Jono kalnelis: „Padariau ir pamiršau“

Fotoreportažai, Mums rašo, Svarbu

Justinas
2023-05-22

Komentarų: 28

Įspėjimas komentatoriams, kurie rašys, jog „geriau pasidžiaugtų, kad miestas gražėja, vietoj to, kad kabinėtųsi“ – džiaugiuosi, bet miesto ir ES pinigai turi būti leidžiami efektyviai ir netapti vienkartiniais/vienadieniais projektais. Esu apolitiškas, tai įpareigoja mano darbas, nesu suinteresuotas bei neatstovauju jokios verslo grupės.

2016 metais Klaipėdos miesto savivaldybė visuomenei pristatė Bastiono komplekso (Jono kalnelio) ir jo prieigų sutvarkymo, sukuriant išskirtinį kultūros ir turizmo traukos centrą bei skatinant smulkųjį ir vidutinį verslą, projektą. Projekte buvo numatoma, jog atsiras 1500 m pėsčiųjų ir dviračių takų žiedas, nuo 70 iki 150 vietų mažųjų laivų uostas su galimybe išsiplėsti rytiniame krante, 1400 mobilių segmentinių sėdėjimo vietų ant bastionų šlaitų, 400 kv. m. smulkiam verslui restauruotoje poternoje ir 4700 kv. m. vaikų žaidimo aikštelių įrengimui. Projektą rengė „Nemuno deltos projektai“ (projekto vadovas Mantas Daukšys). Rangos darbų konkursą laimėjo UAB „Pamario restauratorius”. Per du rangos etapus panaudota beveik 3 milijonai eurų ES ir savivaldybės lėšų.

2019 metais UAB „Pamario restauratorius atstovai teigė: „Manau, mums bus didelis iššūkis dėl tilto statybos, nes su tokiais dalykais nesame susidūrę” ir „Mes nesispecializuojame žemės darbuose, todėl tai bus mums didžiulis iššūkis”. Matyt, ne veltui prieš keturis metus įmonės atstovai buvo sunerimę.

Ypatingas dėmesys buvo skirtas naujoms dangoms, kaip, pavyzdžiui, įvairių melsvų atspalvių rombais suskirstyta vandens imitacijos betoninė danga.

Pilną dangos įgyvendinimą sutrukdė ir trys sublokuoti garažai, kuriuos po ilgų ginčų įsigijo savivaldybė už didelius pinigus, bet, matyt, pinigų nugriauti nebeliko, kaip kadaise žadėjo savivaldybės atstovė Raimonda Gružienė: „Jų [garažų – aut. past.] vietoje būtų atkurtas buvusios fosos vaizdas – įrengta gatvės danga, imituojanti vandenį”.

Bet garažai kaip stovėjo, taip ir stovi.

Na, o kalbant apie pačią dangą, kuri turėtų imituoti vandenį, pasižiūrėkime, kaip ji atrodo po keleto metų.

Beje, apie Jono kalnelio rekonstrukcijos darbų brokus buvo rašyta ne kartą ir yra sukauptas nemažas foto archyvas. Pavyzdžiui, 2020 metų birželį rašyta apie begalę brokų (straipsnyje nebuvo paminėti visi siųsti brokai su nuotraukomis), o savivaldybės atstovai tikino, kad „iš esmės esame patenkinti rangovo darbu ir tikimės, kad visi trūkumai bus ištaisyti iki rangos darbų užbaigimo“.

Taigi, pagrindiniai akcentai iš 2020 m. ir dabar. Beveik visų supiltų ir sutvarkytų viršutinis žemės sluoksnis nėra tinkamas apželdinimui. Matyti statybinės atliekos, akmenys, šiukšlės. Šis brokas nebuvo pašalintas, reikiamose vietose sukritusi žemė nebuvo atstatyta, statybinės šiukšlės nesurinktos. Kai kur trūksta per 10 centimetrų žemės sluoksnio, kad susilygintų su bendrųjų erdvių lygiu.

Atkreipkime dėmesį į nuotraukoje matomus suvešėjusius krūmus, kurie turėjo tapti gyvatvore, apsaugančia vaikus, kad jie neišbėgtų į gatvę. Na bent jau taip rašė savivaldybės atstovė 2020 metais: „Vaikų žaidimų aikštelė pirminiame techninio projekto sprendinyje turėjo būti aptverta tvorele, dėl ko buvo suprojektuoti varteliai, tačiau, projekto autoriaus siūlymu, vietoj tvorelės aplink vaikų žaidimų aikštelę yra susodinti medeliai, kuriems užaugus bus suformuota gyvatvorė. Toks sprendimas buvo priimtas dėl to, kad įvesti daugiau žalumos į teritoriją, taip pat, kad vaikų žaidimų aikštelę vizualiai atriboti nuo automobilių stovėjimo aikštelės“. Štai, varteliai į niekur (taip pat, tik su daugiau krūmelių atrodė ir prieš tris metus).

Pastatytų turėklų apačios vis dar aptaškytos cementu nuo statybų pradžios (nes kam valyti, pats nutrupės per laiką).

