Kretingos meras įrodė, kad buvę valdantieji neteisėtai „apipjaustė” jo komandą (1)

Regionas, Svarbu
Avatar photoMartynas Vainorius
2023-04-05

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) paliko galioti dar pernai sausį pirmos instancijos priimtą sprendimą, kuriuo buvo patenkintas Kretingos rajono mero Antano Kalniaus ieškinys Tarybai.

Tiesa, toks LVAT sprendimas, jau, ko gero, yra tik moralinė A. Kalniaus pergalė, nes naujosios tarybos ir merai dirbs jau pagal pakeistą Vietos savivaldos įstatymą.

Antanas Kalnius. Martyno Vainoriaus nuotr.

Į teisminį procesą išvirtusios istorijos pradžia siekė 2021-ųjų pabaigą, kai Kretingos rajono politikai nusprendė sudaryti naują valdančiosios koaliciją, kurioje nebeliko mero A. Kalniaus ir jo rinkimų komiteto „Kretingos kraštas“ narių. Naujoji valdžia, paskyrusi naują administracijos vadovybę, tuo administracinių pertvarkų nebaigė – sausio pabaigoje Tarybos dauguma priėmė sprendimą nuo 2022-ųjų kovo 1 d. mero politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų pareigybių skaičių sumažinti nuo trijų iki vieno.

Nesutikdamas su tokiu naujosios daugumos sprendimu A. Kalnius padavė skundą Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmams. Jie konstatavo, kad tuometis teisinis reglamentavimas suponavo, jog sprendimai dėl mero politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų pareigybių skaičiaus nustatymo gali būti priimami išimtinai esant mero siūlymui. Kadangi abiem atvejais tokio mero siūlymo nebuvo, Taryba, anot teismo, veikė ultra vires (viršijant įgaliojimus).

„Tai yra pakankamas pagrindas ginčijamiems individualiems administraciniams teisės aktams panaikinti, todėl skundas tenkintinas ir Tarybos 2021 m. sausio 29 d. sprendimas bei Tarybos 2021 m. balandžio 29 d. sprendimas naikintini”, – buvo rašoma teismo sprendime.

Kretingos rajono taryba nesutiko su tokiu sprendimu ir jį apskundė LVAT. Tačiau pastarojo kolegija, kurią sudarė Laimutis Alechnavičius, Ramūnas Gadliauskas ir Arūnas Sutkevičius, paliko jį galioti nepakeistą.

„Nėra pagrindo teigti, kad pirmosios instancijos teismo sprendimo išaiškinimuose nebuvo paisoma Konstitucijoje įtvirtintų vietos savivaldos principų”, – konstatuojame neskundžiamame verdikte.

A. Kalniui, advokatą samdžiusiam iš savo lėšų, priteista 2513,28 Eur teisinių išlaidų iš Kretingos rajono savivaldybės tarybos.

Žymos: | | | | |

Komentarai (1):

Įrašo “Kretingos meras įrodė, kad buvę valdantieji neteisėtai „apipjaustė” jo komandą” komentarų : 1

  1. Išvada parašė:

    Štai kaip puikiai dirba teismai – ilgiau nei metus nagrinėjo bylą, kol sprendimas neteko reikšmės.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Kretingoje vyks pratybos, naktį - komendanto valanda

Šį šeštadienį ir sekmadienį Kretingos mieste ir apylinkėse vyks bendros Lietuvos šaulių sąjungos, Lietuvos kariuomenės, Lietuvos policijos, Viešojo saugumo tarnybos, ...
2024-05-25
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

„Grigeo Klaipėda“ ir aplinkosaugininkų ginčas grįžta į pirminę stadiją

Ginčas tarp AB „Grigeo Klaipėda“ ir aplinkosaugininkų, nepatvirtinusius jos parengto aplinkos atkūrimo priemonių plano, turės būti iš naujo pradėtas nagrinėti ...
2024-05-24
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra pateikė ieškinius dar dviem Kretingos politikams

Prokuratūra pranešė, kad teismui pateikė civilinius ieškinius, kuriais prašoma iš buvusio Kretingos rajono savivaldybės tarybos nario Virginijaus Domarko ir dabartinio ...
2024-05-23
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This