Kas ta jūros nuopūta?

Uostas ir jūra

Jeigu pastarosiomis dienomis buvote prie jūros, turėjote pastebėti, kad mūsų paplūdimiai pasidarė gerokai platesni. Vieni sako – jūra nuseko dėl sausų orų, dar kiti pradėjo kalbėti apie žemsiurbės darbą (esą labai daug smėlio pripylė) ar netgi potvynius/atoslūgius (kurių mūsų vidinėje jūroje iš esmės nebūna). Taigi, kas čia nutiko?

Kaip informuoja Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba, tai yra gan retai pasitaikantis, bet labai įdomus reiškinys – stipri jūros vandens nuopūta.

Feisbuko nuotr.

Ji susidaro, kai vėjai ilgesnį laikotarpį visame Baltijos jūros regione pučia nuo žemyno (Lietuvos) į jūrą (Švedijos link) ir todėl jūros vandens lygis pas mus nukrenta. Paprastai vandens lygio nukritimas nebūna toks žymus ir daugelis jo net nepastebi. O šiuo atveju dėl regione įsitaisiusio anticiklono ir pietryčių vėjų jūros vandens lygis, lyginant su vidutine rugpjūtį buvusia reikšme, buvo nukritęs net iki 0,5 metro. Tai yra labai daug.

Paprastai laikoma, kad vandens lygio nukritimas per 1 cm atidengia ~1 metro ilgio krantą.

Šiuo metu vandens lygis vėl pradėjo kilti, nes artėja atmosferos frontas, tačiau jūros vanduo tebėra 30–35 cm žemiau nei buvo vidutiniškai rugpjūčio mėnesį.

Nors toks reiškinys atrodo labai įdomiai (ypač prie Olando kepurės gulintys „plaukuoti“ akmenys ar tiesiog išnirusios salelės), teigiama, jog Klaipėdos uostui jis nėra ekonomiškai naudingas. Dėl kritusio vandens lygio nebegalima pilnai pakrauti krovininių laivų (nes kitaip jie pasiektų Klaipėdos kanalo dugną) ir tai reiškia netektas pajamas ar net nuostolius.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Pajūryje - spalvotas smėlis

„Lietuvos gyventojai smėlį dažniausiai įsivaizduoja gelsvą, bet ir mūsų šalyje jo yra kitokių spalvų. Pavyzdžiui, akinamai balto, violetinio ar net ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

Lietuvos karo laivas dalyvauja tarptautinėje operacijoje Baltijos jūroje

Lietuvos kariuomenė (LK) praneša, jog nuo pirmadienio Lietuvos karo laivas „Skalvis“ dalyvauja Baltijos jūroje vykstančioje tarptautinėje sprogmenų paieškos ir naikinimo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This