Nesuvesti skirtingų dangų lygmenys. Yra begalė vietų, kur skiriasi skirtingų dangų lygmenys. Yra ir daugiau vietų, kur skiriasi aukščiai daugiau nei 2 cm, o granitinės dangos jau dabar suskilinėjusios (kas bus po dar 5 metų??). Ypatingą dėmesį reikėtų atkreipti Jono kalnelio saloje, kur buvo bandyta imituoti Bastionų komplekso žemėlapį, bet tiek su lygiais, tiek su medžiagomis – stipriai apsirikta. Akivaizdu, kad ten, kur sudėtos plytelės, nebuvo tinkamai paruoštas pagrindas, o ten, kur turėjo būti suvesti skirtingų dangų lygmenys – dirbta atsainiai.

Šalia žaidimų aikštelės įrengti vandens „atrakcionai“ vaikams. Čia paliksiu be komentaro, nes tikrai nesuprantu projekto įgyvendintojų sumanymo ir supratimo, kad „taip bus gerai“.

Apšvietimo ir elektros instaliacijos darbai.

Na ir kas galbūt pikčiausia, nors rašyta buvo dar prieš trejus metus, bet iki šiol statybinės atliekos guli aplink visą Jono kalnelio perimetrą vandenyje (taip, autorius žino, kad vandens ir povandeniniai darbai į sąmatą neįėjo, bet tai nereiškia, kad galima statybines atliekas sumesti į vandenį).

Na, matyt, vizualizacijų pakaks, nes skaitytojui nusibos (dar nepaminėta: nulinkęs vėliavos stulpas, viršutinės Jono kalnelio dangos nelygumai ir „užbėgimai“ ant bordiūrų, suskilinėjusios betono dangos ir medinių suoliukų lentos, įrengtų treniruoklių ir žaidimų aikštelės nepriežiūra, iš 9 fontanų ertmių veikiančios tik dvi ir t.t.).

Beje, vaikų žaidimų aiktelės sūpuoklėse neįgaliesiems skirtoje vietoje, suplyšę apsauginiai diržai taip ir nebuvo pakeisti per trejus metus).

Na, o naujai išrinktos savivaldybės tarybos atstovų noriu paprašyti/pasiūlyti:

1. Pasamdyti nepriklausomą ekspertą, kuris nustatytų paslėptus ir akivaizdžius UAB „Pamario restauratorius“ darbų brokus.

2. Įpareigoti UAB „Pamario restauratorius“ tinkamai ištaisyti statybos brokus bei išrinkti iš Jono kalnelio statybines šiukšles.

3. Nustatyti savivaldybės atstovus, kurie pasirašė darbų atlikimo aktuose, nors buvo palikti akivaizdūs brokai, bei inicijuoti tarnybinius patikrinimus.

4. Skirti lėšų ne tik miesto viešosioms erdvėms rekonstruoti, bet ir kasmet jas tinkamai prižiūrėti ir remontuoti.

28 Comments

  1. Anonimas

    Statybininkų paliekamas brokas- tampa nacionaline problema ir sutinku! Bet straipsnis tendencingas – pats Klaipėdietis jr suvokiate, kad miestas pradėjo gražėti per paskutinius ketverius metus . Gal statybinio broko ištakų reikėjo pradėti ieškoti prieš keturis metus? Kas anksčiau trukdė tvarkyti miestą? Svarbiausia išsaugoti kas sutvarkyta ir atnaujinta, o ne gadinti , laužyti ir dejuoti. Pilietiškumas ir pasiereikštų, kad saugoti kas sutvarkyta už valstybės kėšas!

    Reply
    • Autorius

      Jei tamsta atidžiai skaitytumete straipsnį, jame pamatytumėte nuorodą į prieš tris metus rašytą straipsnį, bei kreipimąsi į savivaldybę, bet brokai nebuvo pašalinti.

  2. Renaldas

    Justinai, puikus straipsnis. Ačiū už Jūsų aktyvią pilietišką poziciją siekiant, kad miesto gyventojai gautų tai, už ką sumokėjo sunešdami mokesčius į viešą biudžetą, iš kurio išlaikomos visos viešosios paslaugos ir tokių objektų statybas.

    Čia rasite šviežio Klaipėdos senamiesčio seniūnaičio kreipimosi į savivaldybę dėl Jono kalno projekto ir savivaldos atsakymo turinį. Gal pravers ateityje siekiant garantinių darbų atlikimo ir priežiūros specialisto atsakomybės: https://www.facebook.com/kmsgb/posts/pfbid0295zh9eomPdR3a5xrf2ps9qnftv4EzPMFGCEJLhHUnc62k9bkCNUaLyYncinqpo4xl

    Sėkmės!

    Reply
  3. Joris

    Pakeisčiau straipsnio pavadinimą: „Pridariau ir pamiršau”, o tiksliau- priši.au ir pamiršau. Jau tokios chaltūros kaip Klaipėdoje su tvarkomomis viešomis erdvėmis retai kur Lietuvoje regėsi. Bet eilinį kartą paaimanuosim ir nieks nesikeis, kol iš esmės neapsikeis Savivaldybę uzurpavusių niekveikių ordos. Daug kas vylėsi, atėjus Vaitkui, gal kas pasikeis, bet į koaliciją pakvietus Grubliauską aišku- chaltūrų tęstinumas, miesto stekenimas garantuotas.

