Gegužės 9-oji Klaipėdoje – ir su keiksmais

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Pirmadienį Rusijoje minint vadinamąją Pergalės dieną, Klaipėdoje, Skulptūrų parke, prie memorialo II pasaulinio karo metu žuvusiems kariams, kurį norima demontuoti, prieš vidurdienį vėl rinkosi daugiausiai rusakalbiai klaipėdiečiai. Šįkart be jokių Georgijaus juostelių ar sovietinės armijos simbolių, tik su gėlėmis, tačiau be dainos „Den pobedi” transliavimo ir dainavimo neapsieita.

Nepasieta ir be keiksmų, siųstų keleto vyrų, atėjusių su maršinėliais, išreiškiančiais palaikymą Ukrainai ir garsiuoju rusų karo laivui skirtu užrašu, atžvilgiu. Pastarieji vadinti ne tik provokatoriais, bet ir atvykusiais chocholais, „svoločiais”. Senyvas rusakalbis vyras net ėmė jiems grasinti lazda, jį bandė tramdyti kartu atėjusi moteris.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Keiksmais policijai skirtą reikalavimą išvesti šiuos vyrus palydėjusi moteris sulaukė pareigūno paaiškinimo, kad žodžio laisvę turi ir ji, ir šie vyrai, kurie visgi netruko pasišalinti iš memorialo.

Savivaldybė jokių prašymų leisti surengti kokį nors renginį šia proga nebuvo gavusi.

Rusijai užpuolus Ukrainą Lietuvoje buvo uždrausta viešai naudoti Georgijaus juosteles – iki tol labai populiarų ženklą tarp šios šventės minėtojų. Dabar už tai gresia bauda nuo 300 iki 700 eurų.

Valstybės saugumo departamentas buvo įspėjęs, kad gegužės 9-ąją Lietuvoje galimos provokacijos ir smurtiniai incidentai. Policija praėjusį penktadienį informavo, kad pagrindinėse minėjimų vietose dirbs gausios jos pajėgos. Klaipėdoje prie paminklų budėjo apie dešimt pareigūnų. Vienas iš jų, kai jau antrą kartą iš nešiojamos kolonėlės buvo paleista daina „Den pobedi”, priėjęs prie tai dariusio vyriškio prašė netriukšmauti. Aplinkiniai į tai reagavo ir rusiškai aiškindami, kad jiems netrukdo, o jei reikės, susišnekės garsiai kalbėdami. Beje, pirmą kartą šią daina palydėjo vienos iš dainavusių moterų garsus pareiškimas rusų kalba: „Mūsų neuždusinsit”. Šią daina dainavo ir jauna rusakalbė mergina, prieš tai savo pečius dengusi Lietuvos trispalve.

Savo pozicija plakatu demonstravo ir nuolatinis įvairiausių protestų bei renginių dalyvis Virginijus Partaukas.

Einančiųjų prie memorialo su gėlėmis ar ten besibūriuojančių buvo galima pamatyti ir vakarop, po 16 val. Čia tebebudėjo ir keli policininkai. Nešini gėlėmis žmonės čia vis dar traukė ir po 18 val.

Gegužės 9-osios išvakarėse kreipimąsi paskelbė Lietuvos ortodoksų bažnyčios vadovas Vilniaus ir Lietuvos metropolitas Inokentijus, jis paragino „susilaikyti nuo veiksmų, galinčių įžeisti kitų žmonių jausmus“.

Jis prašė nerengti eitynių ir mitingų bei susilaikyti nuo „daugeliui tautiečių nepriimtinų simbolių“.

Savo pranešime metropolitas pabrėžė, kad šiemet gegužės 9-oji yra kitokia, nes „vėl griaudėja sprogimai, žūva civiliai, griūva namai, milijonai žmonių lieka be pastogės, vėl liejasi vaikų ir motinų ašaros“.

„Ukrainos šalį užklupo sielvartas ir didelės negandos. Mes, ortodoksai, kaip ir visi krikščionys, karštai meldžiame šio brolžudiško karo Ukrainoje pabaigos ir taikos viešpatavimo“, – rašė jis.

22 Comments

  1. Zmogus

    9 fortas,zurek skyrtuma

    Reply
  2. Zmogus

    I 9 forta ekskursija,skirtuma pamatit

    Reply
  3. Virgis

    Kažką užgavo rėkavimai,,ura”, muzikos leidimas ant kaulų. Tai gal Vėlines persikelkit,nes amerikoniškam helovynui mūsų kalendoriuje vietos pritrūko. Nors, keičiasi laikai keičiasi ir papročiai.

    Reply
  4. Lauk

    Griaukit greičiau tuos paminklus su kardais, o žemę suarkit ir pasodinkit medelius,
    ar jau paskelbei konkursą, Mere, darbų atlikimui ?

    Reply
    • Laukui

      Nemanau, kad šitas meras vertas, kad jį iš didžiosios raidės rašyti.

