Minės pergalę prieš nacizmą

Mums rašo

Virginija Jurgilevičienė
2022-05-08

Komentarų: 6

Karas Ukrainoje keičia mūsų įprastą pasaulį. Ar mes esame pasiruošę priimti permainas, ar tik mojuoti kumščiais?

Klaipėdietis Virginijus Partaukas nutarė, kad nacistinės Vokietijos žlugimo dieną  – gegužės 8 d. – reikia minėti. Ta diena yra pergalės diena prieš blogį.  Jam labai svarbu, kad ta diena nenueitų į užmarštį, o taptų simboliniu perspėjimu, kad pakėlęs kalaviją, nuo jo ir žūsi.

Šiandien, kurie reikalauja nugriauti paminklinį ženklą – kalaviją, save vadina superpatriotais. Ar Klaipėdoje save pasivadinę ekspertais, nemojuoja kumščiais, nes tai dabar labai madinga?

Klaipėdos tarybinių karių kapinėse vieni piktinasi kardu, nes tai esą sovietinės okupacijos didybės ženklas, o kiti – kad tai iškilių lietuvių, mąstančių tautiečių, autorinis darbas, kuris skirtas ne sovietinės okupacijos garbinimui, bet turintis gilesnių prasmių. Iš XIII – XIV amžių lietuviškas kalavijas, kuris papuoštas gėlių vainikėliu, simbolizuoja  kryžių – sunkią lietuviškų žemių gyventojų dalią. Tai kalavijas iš tų amžių, kai Lietuva  kūrė valstybę – Lietuvos valstybingumo atminties simbolis.

Norisi šių dienų ekspertų paklausti, ar galėjo gūdžiais sovietiniais laikais  tokį paminklą pastatyti miesto aikštėje? Puikiai žinome, kad neįmanoma.  Talentingi tautiečiai atrado vietą prie žuvusių tarybinės armijos karių ir įamžino tai, kas jiems buvo tuo metu aktualu. Žuvusiems visai nesvarbu, koks paminklas šalia jų stovės. Šis paminklas svarbus mums, gyviesiems.  Gerbkime ir saugokime autorių darbą, kurie tais sunkiais okupaciniais metais sugebėjo bent simboliais išreikšti lūkestį dėl nepriklausomos Lietuvos.

Superpatriotai teigia, kad ši vieta netinkama, nes čia yra karių kapinės. Manome, kad tinkama, nes kaip rašė viena klaipėdietė, kuri gerai pažinojo architektą Petrą Šadauską ir jo šeimą, jis suprojektavo tarp dviejų bažnyčios bokštų kryžių – kalaviją su vainikėliu. Visuomenininkas V. Partaukas sako, kad tinkama vieta, nes tai galima prasmingai panaudoti mūsų istorijos pažinimui, kai atvesime jaunuosius klaipėdiečius, svečius ir papasakosime, parodysime, paaiškinsime to kryžiaus-kalavijo prasmę.

Jis gegužės mėn. 8 d. 12 val. atsineš keletą plakatų, o viename jų bus parašyta „Ne griaukime visus TSRS paminklus, o panaudokime mūsų vaikų kritinio mąstymo ir patriotiškumo ugdymui“.

Ne mažesnę įtaką priimamiems sprendimams, nuomonės formavimuisi  turi ir autoritetai.

Darius Kuolys, kultūros istorijos tyrinėtojas, visuomenės veikėjas ir vienas iš autoritetų apie Andriaus Tapino, Gabrieliaus Landsbergio paskelbtą karą su tarybinių karų kapinėmis facebooke pasisakė taip: „Kai ukrainiečiai didvyriškai kaunasi su Rusijos kariuomene, kai rusai kariauja su ukrainiečių vaikais, moterimis ir seneliais, lietuviai pradeda karą su žuvusių sovietinių karių kaulais.“

Kodėl  primityvūs urapatriotai nesupranta, kad Lietuvos piliečiai buvo okupuoti, kad jiems teko sunkus laikotarpis, jog garbingi tautiečiai priešinosi ir savo meniniams darbams, jei tik nepastebėdavo akyla tarybinė ideologija, suteikdavo bendražmogiškas vertybes, o ne sovietinę didybę. Negalima priiminėti sprendimus, vadovaujantis urapatriotų rekomendacijomis, būtina atsiklausti miestiečių.

