Gyventojai – prieš bendrovės „Mestilla” plėtrą

Miestas, Svarbu

Nors prieš smarvę pietinėje Klaipėdos dalyje susivienijusių gyventojų socialinio tinklo grupę sudaro apie 8000 registruotų dalyvių, ketvirtadienio vakare į Seimo narės klaipėdietės Ligitos Girskienės organizuotą susitikimą su UAB „Mestilla” vadovais atėjo vos pora dešimčių klaipėdiečių. Šį rugpjūtį pietinės miesto dalies gyventojus vakarais ir naktims esą labiausiai trikdė salsvas rapsų kvapas, sklindantis iš „Mestillos”.

Į Seimo narės organizuotą susitikimą atvyko negausus klaipėdiečių būrelis. Palmiros Mart nuotr.

Tačiau į susitikimą neatvyko nei pats įmonės direktoriaus, nei kviesti bendrovės akcininkai. Paaiškėjo, jog direktorius su šeima yra išvykęs atostogų į užsienį, o be jo, kaip buvo paaiškinta, niekas kitas į gyventojams rūpimus klausimus atsakyti nesugebės. Be to, su gyventojais nepanoro bendrauti ir niekas iš kviestų aplinkosaugininkų bei Klaipėdos savivaldybės.

Tuo metu į susitikimą atvykusių Klaipėdos visuomenės sveikatos centro atstovų paaiškinimų apie jų darbo specifiką bei kvapų nustatymo metodiką gyventojai nelabai buvo linkę klausytis. Jų nepaguodė ir centro direktoriaus Raimundo Grigaliūno priminimas, jog, pakeitus įstatymus, nuo 2024 metų įmonėms jau bus taikomos griežtesnės kvapų higienos normos – vietoj iki šiol egzistavusių 8 kvapo vienetų, bus taikomi 5.

„Mes siūlėm sumažinti iki dviejų kvapo vienetų, bet pamenat, koks buvo puolimas iš verslo, kiaulių augintojų ir kitų”, – kreipdamasis į Seimo narę sakė jis.

Pasak R. Grigaliūno, visuomenės sveikatos centro specialistai patys yra suinteresuoti, kad verslo bendrovėms būtų taikomos griežtesnės priemonės, bet, jo teigimu, „mes negalim atvažiuoti ir ant įmonės pakabinti spynos”.

L. Girskienė savo ruožtu pripažino, jog būtent „Mestilla” jau yra nemažai padariusi kvapų mažinimo srityje, jos vadovai esą „kalbasi ir ieško sprendimų”, tačiau įdiegtos kvapų mažinimo priemonės, pasak Seimo narės, vis dar yra nepakankamos.

„Priemonės yra įdiegtos, bet mes negalim atidaryti langų”, – sakė ji.

Tuo metu viena moteris siūlė patiems gyventojams susimesti ir nupirkti esą kokybiškesnę kvapų matavimo aparatūrą, „jei niekas nieko negali padaryti”. Kita gi ragino ir vėl, kaip lygiai prieš trejus metus, eiti mitinguoti. Esą po ano mitingo smarvė kurį laiką buvo sumažėjusi.

Nors susirinkimas buvo skirtas kvapams, sklindantiems iš „Mestillos”, aptarti, Lūžų, Bandužių, Vaidaugų ir kitose šalia esančiose gatvėse gyvenančios moterys teigė jaučiančios ir kitokio pobūdžio smarvę.

Viena, gyvenanti šalia Jūrininkų prospekto, pasakojo, jog smarvė esanti tokia stipri, kad ji naktimis su patalyne yra priversta vaikščioti iš vieno kambario į kitą, ieškodama, kurioje buto pusėje šleikštulį keliantys kvapai mažiau juntami. Ji skundėsi dėl to pablogėjusia sveikata ir apgailestavo, jog įrodyti, kad taip atsitiko dėl įmonių skleidžiamų kvapų, nėra jokių galimybių.

Šiuo metu „Mestilla” ruošiasi plėstis, norėtų perdirbti panaudotą aliejų, tačiau tam kol kas nepritaria nei aplinkosaugininkai, nei gyventojai. Susirinkusieji buvo raginami pasirašyti kreipimąsi, adresuotą Aplinkos apsaugos agentūrai, Aplinkos apsaugos departamentui, Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui, Klaipėdos savivaldybės administracijai ir Klaipėdos LEZ.

Kreipimesi, be kita ko, sakoma: „Reikalaujame nederinti įmonės pateiktų plėtros dokumentų, kol nebus išspręsta kvapų neutralizavimo problema”.

Su įmonės plėtra susijusius klausimus, pasak Seimo narės, minėtų institucijų atstovai kartu su „Mestillos” vadovais žada dar kartą aptarti spalio pradžioje.

20 Comments

  1. Klaipėdietė

    Šaunuolė p. Ligita! Jūs viena iš visų kandidatuojančių esate verta Klaipėdos miesto vadovės vietos. Tiek sveikatos, energijos, savo laiko, atiduodate mums klaipėdiečiams, dėl švaros, tvarkos, rūpinatės geresniu socialiniu gyvenimu ir kt. Dirbate tyliai, be pseudopatriotizmo, lozungų, gyrimosi. Galvokite, klaipėdiečiai, galvokite. Ne – liberalams, ne- , koncervatoriams, nes šitie su savo šaika baigia nustumti šalį į bedugnę.

