Reorganizacija – dėl vieno žmogaus?

Politika, Svarbu

Klaipėdos savivaldybės administracijai nesiseka atsikratyti jai neįtikusios ilgametės valstybės tarnautojos – buvusios Savivaldybės viešųjų ryšių poskyrio vedėjos Rimos Beinoravičienės. Taip teigia jos atstovas teisme, nors tam prieštarauja Savivaldybei atstovaujančios darbuotojos.

Buvusi Viešųjų ryšių poskyrio vedėja R. Beinoravičienė iš užimamų pareigų buvo atleista šių metų vasario 28 d. Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu dėl, kaip teigiama, vykdomos reorganizacijos panaikinus minėtąjį poskyrį, o su juo – ir vedėjos pareigybę.

Sprendimą dėl R. Beinoravičienės atleidimo iš darbo teismas skelbs gegužės vidury. Palmiros Mart nuotr.

Atleistoji valstybės tarnautoja dėl to kreipėsi  į teismą: pirmadienį Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmuose buvo nagrinėjama administracinė byla pagal R. Beinoravičienės pareiškimą.

Pareiškėja prašo panaikinti minėtąjį vasario 28 d. administracijos direktoriaus įsakymą, grąžinti ją į darbą bei priteisti už priverstines pravaikštas negautą darbo užmokestį.

R. Beinoravičienės teigimu, ji buvo atleista neteisėtai, nes jos funkcijos buvo išdalintos tarp kitų dviejų buvusio poskyrio darbuotojų, be to, ją atleidus, buvo įsteigta nauja – administracijos direktoriaus padėjėjos – pareigybė, kuri esą dubliuoja jos buvusias funkcijas. Atleidžiant ją iš darbo, jokių kitų pareigų, kaip numato įstatymas, jai pasiūlyta nebuvo. Siūlytos tik pozicijos, neatitinkančios jos išsilavinimo ir kompetencijų – finansų, architektūros ir kt. srityse.

Pareiškėjos atstovas Arvydas Ektis teigė, jog Informavimo ir e. paslaugų skyriaus reorganizacija, panaikinant jam priklausiusį Viešųjų ryšių poskyrį, buvo padaryta tik dėl vieno asmens, nes „kitaip jos negalėjo iš ten iškrapštyti” ir esą dėl to buvo nuspręsta inicijuoti struktūrinį pakeitimą. Teisininkas atkreipė dėmesį į tai, kad, pasak jo, valstybės tarnyba nėra verslo sritis, o Valstybės tarnybos įstatymas negali būti taikomas, vadovaujantis „patinka-nepatinka” kategorijomis.

„Tai nėra teisėtas pagrindas atleisti tarnautoją iš užimamų pareigų”, – sakė A. Ektis, pridūręs, kad Savivaldybės administracija atleido didžiausią darbo stažą turinčią darbuotoją tik dėl subjektyvių priežasčių – esą dėl to, kad šios aktyviai savo pozicijas ginančios darbuotojos administracijos vadovybė nemėgsta. „Pareigybės panaikinimo priežastys yra apsimestinės”, – sakė pareiškėjos atstovas.

Savivaldybės atstovės – juristė Jolanta Jasutienė ir Personalo skyriaus vedėja Inga Gelžinytė – Litinskienė patvirtino, jog, naikinant Viešųjų ryšių poskyrį, atleidimo iš darbo lapelis buvo įteiktas tik vienai vedėjai, tačiau įrodinėjo esą poskyris panaikintas siekiant optimizacijos.

„Kai skyriuje dirba tik du darbuotojai, vadovavimo funkcijos yra perteklinės”, – apie buvusias R. Beinoravičienės, kaip poskyrio vedėjos, pareigas sakė J. Jasutienė. Jos teigimu, nelikus Viešųjų ryšių poskyrio, du jos darbuotojai tapo tiesiogiai pavaldūs Informavimo ir e. paslaugų skyriaus vedėjai ir taip esą buvo sumažintas perteklinis darbuotojų skaičius.

Tačiau Savivaldybės atstovėms sunkiai sekėsi paaiškinti naujos pareigybės – administracijos direktoriaus padėjėjos – įsteigimo būtinybę bei tai, kuo jos funkcijos iš esmės skiriasi nuo buvusių viešųjų ryšių specialistės funkcijų.

Teigta, esą naujoji pareigybė yra Savivaldybės administracijos direktoriaus prerogatyva ir ji įsteigta pirmiausia dėl asmens apsaugos duomenų tvarkymo, kaip reikalauja naujasis reglamentas. J. Jasutienės teigimu, naujoji pareigybė numato tik labai nedidelę dalį buvusių vedėjos funkcijų, susijusių su vidine komunikacija. Taip pat teigta, esą pretenduojant į šias pareigas būtina tam tikru lygiu mokėti anglų kalbą, nors dėl ko konkrečiai ši kalba reikalinga, Savivaldybės atstovės atsakyti negalėjo.

Kol kas naujosios padėjėjos pareigos neužimtos – šiuo metu į jas paskelbta vadinamoji vidinė atranka. Jei iš dabartinių Savivaldybės darbuotojų neatsiras norinčiųjų jas užimti, bus skelbiama vieša atranka – tai yra pagal darbo sutartį dirbančio darbuotojo, o ne valstybės tarnautojo pozicija. Pasak I. Gelžinytės – Litinskienės, dirbti už nedidelius atlyginimus niekas nesiveržia ir į panašias pareigas esą yra sunku rasti naujų darbuotojų.

Pirmadienį teismas baigė nagrinėti administracinę bylą dėl R. Beinoravičienės atleidimo iš darbo, o sprendimą byloje žada skelbti gegužės vidury.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Už degusias atliekas – beveik 20 tūkst. eurų sąskaita

Pirmos instancijos teismas patvirtino, kad aplinkosaugininkai pagrįstai paskyrė beveik poros dešimčių tūkstančių baudą atliekas Klaipėdos rajone, Aukštkiemių kaime, tvarkančiai bendrovei ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

Kultūra

Paskelbta dar viena Kultūros skyriaus vedėjo paieška

Klaipėdos savivaldybės administracija vėl bando rasti kandidatų į Kultūros skyriaus vedėjo pareigas – paskelbtas jau antrasis konkursas. Būsimam vedėjui žadamas ...
2024-02-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This