupavo.

    Reply
    • Klausimas

      Kam priklausė Klaipėda nuo 1939 metų?

    • O

      Po „išvadavimo” ne tik Klaipėda, bet ir Vilnius priklausė okupantams ruskiams, kol jų neišspyrėpe 1991m.

  38. G.

    Teisingai, reikia uždaryti tą „koloradinės vatos” susirinkimo vietą.

    Reply
  39. Joris

    Senąsias kapines sovietai šalia likvidavo. Tą patį reikia padaryti ir su okupantų kapinėmis- perlaidoti būtina, o tą stovylą velniop. Teritoriją prijungti prie tvarkomo skulptūrų parko ir kartu sutvarkyti.

    Reply
  40. Vytautas

    tai dabar jau su nabašninkais kariausime? Tapinas garsus provokatorius vietoje to, kad keltų Lietuvoje įtampą galėtų važiuoti į Ukrainą kariauti prieš rusų fašistus. Tai būtų ir prasminga ir teisinga.

    Reply
    • Stop war in Ukraine! Stop rapid women and children!

      Vytautui – nabašnikus galima palikti ramybėj toj pačioj vietoj, su istorijos priminimo lentele, kad šalia išvadavimo nuo Hitlerio atèjo Stalinas, dėl ko žuvo lietuviû daug daugiau! Ir nustotû toje vietoje rinktis dabartiniai fašistai!

    • to stop war Vytautas

      Nežinau, gal dėl paminklų ir esate teisus. Tai nesunku padaryti. Tačiau mane labiau jaudina visokių psichopatinių patriotų viena paskui kitą siūlomas iniciatyvos. Tai kažką uždrausti, kažko neleisti ar neįsileisti, kažką nugriauti, kažką uždaryti, kažką nubausti… Vien negatyvu karo nelaimėsi. VISADA NUGALI TIE KURIE IŠSAUGO DAUGIAU SVEIKO PROTO! O ar mes jo dar turime?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Remigijus Žemaitaitis neskundė jam nepalankaus Klaipėdos teismo sprendimo

Į Klaipėdos merus kandidatavęs, dabar prezidento posto siekiantis Seimo narys Remigijus Žemaitaitis neskundė jam nepalankios teismo nutarties dėl jo paskelbtos ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

Gala koncertu atvėrė naująjį Klaipėdos muzikinį teatrą

Šeštadienio vakarą įspūdingu gala koncertu publikai atsivėrė naujieji Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rūmai. Gala koncertas sujungė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Miestas

Ir apeliacinė instancija patvirtino, kad R. Žemaitaitis skleidė tikrovės neatitinkančią informaciją

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėtoje civilinėje byloje dėl paskleistų duomenų pripažinimo neatitinkančiais tikrovės ir žeminančiais asmens garbę ir orumą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This