Viešbučio projektas lieka stalčiuje

Svarbu, Verslas

Nors Klaipėdos senamiestyje, Tomo g. 26 ir 28, esančius sklypuos valdanti bendrovė „BCO“ jau beveik prieš metus gavo leidimą čia statyti viešbutį, kada prasidės tokie darbai – neaišku.

Ryčio Laurinavičiaus nuotr.

Viešbučio projektiniai pasiūlymai buvo pristatyti dar 2019-ųjų vasarą. Vėliau sklypuose buvo pradėti archeologiniai tyrimai, kurių metu atkasti čia stovėjusios Senamiesčio berniukų vidurinės mokyklos pamatai. Kultūros paveldo departamentas įpareigojo pamatus išsaugoti. Dėl šios priežasties buvo pakoreguotas ir statybos projektas – naujas pastatas turės būti statomas ant senųjų pamatų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Šiuo metu sklypas stovi aptvertas laikina tvora, o atkasti senieji pamatai užpilti gruntu.

„BCO“ projekto vadovas Matas Smilgevičius „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad investicijos yra laikinai sustabdytos. Pasak pašnekovo, šiuo metu yra stebima statybų rinka bei ekonominė situacija.

„Kai mums palankiai susidėlios statybos kaina ir mūsų lūkesčiai, tada grįšim prie projekto vystymo, o šiuo metu jis yra pristabdytas“, – tvirtino M. Smilgevičius.

Pasak jo, artimiausias metas, kada planuojama grįžti prie svarstymų dėl projekto vystymo – šių metų vidurys. 

Viešbutį projektavęs architektas Edmundas Adrijauskas buvo sakęs, kad pastatas neturėtų išsiskirti iš bendro vaizdo, kadangi šalia turėtų iškilti šv. Jono bažnyčia, kuri turėtų gauti visą dėmesį. Viešbutis planuojamas tinkuotas, o stogas bus šlaitinis, raudonų čerpių.

Projektuotojų vizualizacija

Naujas pastatas turėtų būti dviejų aukštų su mansarda. Jame numatoma 20 apartamentų ir keturios administracinės paskirties patalpos.

ISTORIJA

XVIII a. pirmoje pusėje Tomo g. 26 ir 28 sklypų vietoje stovėjęs pastatas buvo pritaikytas vokiečių liuteronų parapijinei mokyklai. Iš jos vėliau išaugo didžioji miesto arba lotyniškoji mokykla. Jai 1781 m. pastatytas naujas pastatas. Didžiojo 1854 m. gaisro metu mokykla sudegė, bet buvo atstatyta, prijungiant greta esančius sklypelius.

1912 m. mokykla, jau vadinama Senamiesčio berniukų vidurine mokykla, buvo išplėsta. Tuo metu mokyklos teritorija apėmė beveik visą kvartalą tarp Tomo, Pylimo, Didžiojo ir Mažojo vandens gatvių.

Po 1913 m. atlikto pastato išplėtimo triaukštė dalis, buvusi arčiausiai pylimo, buvo pastatyta panaikinus senąjį skersgatvį. Be šio triaukščio priestato mokyklai buvo pastatyti priestatai ir į kvartalėlio gilumą. Tokia mokykla išliko iki 1945 m.

1939 m. nuotraukos fragmentai iš projektinių pasiūlymų

Per 1945 m. bombardavimus pastatas, kaip ir greta buvusi šv. Jono bažnyčia, buvo sugriauti.

5 Comments

  1. Pilietis

    Ta Mata Smilgeviciu prie gedos lentos prikalti uz siukslinima Klaipedos reprezentacine vieta.

    Reply
  2. Vincas

    Tai jau tikrai „investotojai”, kino teatra Baltiją, irgi renovuoja, ir niekaip negali renovuoti

    Reply
  3. Bardakas

    miesto vadams derėtų baigti cackintis su tokiais „investitoriais“ senamiestyje. Jei jau išduodamas statybai leidimas tai turėtų būti labai aiškiai susitarta kada pradedi ir kada statybą baigi. Su rimtom baudom jei laiku nebaigi. Sutvarkai aplinką, fasadus ir tada lauk tos savo „ekonominės situacijos“ arba vystyk projektus laukuose ir nelįsk į miesto centrą. Ypač kai žemės sklypas nuomojamas. Arba sutvarkyk teritoriją įrengdamas parkingėlį, gazonus, vaikams aikštelę ir kai jau bus ta tavo „ekonomika“- še metai laiko ir statyk. Dabar vienas susitvarko savo objektą, pereina kryžiaus kelius derindamas, investuoja milžiniškas lėšas, savivaldybė keičia gatvių dangas, šviestuvus, o kitas laiko metų metais sklype šiukšlyną ir net neplanuoja nieko statyti – sklypas pardavimui su statybos leidimu. Senamiestis paverstas investicijų griuvėsiais.

    Reply
    • Šiukšlių kultūra?

      Ar tas sklypas su leidimu ar be leidimo…… susitvarkot, išvežat šiukšles, užpilate tuos kasinejimus, užsodinat žole ar parkingą ir tada marinuokite kiek norite…. Daržų gatvėje ar kitose gatvėse, aplinkui fantastiniai šiukšlynai amžini….. Sandėliukai, padegeliai, griuvenos ir visa kita ….. ką čia ta PAVELDAS saugo?????? pokarinė griuvėsiu kultūra.

    • Klaipedietis

      100%

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Šimtą metrų senamiesčio gatvės remontuos daugiau nei metus?

„Visoje Aukštosios gatvės atkarpoje, nuo Didžiosios Vandens g. iki Daržų g. namo, naudojami tik esami tašytų akmenų blokeliai!”, – šauktuku ...
2024-03-30
Skaityti daugiau

Miestas

Senamiesčio fasadų tvarkymo paramai - papildomas kvietimas

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad siekiant išnaudoti lėšų likutį – 70 tūkst. eurų – skelbiamas pakartotinis kvietimas teikti paraiškas Klaipėdos senamiesčio ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Spyglys

Už terlių Kaziuką mokėsime visi?*

Išanalizavęs investicijų pritraukimu į miestą turinčios besirūpinti agentūros „Klaipėda ID“ ir pigią šilumą teoriškai turinčios tiekti „Klaipėdos energijos“ kadrų politiką ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This