Tarybinių karių paminklų komplekso likimą turi spręsti klaipėdiečiai, turi būti savivaldybės lygmens referendumas.   

Tai yra asmeninė autorės, ne redakcijos, nuomonė

6 Comments

  1. Artiomas

    Labai tiksliai ir gerai parašė Darius Kuolys
    Ukrainiečiai kovoja su okupantais, Reikia ir mums priešą surasti ir surado. Lietuvos priešas – kaulai. Tiksliau paminklus, kurie pastatyti ant tų kaulų.

    Reply
  2. Virginija Jurgilevičienė

    Urapatriotai, sovietinių laikų manipuliatoriai, matyt jums patiko būti okupuotais, patiko gyventi mele, tai šiandien ir demonstruojate. Pseudopatriotai, stovime su plakatais, prašome, kad baigtųsi dviejų politinių spalvų sovietiniai laikai. Plakato pagalba klausiame, kodėl Vanagaitei ir jos Co jokio teistumo, nors Lietuvos didvyrius įžeidinėja, niekina taip pat, kaip Titovas? Gėda valdžiai, kuri pritaria ir palaiko dvigubus standartus. Manau, kad šimtąjį kartą rašome, kad dvigubų standartų taikymas yra valstybės naikinimas tačiau valdžia tyli, o urapatriotai rašo „Titovo neapgyne…”. Pseudapatriotai tokiu teiginiu siekia vieno, apginti valdžios melą, dviveidiškumą ir, skatina, palaiko, kad toliau ji naudotų dvigubus standartus. Jei jau jums, urapatriotai, yra miela dvigubų standartų ideologija, tai ir varykite į tą šalį, kuri juos ypač toleruoja – Rusija. Čemodan ir vokzal.

    Reply
  3. Arūnas Marčauskas

    Tovariščiau Virginija J., man tamstos nuomonė – šlykšti ir nepriimtina. Bet. Pripažįstu tamstos TEISĘ Į NUOMONĘ (tai ir yra skirtumas tarp manęs ir tamstos). 
    Būtų galima su tamsta ir užsukti diskusiją. Bet. Tamsta esate potenciali kolaborantė. Ne kartą mitingavote su partizanų vadą Vanagą išniekinusiu V. Titovu, gynėte šį šlykštų rusofašistą. O kur dar tamstos parama įvairiems lekstučiams etc. Rašykite nerašiusi, burkite iš rusiškos arbatos tirščių, bet jau esate save palaidojęs politinis lavonas.

    Reply
  4. Šiaip jau

    Vienintelis superpatriotas yra pats Patrauktas, nepraleidžiantis nei vienos progos iškelti savo primityvius plakatus.

    Reply
  5. Anonimas

    Titovo neapgyne, gal dabar apgins?

    Reply
  6. Vytautas

    Na, jei jau Partaukas nusprendė ir pasakė tai, vadinasi taip ir turi būti. O aš durnius iki šiol nesupratau. Ačiū tau Partaukai!!!!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Remigijus Žemaitaitis neskundė jam nepalankaus Klaipėdos teismo sprendimo

Į Klaipėdos merus kandidatavęs, dabar prezidento posto siekiantis Seimo narys Remigijus Žemaitaitis neskundė jam nepalankios teismo nutarties dėl jo paskelbtos ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Spyglys

Išsigando Linutės*

Pasižadėjusi prieš kiekvieną Klaipėdos miesto tarybos posėdį rėžti kalbą iš „Klaipėdiečių tribūnos” Virginija Jurgilevičienė pažado netesėjo. Ketvirtadienį jos posėdyje nebuvo. ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas

Ir apeliacinė instancija patvirtino, kad R. Žemaitaitis skleidė tikrovės neatitinkančią informaciją

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėtoje civilinėje byloje dėl paskleistų duomenų pripažinimo neatitinkančiais tikrovės ir žeminančiais asmens garbę ir orumą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This