Bjaurastis ar šedevras?*

Spyglys

Spyglys
2022-10-16

Komentarų: 47

„Vaikštau sau po rudenėjančią Klaipėdą ir staiga Daukanto gatvėje net krūptelėjau, nes išvydau naują „elektrik” spalva nudažytą gyvenamąją dėžutę. Kur dingo miesto vyr. dailininkas Mindaugas? Tas pats, kurio estetinis skonis neleisdavo Klaipėdai sužydėti visoms vaivorykštės spalvoms, saugojo tradicijas. Kad architektų mieste nebėra – jau seniai aišku”, – tokio vieno bičiulio laiško sekmadienį sulaukė Spyglys.

Tačiau dygliuotasis yra dar iš tų laikų, kai prisimena, kaip pažangią kultūrą kartu su saule iš Rytų mums atnešusieji aiškino, jog На вкус, на цвет товарищей нет. Tai jis ir neskuba taip griežtai pasisakyti, kaip bičiulis. Juolab kad Spyglys pamena, kaip projektavusieji šį pastatą aiškino, kad „spalviniu pastato sprendiniu siekiama pagyvinti esamą teritoriją bei prisiderinti prie esamo skvero”, kad tokia spalva duos pastatui „gyvybingumo, duos ryškumo, žaismingumo, jis pagyvins tą vietą, suteiks jai energijos”.

Tad dabar tikriausiai tik laikas pasakys (architektai žadėjo, jog pastato fasadas ir po 70 metų spalvos tikrai nepakeis), kas gi čia jiems gavosi  – bjaurastis ar šedevras.

*Šios rubrikos nerekomenduojama skaityti susipykusiems su humoro jausmu ar stokojantiems fantazijos, nes nieko rimto čia tikrai nerasite, Spyglio humoras iš viso yra sunkiai suprantamas, lėkštas, juodas ir kandus. Rimtų dalykų ieškokite visose kitose „Atviros Klaipėdos” rubrikose.

47 Comments

  1. Agnija

    Senamiestis, senamiestis, senamiestis… Koks čia senamiestis? Miesto rajonus pastudijuokit. Senamiestis – nuo Senojo turgaus iki Dangės, o į šiaurę nuo jos jau Naujamiestis

    Reply
    • Anonimas

      Tikrai? Vites rajonas kur? Nepažystate miesto..

  2. xy

    o man visai nieko 🙂 Nors labai mėgstu juodą ir pilką, bet tas namukas kažkaip pažadina, kai einu darban. Gal užteks galvas pelenais barstytis ir vis raudoti

    Reply
    • Anonimas

      kitam nei senamiestis kvartale gal ir tinkama spalva.

  3. Anonimas

    Eilinis inkilas su skirtingo dydžio langais, kas nūnai labai „madinga” lietuviškoje architektūroje.

    Reply
  4. Viola da Gamba

    Pažiūrėjau. Nelabai. Visai nelabai :)))

    Reply
    • violai

      Nuraminot. Reiškia, viskas gerai. Būtų patikę, galvotum, kad tikrai nepasisekė.

  5. G.S.

    Visai gražu.

    Reply
  6. Viola da Gamba

    O kur namas yra? Eisiu pažiūrėt. Tada parašysiu ką pamačiau. Juk negali rašinėti nemačius, ar ne ?:)))

    Reply
    • Anonimas

      Daukanto 11 ?

  7. v

    Tik nereikia apie klaipėdiečių mentalitetą, kurie nieko nesupranta. Klaipėdiečiai turi skonį ir nepriima visokių nesąmonių. Spalva- pažaliavusio vario? Kaip Paryžiuje? Na tikrai jau ne – Paryžiuje ir kitur Vakarų Europos centruose ši spalva natūrali, prigesinta ir subtili. Čia teisingai parašyta – elektric, Disco. O architektūra- dėžutė ir tiek. Įdomu koks vidaus interjeras gyventi? Nors žinau – gyvenamoji erdvė kartu su virtuve, tualetas su dušu, gipsokartonas pertvaroms (mačiau plokštes kai statė), langai tokie, kad bus smarkiai karšta iš pietų pusės vasarą – reikės kondicionierius jungti

    Reply
    • info

      Daukanto g. 13, už Klaipėdos keleivinio transporto pastato

  8. V ir Gis

    Žiūrėdamas į nuotrauką ir aš prisimenu rusišką posakį ,, pigiai, greitai ir rūsčiai ” . Namukas kaip kareiviškas seksas be preliudijos,be fantazijos : kyšt – kūbas, kyšt – stačiakampiai ir galingas orgazmas.
    Sakyčiau paminklas šių dienų aktualijoms. Ir su spalva pataikyta …

    Reply
  9. Taip

    Viskas ten tvarkoje su spalvomis. Fasadai nedažyti, dengti vario skarda, natūralus vario oksidas, jo tokia spalva.

    Reply
  10. Algis

    Gerai atrodo, vario oksido spalva ?

    Reply
    • msd

      Smagus pastatukas! Norisi nusišypsoti!

  11. ne ten žiūrite, tovariščiai

    Asfaltas baisesnis

    Reply
  12. Jovita

    Pagaliau pajudėta iš liūdno vaizdo miesto įvaizdžio !! Tiek ilgai buvom pratinami kad Klaip4da tai raudonos trupančios plytos ir bjauriai tinkuotas geltonas ar pilkas pastatas, o pamiršom kad prasidėjo XXI amžiaus 3 desimtmetis ir laikas fasadus daryti modernesnius ir gyvesnius!! Architektai , drąsiau puoškit miestą tokiais pastatais.
    Laukiu kada Mėmelio miesto pirmieji pastatai iškils ir patvirtins Klaipėdos kaip jūrinio miesto statusą

    Reply
    • Anonimas

      Laukinės miesto spalvos.. jums tinka kad isdarkomas Klaipėdos senamiestis? Kaip bebūtų keista bet anksčiau labaiu miestą vertino,.tausojo. faktas nesugebama integruotruoti nauja su senu taip kad derėtų… Ps. Kas yra jūrinis miestas? Kur dingo didieji laivybos laivai?
      .

    • Viktorija

      Visiskai,palaikau Jūsų nuomone .Jau senai reikia išlipti iš tų senų nusistovejusių standartų.Aš asmeniškai megstu ramias žemes spalvas.Bet šitas pastatas labai vykusiai nudažytas.Jis traukia akį,ne tik del madingos spalvos,bet ir savo stiliumi.O priesais gatve stovi teismo pastatas,gal isejus is jo,susimąstys kuris nors,kad ne viskas turi buti juoda ir vienodai:)

  13. Buvęs klaipėdietis

    Paskaičius komentarus, galima tvirtai išvadą daryti: klaipėdietis-tai diagnozė. Liūdna. Jei statinys ne raudonas, geltonas ar rudas, netinka. Pažiūrėkit, kokia nyki, nusmurgusi Klaipėda patapusi. Tik nukrypstama nuo trispalvės spalvų gamos, čia nebetinkama. Einšteinas buvo teisus: žmogaus kvailumas-beribis.

    Reply
    • Scarface

      Na, kodėl diagnozė. Kiek pastebiu, tai čia etatiniai pastoviai sėdi ir kniaukia, kad viskas negerai.
      Mieste po truputį atsiranda normalios architektūros. Kad ir kaip norėtųsi, Klaipėda ne Vilnius ir juolab ne koks Hamburgas.
      „Memelio miestas“ bus toks analogas „HafenCity“

    • Anonimas

      Kaip šūkis teko praeitį pro pastatą.. nedera jis toje aplinkoje kurioje yra nei architektūrinę nei spalvinė prasme. Kas kad spalvotas? Ar turi būti marga ?

    • Anonimas

      O architektūrą bandėt suderinti su sovietinio ekskrementalizmo šedevrais?

    • toAnonimas (IP: 78.56.19.8

      Taip bamdeme. Jūs gali viena nyvykite pažiūrėt. Lyginant su šiuolaikiniais pastatų fasadais ir patalpų išplanavimu dauguma sovietinių statinių tiesiog šedevrai (vien dėl to kad suprato kas yra architektūra tūris erdvę ir vaizdas.

  14. šiaip jau

    spalvota dėžutė – vaikų darželis. Lietuviškų architektų siekis – išsiskirti bet kuo – stiklu (ypač), spalva, kampais, užraitymai be jokio reikalo,, o ne prisiderinti prie aplinkos. Vargelis ir tiek.

    Reply
  15. L.L.

    Vienas žodis-n e t i n k a jis šioj vietoj Statykit tokį spalvingą vaikų darželį,labiau tiktų spalvos ir tai ne senamiestyje.Nelįskit ten su tais skardiniais kubais.

    Reply
  16. Julija

    Kaip tik labai gražu ir stilinga!

    Reply
    • Anonimas

      Galbut prekybcentriui ar ofisui tiktu. Bet tikrai ne senamiestyje tokias spalvas dazyti pastatas.

    • Romas

      Jeigu ką, tai šitas pastatas stovi ne senamiestyje. Šis rajonas vadinasi Naujamiesčiu. Pirma su Klaipėda susipažinskite, tada rašykite išvadas.

  17. Povilas

    Kas nori nuobodžios Klaipėdos? Čia ir yra svarbiausia, kad miesto vyr. architektas turėtų gerą požiūrį į skirtingus stilius, kurie puikiai dera mieste, o verslininkai turėtų drąsos tokius projektus išpildyti.

    Reply
    • Anonimas

      Butinai turi buti kicas mieste? Kodel senamiesti, statykite naujamiestyje, apalvokite ..senamiesttje butina islaikyti senosios Klaipedos spalvinę gamą.

    • Scarface

      Anonime, trolini ar ištikrųjų architektūroje esi visiškas 0 ? Nors turbūt abu atvejai 😀

  18. Nearchitekte

    Jei, kaip kažkas paaiškino neišmanėliams, ši dėžė oksiduosis, t.y. surūdys, tai taps dar baisiau. Taip, kai ta kraupi dėžė šalia Kanto-Pievų tako sankryžos. Tiesiog dar vienas senas metalinis garažas, tik didelis ir senamiestyje. Nuostabu:(

    Reply
  19. Kristina

    Beskonybė, dar visiems neatsibodo tos batų dėžutės… nebuvo skonio prie ruso, nėra ir dabar ir nereikia kliedėt kaip super ir wow

    Reply
  20. Miestietis

    Gražus, modernus ir nenuobodus pastatas. Daugiau tokios architektūros!

    Reply
  21. Joris

    Viskas čia gerai. Supratau, kad Mureika labiausiai prisidėjo prie esamo vaizdo, bet gavosi tikrai neprastai.

    Reply
    • Geras

      jumoras:D)

    • Negražu

      ir visai nedera prie Klaipėdos veido. Bent būtų su gatvės architektūra suderinę.. Ir jokio čia architekto išsilavinimo nereikia kad tą suprastum

  22. Scarface

    Apakęs net nesuprtato, kad dežutė yra varinė ir natūraliai oksiduojasi.
    Šiaip, linksma klausyti nišmanėlių protingus pamąstymus ir vaidinančius, kad jie supranta ir žino.
    Beja, „На вкус, на цвет товарищей нет” čia tarybinių runkelių išmislas, pateisinti beskonybę. Šiuo atvėju posakis neaktualus, o išvis jreikėtų jį pamiršti. Jei jau nepatinka, protingiau būtų patylėti,

    Reply
    • Anonimas

      Kai nesuprantama kas norima pasakyti posakiu.. taip pat geriau patyleti…

    • Architektė

      Pritariu. Labai išmintinga. Jei nepatinka, protingiau patylėt

    • jola

      Tas ir yra.kad pats nieko nepasiūlėte,o tik seną posakį priminėte. Dar kažkokiu paslaptingu priežodžiu įsivardijote.Lietuvių kalboje ir be šitų vkusų,ir face yra žodžių nesąmonėms apibūdinti. ..Šitas kubas man nepatinka senai…Kiniečiai tikrai mus visus jau perspjovė.

    • Scarface

      Jola – seną posakį prisiminė spiglys, o ne aš. Jūs irgi iš tų, kur skaito tik antraštes ? 😀
      Siūlau daugiau architektūros kaip ši

  23. Anonimas

    Derinnqti prie skvero bent jau spalvų stilistika islaikoma. Tikslas issiskirti spalva.. senamiesčiui netinkama spalva.

    Reply
  24. Saule

    Lygiai taip pat buvo vertinamas Eifelio bokstas …..

    Reply
  25. Vaida

    Atrodo wow! ?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Spyglys

Apie rinkimus - nė žodžio*

Žinia, prasidėjus rinkimų į prezidentus vajui, dabartinis iš Klaipėdos kilęs šalies vadovas kone kas antrą dieną ėmė lankytis vis kitoje ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Išsigando Linutės*

Pasižadėjusi prieš kiekvieną Klaipėdos miesto tarybos posėdį rėžti kalbą iš „Klaipėdiečių tribūnos” Virginija Jurgilevičienė pažado netesėjo. Ketvirtadienį jos posėdyje nebuvo. ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This