    Reply
    • Apgailetini.

      isgerk tablete

  2. Linas

    Teko praleisti Mestilloje visą dieną, apeiti visą teritoriją, cechus gamybos, techninius procesus stebėti. Kvapas šioks toks buvo, bet ne smarvė, ir tikrai ne tokia, nuo kurios darosi taip bloga, kaip skundžiasi piliečiai, minimi straipsnyje. Ir toks kvapo kiekis tikrai iki gyvenamųjų kvartalų nenukeliauja, išsisklaido. Kažkaip įtariu, kad kažkas ieško atpirkimo ožio arba dangsto tikruosius smardintojus, tuos kurie raugina biomasę dvigubai didesniais, negu leistina kiekiais atvirose akišktelėse, arba tieisog kuriasi sau rinkimų platformą. Visa šlykščiausia smarvė ateina iš Dumpių, tai jau buvo komisijos iš Vilniaus nustatyta, 200,000 kvapo vienetų buvo koncentracija tuometinio tikrinimo metu. Ketvergiuose ir Šernuose ją irgi žmonės jaučia, kai vėlas pasisuka nuo Dumpių. LEZ’as turi savų problemų, daug chemijos gamyklų, kurios gali išleisti nuodingų medžiagų, gali užsidegti ir pan. Bet ta šlykščioji pietinės Klaipėdos smarvė tikrai ne iš Melstillos.

    Reply
    • mhm

      tai butent. karbauskis su mestila yra konkurentai grudu rinkoje, gal ir daugiau kur. susirado „nauja sirienskiene” ir kaiso pagalius i ratus. klausimas ar „sirinskiene junior” bent ta suvokia…

  3. Anonimas

    Prasidėjo rinkimų karštligė. Neduok dieve Klaipėdai tokios merės.

    Reply
  4. Pakazuha

    Siauteja Girskine prieš rinkimus,jiems pasibaigus viskas vel ” bus gerai”.

    Reply
    • Pletkininkams

      ar liberalus mėšlius nuo gimimo ?

  5. Aš balsuosiu už kandidatę į merus

    ponią Girskienę ! Dabar iš savivaldybės ponų nei vienas nesiteikė atvykti į susitikimą su gyventojais ! O kur aplinkosaugininkai ? Ar liberalus ministeris juos ” atleido ” nuo klaipėdiečių bėdų ? !!!! Tik ponios Girskienės ir kitų aktyvių miestiečių dėka, buvo ” užsuktas ” grigėjų smarvės kranelis , dabar eilė kitiems smardintojams . Jūs ponia mano visų rinkimų favoritė ! Klaipėdiečiai nusipelnė mero kuriam rūpi miestiečių gyvenimo kokybė !

    Reply
    • Gandraprote

      tik neapsitrieskit

    • kaušei

      Ar nebandei jai dar rura išbučiuoti ??

  6. panašu

    gyventojai jau pamatė falsą ir nebeina, nes kiek bežadėjo ponia, kad kavapas dings to nepadarė nei prie savo AM ministro Mažeikos, nei tapusi seimo nare, temoka ji kelti klausimą ir kaltinti kitus – daugiau nieko. Va dar rodyti, kad „sprendžia” klausimą tiesa be pabaigos. Karbauskio šlovintojai visi labai panašūs.

    Reply
    • Eik ....prasivėdink , fui..

      Ponia seimo narė DIRBA savo darbą ! O štai kur buvo ponai ___direktorius su šeima yra išvykęs atostogų į užsienį, o be jo, kaip buvo paaiškinta, niekas kitas į gyventojams rūpimus klausimus atsakyti nesugebės. BE TO , SU GYVENTOJAIS NEPANORO BENDRAUTI ir niekas iš kviestų aplinkosaugininkų bei Klaipėdos savivaldybės

  7. jojo

    Nauja Karbauskio sekretorė ruošiasi rinkimams su sena plokštele 😀

    Reply
    • IR..

      Itariu dar jis iš 5 kolonos.

    • Aha :))) IR

      ir aš įtariu , pats iš 6 bemokslių , patryjotų zombių kolonos ? 🙂 Tuščia ” galviai ” pletkininkai …Liberpatryjotai 🙂 Apgailėtini …

    • dura

      Rusofasistine vata – uz Ligita. Net rimuojasi 😉 Eik geriau apie kara komentaru parasinek, pralaimi tavo kumyrai

    • chi...

      Viena dura – pramoketa ” komentatore „čia ardosi..

  8. Equalizer

    Kiek prisimenu, kazkas buvo gaves finansavima is Mestilos bendruomenes sventems ir pan.?

    Reply
    • Ir ką ?

      Puikus pavyzdys padoraus žmogaus politiko , kuris padarė darbus bendruomenei ir toliau neleidžia „smardintojams „gadinti žmonėms gyvenimo . Kas negerai ? Nesuvokiate skirtumo ?

    • to ir ką

      Laura, apsiramink. Maršaj@bė, antivakserė, lago gerbėja, beraštė orlauskinė. Tipinis Ligitos „rinkėjas”. Jūsų mažuma laimei.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Labrenciškės sklypo istorija: savivaldybei - beveik 9000 eurų sąskaita

Dabartinių Klaipėdos valdančiųjų pagimdytoje byloje, kurios epicentre buvo visuomeninės paskirties sklypas Labrenciškėje, miesto valdžiai teko nuryti karčią piliulę.  Pirmos instancijos ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Garsusis Labrenciškės sklypas: kodėl pati savivalda nenutraukia sutarties?

Klaipėdos apylinkės teismas išnagrinėjo politikų pagimdytą bylą, kurios epicentre yra visuomeninės paskirties sklypas Labrenciškėje.   Baigiamųjų kalbų metu Savivaldybės administracijos ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This