Muziejui perduotas ir „Sūduvis”, ir jo istorinė vėliava

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

„Džiaugiuosi, jog nuo šiol „Sūduvis” yra Klaipėdos ir visos Lietuvos žmonių laivas”, – penktadienį popiet dalyvaudamas buvusio Karinių jūrų pajėgų minų paieškos laivo „Sūduvis” oficialioje perdavimo Jūrų muziejui ceremonijoje sakė Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. Valdemaras Rupšys. Kartu jis už šį minininką, kuris 20 metų tarnavo Lietuvai, dėkojo Vokietijai bei patikino, jog Lietuvos kariuomenė „yra pasirengusi ginti šalies nepriklausomybę ir užtikrinti mūsų gerovę”.

Kartu su simboliniu laivo perėmimu muziejaus direktorei bus patikėta ir istorinė „Sūduvio” vėliava, kurią O. Žalienė pasižadėjo stropiai saugoti. Palmiros Mart nuotr.

Iškilmėse taip pat dalyvavo ir šiuo metu Klaipėdoje viešintis Portugalijos kariuomenės vadas admirolas Antonio Silva Ribeiro, o stebėti laivo atvėrimo lankytojams ceremonijos Dangės krantinėje susirinko minia Jūros šventės dalyvių.

Ir Lietuvos kariuomenės vadas, ir Karšto apsaugos viceministras Vilius Semeška dėkojo Jūrų muziejaus direktorei Olgai Žalienei, sutikusiai pratęsti „Sūduvio” gyvenimą, paverčiant jį muziejaus ekspozicija. Kartu su simboliniu laivo perėmimu muziejaus direktorei bus patikėta ir istorinė „Sūduvio” vėliava, kurią O. Žalienė pasižadėjo stropiai saugoti.

Tuo metu miesto meras Vytautas Grubliauskas, pasveikinęs visus su artėjančiu Klaipėdos 770-uoju gimtadieniu, pasidžiaugė, jog nors jis yra buvusio minininko bendraamžis, skirtingai nei „Sūduvis”, kol kas savo tarnybos dar baigti nežada.

„Šiandien mes turėtume kalbėti ne vien tik apie šio nuostabaus, dvasingo laivo perdavimą muziejaus tikslams, turime kalbėti apie naują Lietuvos karinių jūrų pajėgų istorijos puslapį, kurį šiandien pradedame rašyti”, – sakė V. Grubliauskas, pridūręs, jog nuo šiol gyventojai „turės galimybę pažinti Karinio jūrų laivyno istoriją iš vidaus”.

Po iškilmingos ceremonijos, kurios metu laive buvo pakeltos Lietuvos ir Jūrų muziejaus vėliavos, Jūros šventės dalyviai galėjo apžiūrėti muziejumi tapusį laivą.

Penktadienį ir sekmadienį laivo lankymas nemokamas, o kitomis dienomis bilietas suaugusiems kainuos 4 eurus, vaikams ir senjorams – 2 eurus, neįgaliesiems lankymas nemokamas. Laivą bus galima lankyti visomis dienomis, išskyrus pirmadienį ir antradienį. Liepos – rugpjūčio mėnesiais laivo ekspozicija lankytojams bus atverta nuo 12 iki 19 val. (sekmadieniais – iki 17 val.), kitais metų mėnesiais – nuo 10 iki 17 val., sekmadieniais – nuo 12 iki 17 val.

Laivo perėmimas muziejaus žinion užtruko beveik metus laiko, nes vis nerasta jam prišvartuoti tinkamos vietos.

Ir šiuo metu dalis klaipėdiečių yra nepatenkinti dabartine laivo vieta – internete yra paskelbę peticiją, kuria siekia, kad karinis laivas iš šios vietos būtų perkeltas kitur.

Tuo metu „Sūduvis”, nuo šiandien oficialiai tapęs Jūrų muziejaus istorine ekspozicija, žada tarnauti ir patriotiniam ugdymui, ir šiuolaikinės Lietuvos jūrų istorijos pažinimui bei plėsti gyventojų akiratį jūrinės inžinerijos ir technologijų srityse.

Palmiros Mart nuotr.

INFORMACIJA

Laivas buvo pastatytas 1958 m. Vokietijos kariniam laivynui. 1978-1979 m. laivas modernizuotas iš minų traluotojo į minų paieškos laivą. 1999 metais ,,Sūduvis“ (M52) priskirtas Lietuvos kariuomenės Karinėms jūrų pajėgoms, jis buvo eksploatuojamas iki 2021-ųjų metų.

Laivas su įgula dalyvavo daugelyje tarptautinių ir nacionalinių pratybų ir operacijų. Ne kartą buvo priskirtas ir sėkmingai atliko užduotis NATO nuolatinės parengties priešmininių laivų grupėje ir greitojo reagavimo pajėgose. Plaukiojo ne tik Baltijos jūroje, bet ir kituose tarptautiniuose vandenyse.

Viena iš įspūdingiausių „Sūduvio” kelionių – jis pasiekė Lietuvos krantus net per didžiausią pastarojo meto uraganą Anatolijus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This