    • Psichoptryjotams nerūpi tremtinių kapai ? Jei ten paminklus - kryžius ims griauti ?

      jei pas mus „viršų” imtų iniciatyvos griauti, naikinti, ardyti, tai bent jau pagalvokim, kas gali nutikti mūsų tautiečių tremtinių kapams, kapeliams, jiems nelengvai pastatytiems kryžiams. Man atrodo, negalima leisti, kad iš esmės mūsų kultūriniam kodui būdingas dorovines nuostatas imtų graužti politinė konjunktūra, vienadieniai dalykai. Nes, tiesą sakant, nieko nėra amoraliau, kaip kariauti su kaulais…

    • to 10:29

      Ar sunku skirti kapus,kaulus,nuo balvonų ,demonstruojančių rankose okupantės ginklus?Kaip Vilniuje-stovi 6 net balvonai apsikabinę,su ginklais, tai šovinizmo ir militaristinio tarybinio imperalizmo demonstravimas.Kaulų niekas nelies,nebijok, o šiaip, prie kaulų reikia rimties,gėlytės, o ne dainuškų ir URA klyksmo kaip vakar

  5. aaa

    Okupantai kaip žiurkės išlindo iš urvų, parodė save reikia atimt pilietybę ir siūst į rusiją tegu ten marširuoja pridurkai.

    Reply
    • Alisa

      Gerai pasakei, pritariu 100 procentų?????

  6. Itsi Bisi

    Gyvename demokratinėje žodžio laisvės šalyje. O kitaip manančių sodinimas į kaliūzę yra totalitarinių PutlerMoskovijos, Lukaštarakonijos ir pan. šalių ženklas.

    Reply
    • bisiui

      O kas juos siūlo sodinti? Dėmesio trūkumas?

  7. grikių_košė

    Man gėda ir pikta, kad Klaipėdoje tiek dar vatnikų gyvena. Ir jie augina savo vaikus taip, nes vaikų ten irgi buvo. Nagli snukiai, kurie bent dabar gavo viešą galimybę parodyti savo bukus snukius. O jasumas, tarsi tikrai karą laimėjus.

    Reply
  8. Maksim

    Mano galva ir patiems rusams/rusakalbiams ta svente begant laikui netures reiksmes.Manau kad si svente buvo skirta karo dalyviams, kariams,kad jie susirinktu isgertu savo frontine 100 gramu ir iki kitu metu,kadangi tu dalyviu beveik nebeliko del ju amziaus,tad ir nera pagrindo rinktis.
    O jegu kazkam jau labai reikia rasti priezasti kad viduri savaites padauginti,tai tegul kai anekdotuose apie Stirlica susirenka virtuvese ir tyliai niunioja savo dainas.

    Reply
  9. Husky

    Gėda merui,bekiaušis kažkoks!

    Reply
  10. Gintas

    Alternatyvi realybe zmoniu galvose:D Tik ka ten veikia tas jaunimas ir kiek jiem moka uz buvima ten idomu?

    Reply
  11. Apgailetini.

    Vistiek viena šieno kupeta atejo tyčia su raide „Z”ant striukes.

    Reply
  12. teršia erdvę

    Šita orkų vadinama daina neturi skambėti Lietuvos (visos Europos padangėje). Ji kraupi.

    Reply
  13. Dalia

    Labai jau mes atlaidūs okupantams, kurių tankai traiškė Klaipėdos krašto gyventojus bėgančius nuo raudonojo maro.

    Reply
    • Daliai

      O ką su šitomis menkystomis daryti? Pažiūrėkite, kaip jie varganai atrodo ir kiek jų apgailėtinai mažai.

    • Na matote ,

      jų jau tiek mažai , o patryjotai vis aimanuoja ir draudžia ? ? ir dar su ” kaulais ” kariauja ? Bailiai be orumo ir savigarbos .

    • to Dalia

      Kaip vertiname dabartinės valdžios sprendimus dėl lietuviškumo naikinimo? Turiu omeny moterų pavardės, nelietuviškos raidės pase ir tt.

    • to na matote

      Sakai,su kaulais kariauja,o gal žinai,kur kokioj šaly kokia tauta kapinėse,ant kaulų rėkauja,muziką leidžia,URA rėkia,čia kas?tradicija tokia?gėda didi,tokios nepagarbos ir be kultūros ,kad baisu…Ačiū Dievui,kad mažai.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

J. L. Vynerio gimtadienio proga - ekskursijos

Juliaus Liudviko Vynerio fondas, švenčiantis 20 metų jubiliejų, kartu su Mažosios Lietuvos istorijos muziejumi šeštadienį, balandžio 6 d., kviečia klaipėdiečius ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Mums rašo

Moksleiviai originaliai paminėjo inžinerijos savaitę

Kovo mėnesį tradiciškai Klaipėdos Martyno Mažvydo progimnazijoje yra organizuojama inžinerijos savaitė, kurią vainikuoja išvykų ir edukacijų diena.  1-8 klasių mokiniai ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Rusija ieško ir Klaipėdos politikų bei kultūros žmonių. Tarp jų - ir dabartinis meras

Rusija antradienį paskelbė Estijos ministrę pirmininkę Kają Kallas „ieškomu asmeniu“ ryšium su baudžiamąja byla, kurios turinys nebuvo atskleistas. Rusijos opozicinis ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This