    Reply
    • Jau tik nereikia

      Grubliauskas koalicijoje ” statybų ” nepriiminės . 🙂 Vaitkus tik pradėjo dirbti ir panašu tai ką pridarė liberalieji reikės ilgai ir nuobodžiai „valyti ” .

  4. V ir Gis

    Ir straipsnis teisingas, ir komentarai. Bet kas iš to. Liaudies išmintis byloja ,, kiek vilkas bestaugtų pas arklį vistiek ilgesnis ” . Taigi.

    Reply
    • Vi gis

      pritariu. Ypač dėl arklio.

  5. Petras

    Jei atvirai , tai Kubilienė, Dobranskis, Švedas niekada nepergyveno dėl darbų kokybės… svarbu laiku įsisavinti lėšas ir išlaikyti gerus santykius su statybininkais… taigi dar negreitai pasikeis situacija

    Reply
  6. Rytas

    Nieko nuostabaus ju atlikti darbai,kur palikta daug broko,bet niekam neuzkliuna ir darbai priimami lengvai ir tie konkursai kazkaip laimimi lengvai…

    Reply
  7. KLP

    Tai kad toks darbo stilius matosi praktiškai visur, kur ne privataus verslo nuosavybė. Jeigu yra įstatymai, įpareigojantys atlikti ir priimti kokybiškus darbus, o jie neveikia, vadinasi yra galimų korupcijos apraiškų ir skubėjimas bet kokia kaina įsisavinti pinigus.

    Reply
  8. Vava

    Ar ne laikas griebti už skverno darbų priėmusius valdininkus,tegul moka taisymo broką iš savo kišenės.Gal tada bus ir kitiems pamoka!

    Reply
    • Kipšas

      Gerais norais pragaras grįstas, sako žmonės. Mėginant griebti pasirodys, kad skvernai per trumpi, kad įstatymo tinkamo nėra, kad senatis ir t.t.

  9. Marijus

    Nu viskas čia gerai – statybos metu ir priimdami „darbus” atsakingi asmenys gavo gerus otkatus. O ką dabar bepaimsi?.. Tai ir padėjo skersą, juolab, kad dar tiek daug Klaipėdoje „tvarkytinų objektų” prie kurių „tinkamos” priežiūros gali puikiai asmenines mašnas papildyti.

    Reply
  10. Laurys

    Kretingos g. statoma mokykla, neašku kada bus pastatyta. Tenais kelkraščius daro, darbas stringa. Čia pareina „Pyze batai”?

    Reply
  11. Neniškis ir Kubilienė ir Dobranskis

    Priima visus darbus su broku.
    Priemė ir Rumpiškės kvartalas su broku. Baseinas priimtas su broku.
    O gal otkatu gavo?

    Reply
    • Kodėl

      Kodėl gal?

  12. Nuomonė

    Ir straipsnio autoriui ir komentatoriams visiškai pritariu. Ačiū, kad yra miesto netvarkai neabejingų žmonių. Bet jei tokia netvarka būtų tik Jono kalnely… nebesidžiaugiu naujai tvarkomais objektais, nes jau kaip taisyklė: bus neišbaigtumo, darbo broko, neprofesionalumo ir nepriežiūros.

    Reply
    • Visada

      taip bus, kol neprasidės tikra kova su korupcija. Pažiūrėkit, kaip Andrius Tapinas savo tyrimais sujudino širšių lizdą!Pasirodo visi savo uodegas įmerkę! Visi vogė!Ir vogs, kol galės! Tapinas tyrė tik „kanceliarines” išlaidas.O kas ištirs visus proektus, ES pinigų „įsisavinimus”?

  13. C7

    Čia turbūt techninio projekto klaida, bet ten kur laiptai eina prie vandens, nėra jokių turėklų. Laiptai statūs. Net ir vasarą nesaugu. O žiemą, kai pašala…..

    Reply
  14. Pritariu straipsnio autoriui

    Visiškai pritariu. Brokas ir nepriežiūra akis bado. Neprižiūrėtas ir naujasis Danės skveras. Žolė nesudygusi, vėjas nešioja lapus nuo rudens, kiaulpienės klesti, žvyras ištaškytas į šalis, visa Klaipėdos istorijos pasaka dulkėmis apėjusi. . Įrengt įrengia, o prižiūrėti nebereikia. Tai po metų kitų tokios nepriežiūros viskas atrodys apleista ir sena. Negi nėra atsakingų valdininkų. Neturėjo mūsų Klaipėdėlė šeimininko. Pažiūrėsime ar kas nors pasikeis į gerą.

    Reply
    • Taigi

      visa tų skverų ir kalnelių prasmė ir esmė ir yra projektavime ir statybose.Kitais žodžiais – pinigų įsisavinime.Priežiūrai ES pinigų neskiria.

  15. Labai

    pilietiškas Justino straipsnis. Ne pirma ir ne paskutinė UAB „Pamario restauratorius” CHALTŪRA. