Ministeriją neramina uostamiesčio politikų priešinimasis GMP reformai

Svarbu, Sveikata

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), vykdanti Greitosios medicinos pagalbos (GMP) reformą, kuri yra visos sveikatos apsaugos įstaigų tinklo sudėtinė reformos dalis, praėjus vos dienai po vykusios diskusijos šia tema, trečiadienį surengė spaudos konferenciją, skirtą konkrečiai Klaipėdos GMP padalinio problemoms aptarti.

SAM Asmens sveikatos departamento direktorė Odeta Vitkūnienė, „Atviros Klaipėdos” paklausta, ar spaudos konferencija skirta uostamiesčiui dėl to, jog dalis vietos politikų nepritaria šiai reformai, iš dalies patvirtino šį spėjimą.

Palmiros Mart nuotr.

„Mes einame į įvairias žiniasklaidas, esam atviri, siekdami suteikti informaciją iš pirminių šaltinių visuomenei, nes gali atsitikti taip, kad ta informacija nepasiekia. Toks yra tikslas, kad daugiau šviesti, kalbėtis ir panašiai (…) Žinome, kad keli komitetai [Klaipėdos miesto tarybos] priėmė neigiamus sprendimus. Nerimą kelia tai, kad Klaipėdos miesto savivaldybė gal neturi pilnos informacijos, tai norim proaktyviai išsklaidyti visas abejones”, – sakė ji.

Spaudos konferencijoje priminta, jog Konstitucinis Teismas patvirtino, kad žmogaus gyvybės gelbėjimas yra ne savivaldybių, o valstybės funkcija.

„Todėl šiandien turime tokią situaciją, kad Lietuvoje 60 savivaldybių užtikrina 48 GMP įstaigos, tame tarpe ir Klaipėdos GMP”, – sakė ji.

Esą vienos įstaigos dirba savarankiškai, kitos yra sudėtinė medicinos įstaigų dalis, yra dvi privačios įstaigos, veikia atskiri skambučių valdymo centrai, tad visą sistemą norima suvienodinti, įkuriant šalyje 5 GMP centrus.

Tam būtinas savivaldybių pritarimas, kadangi valstybei – vienai nacionalinei įstaigai – būtina perduoti šiuo metu savivaldybėms priklausantį GMP turtą.

Centralizuotą GMP paslaugų teikimą O. Vitkūnienė palygino su Valstybine mokesčių inspekcija ir „Sodra” – esą po šių įstaigų reformos paslaugų teikimas gyventojams pagerėjo.

Kalbėdama apie Klaipėdos regioną, ministerijos atstovė atkreipė dėmesį į skirtingus čia veikiančių 9 GMP brigadų darbo krūvius bei kompetencijas.

Pasak O. Vitkūnienės, Klaipėdos regione vienur per parą būna vos 1-2 iškvietimai, kitur – 8-10 iškvietimų, o apmokėjimas už darbą esą yra tas pats.

Jos teigimu, reformos tikslas yra pagerinti visos šalies, tarp jų – ir Klaipėdos regiono – gyventojų aptarnavimą, didinant ir brigadų, ir budėjimo vietų skaičių bei gerinant aptarnavimo kokybę.

Pranešta, jog po reformos visi dabartiniai GMP darbuotojai bus perkeliami į naują tarnybą, neplanuojama jokių darbuotojų atleidimų.

„Labai svarbi dalis yra mūsų pacientai, kad jie galėtų greitai ir kokybiška gauti paslaugas pagal vienodus standartizuotus protokolus, kad greitėtų pati reakcija, kad tie žmonės, kurie turi ypatingai ūmias būkles, infarktus, insultus, traumas atvyktų į tas gydymo įstaigas, kurios gali suteikti vadinamas klasterines paslaugas, kurios turi visus diagnostinius gydymo metodus, kad išgelbėti kuo daugiau gyvybių”, – kaip po reformos esą turėtų gerėti ir greitėti GMP paslaugos, vardijo ministerijos atstovė.

Jos teigimu, tam yra numatytos ir finansinės investicijos – tiek atnaujinant GMP automobilių parką, kitą įrangą, tiek keliant darbuotojų kvalifikaciją, organizuojant jų mokymus ir kt.

„Neperdavus savininko teisių, klaipėdiečiams kiltų rizika negauti greitosios medicinos pagalbos paslaugų, kadangi savivaldybės nebegalės jų pačios teikti nuo kitų metų liepos 1 dienos”, – sakė ji.

Kartu O. Vitkūnienė teigė tikinti, kad Klaipėdos miesto savivaldybės taryba „priims teisingus sprendimus dėl GMP pokyčių, reorganizavimo tam, kad Klaipėdos miesto, rajono, regiono žmonės būtinąją pagalbą, skubią pagalbą gautų savalaikiai ir kokybišką”.

Tam esą bus skirta ir vadinamoji pavėžėjimo paslauga, kuri turėtų pradėti veikti metais vėliau, t.y., nuo 2024 metų liepos 1 d. Iš pradžių ši sistema bus pilotinė, pasirinkus išbandymui vieną regioną. Pavėžėjimo paslaugas ateity tarp savęs su GMP turėtų dalintis savivaldybės.

INFORMACIJA

Šiuo metu šalyje veikia 48 GMP įstaigos, kuriose kasdien dirba 219 brigadų, o iš viso greitosios pagalbos srityje dirba per 2000 darbuotojų. Po reorganizacijos planuojama šalyje įkurti 5 teritorinius filialus (pagal didžiuosius miestus) su standartizuota aptarnavimo sistema. Ji turi startuoti kitų metų liepos 1 d.

4 Comments

  1. Taigi

    Sveikatos ministerija savo „reformas” stumia buldozeriu. Ekspertų nuomonų neįdomi, sprendžia konservatorius Matulas, ir Jankauskienė. Ligoninės užsidarinėja, įvedami apribojimai nesuvokiami sveiku protu…Eiliniam žmogui tik blogiau- tą jau mato visi. O ministerijai tai dzin…

    Reply
  2. Darius

    Kokia prasmė su švyturėliais važiuoti iki ligoninės , jei ten vistiek būsi paliktas likimo valiai numirti

    Reply
  3. Ech

    Manau, kad pati idėja yra tikrai gera. Tik nesuprantu SAM pozicijos, kodėl iš Klaipėdos miesto ar kitų savivaldybių biudžetų nupirktos ir sukomplektuotos GMP transporto priemonės valdžiai paliepus turi būti naudojamos kitų savivaldybių gyventojams? SAM apeliuoja į mūsų valstybiškumo požiūrį. O kur jų toks požiūris? Jie vykdo šią reformą, bet bando valstybinius reikalus per kai kurių savivaldybių, atsiprašau, užpakalius išspręsti. Šlykštu ir tiek. Jau nekalbu apie jų miglotus atsakymus, kad numatyti kažkokie pinigai, o kam ir kaip jie konkrečiai bus panaudoti nepasako. Arba sako, kad pradžioje darbuotojai nebus atleidžiami, bet bus darbo organizavimo pakeitimai ir kažkam teks palikti darbą GMP ir kt. Žodžiu, šlykščiai SAM’as daro ir dar bando kaltinti kitus, ant sąžinės minti. Ech, būktai, tatai, galimai. Va koks SAM’as mūsų…

    Reply
  4. Tik nutolina pagalbos suteikimą

    Tai ,kad daromos „reformos” tolina regionų gyventojų galimybę gydytis. Ne visi gali nuvykti į nutolusias gydymo įstaigas. Pagalbos automobiliai labai negreiti ir dar kas svarbu… kaip paskui jiems parvykti namo po pagalbos suteikimo. ne visi turi artimųjų arti ir pinigų.
    O miesteliuose nebeliko nei vaistinių nei medikų pagalbos. (tik telefonu, nes senolių vengia šeimos gydytojai)

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Greitosios pagalbos reforma: Klaipėda dar bandys derėtis

Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) vykdant greitosios medicinos pagalbos (GMP) reformą – kuriant vieną nacionalinę įstaigą vietoje dabar esančių 48 – ...
2022-10-20
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Po reformos greitosios pagalbos kokybė Klaipėdoje didės tik 2 procentais

Pirmadienį surengtos nuotolinės diskusijos dėl Lietuvos greitosios medicininės pagalbos (GMP) reformos įgyvendinimo metu Klaipėdos politikai (tarp jų aktyviausi buvo kandidatai ...
2022-10-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Prokuratūra: greitosios medikai dėl vienuolikmetės mirties nekalti

Teisėsaugos pareigūnams prireikė beveik trejų metų, kad išsiaiškintų, jog dėl mįslingos vienuolikmetės mirties Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stoties (GMP) medikai ...
2022-05-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This