„Mėmelio šturmo blefas”: istorija juda spirale

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Ugnė Rekašiūtė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2022-08-11

Komentarų: 1

Ketvirtadienio vakarą Girulių bibliotekoje žurnalistas, rašytojas Mindaugas Milinis pristatė naują savo ir Antano Verkelio knygą „Mėmelio šturmo blefas“.

Ugnės Rekašiūtės nuotr.

Pasak M. Milinio, Sovietų sąjunga nuolat skleidė propagandą, jog 1945-ųjų sausio 28-ąją „išvadavo“ uostamiestį nuožmiuose mūšiuose su vokiečiais. Tačiau iš tiesų miestas buvo gerai saugomas vokiečių ir raudonarmiečiai negalėjo prisiartinti arti nepatirdami didelių nuostolių. Tikroji Mėmelio puolamoji operaciją įvyko 1944-ųjų spalį ir baigėsi sovietų nesėkme. O 1945-ųjų sausį, raudonarmiečiams apsupus miestą, vokiečiai per penkias naktis evakavosi į Rytų Prūsiją ir sovietai įžengė jau į tuščią Mėmelį – jokio šturmo nebuvo.

Ši knyga skaitytojui padės suprasti tikrąją tų laikų situaciją: joje pateikti skaičiai ir datos, remiantis tiek vokiečių, tiek rusų istoriniais šaltiniais.

M. Milinis sulygino 1945-ųjų įvykius su šiomis dienomis. Anot jo, istorija juda spirale – kai prasidėjo karas Ukrainoje visi žmonės pamatė, kaip tiesa skiriasi nuo Rusijos transliuojamos propagandos. M. Milinio žodžiais, kaip buvo meluojama tada, taip meluojama ir šiandien. Stebėdami dabartinius karo baisumus galime atpažinti besikartojančią istoriją.

Autorius sakė, jog ėmėsi rašyti šią knygą, siekdamas rasti tiesą ir atsakyti į begalę klausimų, kurie jam buvo kilę. Apie šią Klaipėdos istorijos atkarpą šiais laikais nebuvo dar parašyta nė vienos knygos, nors sovietmečiu šia tema buvo išleista daugybė leidinių, tik, deja, persunktų propagandos.

1 Comment

  1. Gal

    kur yra šio susitikimo vaizdo įrašas?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Už neteisėtą disponavimą dideliu kiekiu šaudmenų - baudos kariškiams ir žurnalistui

Klaipėdos apygardos teismas neviešuose teismo posėdžiuose išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai neteisėtai įgijus, gabenus ir realizavus didelį kiekį šaudmenų pareikšti ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Veidai

Kaip atpažinti užverbuotą smogiką, jeigu jis yra tavo vadas ar geriausias draugas

Ketvirtadienio vakare Imanuelio Kanto bibliotekos Pempininkų padalinyje buvo pristatyta jau 10-oji klaipėdiečio žurnalisto ir rašytojo Mindaugo Milinio knyga „Smogiko išpažintis”, ...
2023-11-26
Skaityti daugiau

Kultūra

„Smogiko išpažinties" autoriaus planuose - komiksų knygelė apie pokario partizanus

Nors vėjuotą ir lietingą ketvirtadienio vakarą į naujos klaipėdiečio žurnalisto ir rašytojo Mindaugo Milinio knygos pristatymą, vykusį Imanuelio Kanto bibliotekos ...
2023-11-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This