Apie „Fragmentą” – fragmentiškai

Nuomonės

Truputis absurdo, truputis komedijos, truputis tragedijos, truputis žaidimų, žodžiu, beveik kaip ir gyvenime, tik šį kartą – teatre. Taip trumpai galima būtų apibūdinti Klaipėdos dramos teatre ką tik pasirodžiusios režisieriaus Dmitry Krymov premjeros „Fragmentas” esmę.

Palmiros Mart nuotr.

Nors oficialiai pristatoma, jog šis spektaklis sukurtas pagal Antono Čechovo pjesę „Trys seserys”, už pagrindą paėmus trečio veiksmo pradžią. t.y. gaisrą, abejoju, ar į premjerą susirinkę žiūrovai bandė atsekti minėtos pjesės siužetą. Juoba kad vargu ar daugelis jų, be žymiosios frazės „Į Maskvą, į Maskvą” dar ką nors prisimena iš minėtos A. Čechovo pjesės pastatymo, net jei ją ir buvo anksčiau matę kuriame nors teatre.

Nežinau, ar buvo būtina taip primygtinai akcentuoti šią paralelę, tačiau klaipėdiečių vaidinime, labai norint, sąsajų su A. Čechovo pjesių dvasia rasti galima. Pirmiausia, tai neskubrus veiksmo, ypač pirmojoje dalyje, vyksmas, kas irgi būdinga žymiojo rusų dramaturgo veikalams. Šia prasme galėtume prisiminti kad ir pastarajame „TheAtrium” parodytą Oskaro Koršunovo Barselonos teatre pastatytą „Dėdę Vanią”, kuriame veiksmas irgi nuosekliai vystosi kylančia linija kulminacijos link.

Dar vienos su A. Čechovu siejamos, jau klasikine tapusios frazės „veikėjai ramiai geria arbatą, o tuo metu dūžta jų likimai”, atsikartojimą norint irgi galima aptikti net keliose „Fragmento” vietose. Neatmestina, jog potekstinių, užšifruotų citatų- simbolių spektaklyje yra ir daugiau, bet, ko gero, jos suprantamos tik pačiam išradingajam režisieriui bei teatro kritikų elitui.

Mano subjektyviu pastebėjimu, tai galėtų būti ne tik kambario apstatymas, bet ir gaisre ramiai sėdinti bei rūkanti juodai apsirengusi moteris ir, pvz., savo, kaip balerinos, jaunystę bandanti prisiminti suvargusioji Samanta.

Bet nespėliosiu, juoba nesu profesionali teatro kritikė, o tik eilinė žiūrovė. O kaip žiūrovei stebėti „Fragmentą” man buvo tiesiog įdomu. Tarpais – linksma, tarpais – liūdna, bet – nenuobodu. O tai – jau gana nemažai. Patiko išradinga scenografija, vykusiai, profesionaliai panaudota butaforija, gerai parinktas muzikinis apipavidalinimas.

Tačiau bendrą pastatymo lygį, subjektyviu pastebėjimu, šiek tiek žemyn traukia jau pabodęs ir senstelėjęs žaidimas su žiūrovais, priminęs agitbrigadų kultūros tradiciją.

Bet kurio atveju turiu vilties, jog „Fragmentas” Klaipėdos dramos teatre neliks tik fragmentišku epizodu jo repertuare bent jau dėl to, kad toli gražu ne visi teatrai sugeba prisikviesti tokio lygio režisierių kaip D. Krymov.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Darius Meškauskas: „Requiem“ reikia perprasti žaidimo taisykles ir žaisti"

Naujausiam savo vaidmeniui Klaipėdos dramos teatre aktorius Darius Meškauskas velkasi karinę uniformą. Jis – bevardis tardytojas, sausas kariuomenės biurokratas, turintis sudokumentuoti ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Mums rašo

Imanuelio Kanto vardo ir filosofinio palikimo renesansas Klaipėdoje

Pirmadienį, balandžio 22-ąją, sukanka 300 metų nuo filosofo Imanuelio Kanto gimimo. Filosofo atradimai prilyginami Koperniko heliocentrinės Saulės sistemos atradimui XV ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

„Mūzos“ apdovanojimas - Eglei Barauskaitei

Šeštadienį vakare į Klaipėdos dramos teatro spektaklį „Fragmentas“ susirinkę žiūrovai tapo tradicinio „Mūzos“ apdovanojimo teikimo ceremonijos liudininkais. Jau eilę metų ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This