Ukrainai pinigų neskyrė, nes negavo jos prašymo?

Politika

Finansų ir ekonomikos komiteto nariai pasigedo Klaipėdos miesto tarybos sprendimo projekto dėl 500 tūkst. eurų pagalbos skyrimo Rusijos niokojamai Ukrainai, nors tokį pasiūlymą politikai pateikė jau daugiau nei prieš mėnesį.

Politikai skeptiškai vertino Savivaldybės administracijos direktoriaus atsakymą, kad humanitarinė pagalba biudžeto lėšomis ar turtu gali būti suteikta tik gavus atitinkamą prašymą per Užsienio reikalų ministeriją.  Gintaras Neniškis teigė, kad tokio prašymo savivaldybė negavo, o Lietuvos teisės aktai nurodo jo būtinybę. Tačiau direktorius pranešė, kad Klaipėdoje pabėgusiems nuo karo ukrainiečiams jau suteikta paramos už 1,2 milijono eurų. Kiti administracijos atstovai teigė, kad tą klausimą kuruoja meras – jis esą palaiko tiesioginius ryšius su Odesa. G. Neniškis tikino, kad prie šio klausimo bus dar ne kartą grįžtama.

„Girdime Ukrainos prezidento prašymus”, – replikavo vicemeras Arūnas Barbšys.

Jo nuomone, savivaldybė gali rasti papildomų lėšų, nors jau dabar visoms su karus susijusioms išlaidoms yra numatyti  2 mln. eurų.

Finansų ir ekonomikos komitetas pritarė Tarybos sprendimo projektui dėl savivaldybės 2022–2024 metų strateginio veiklos plano patvirtinimo. Susilaikė tik Arvydas Vaitkus ir Ela Andrejeva. Jie susilaikė ir balsuojant už atitinkamas miesto biudžeto korekcijas, kurioms komitetas pritarė be didelių diskusijų.

Svarstant šiuos klausimus, politikai domėjosi dar ir Baltijos prospekto ir Šilutės plento žiedinės sankryžos rekonstrukcijos finansavimu. Administracijos direktorius teigė, kad šiam svarbiam projektui įgyvendinti šiems metams trūksta 5 mln. eurų. Tačiau jis patikino, kad darbai tikrai nesustos, nes esama susitarimų dėl tolesnio finansavimo.

INFORMACIJA

Savivaldybės biudžetas paprastai tikslinamas metų viduryje. Dabar jį siūloma padidinti 13,6 mln. eurų. Iš jų 8,7 mln. sudarytų dotacija Baltijos prospekto, Šilutės plento (įskaitant ruožą į Dubysos gatvės įvažiavimą) ir Vilniaus plento žiedinei sankryžai rekonstruoti.

Taip pat numatoma skirti 286 tūkst. eurų dotaciją vaikų, atvykusių iš Ukrainos dėl Rusijos karinių veiksmų, ugdymui ir pavėžėjimui į mokyklą ir atgal finansuoti, 77 tūkst. eurų dotaciją – suaugusių asmenų, atvykusių iš Ukrainos, lietuvių kalbos mokymui. Be to, skiriama 9,1 tūkst. eurų dotacija kompensacijoms už būsto suteikimą užsieniečiams.

Pokyčiai suplanuoti visose savivaldybės finansuojamose programose. Siūloma patvirtinti 267 tūkst. eurų prognozuojamų pajamų ir 267,6 tūkst. eurų asignavimų (asignavimai viršija pajamas 430,6 tūkst. eurų skolintomis lėšomis).

1 Comment

  1. Kodėl ne ukrainietiškai?

    Be išlygų būtina remti Ukrainą. Visi padedame kiek pajėgiame.
    Tačiau… Tačiau būtų kur kas maloniau gatvėse girdėti ukrainiečių kalbą. Dabar gi, aplinkui skamba tik rusų kalba. Labai jau nemalonu. Supranti, kad tai nuo karo pabėgę žmonės, kitaip nesusikalba su lietuviais. Bet jie ir tarpusavyje kalba rusiškai. Kelia blogas emocijas.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Veidai

Baleto šokėjas Yan Malaki: „Noriu, kad šis beprasmis karas kuo greičiau pasibaigtų"

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro (KVMT) baleto trupės artistas, jaunosios kartos menininkas Yan Malaki apdovanotas Kultūros ministerijos teikiamu Auksiniu scenos kryžiumi ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This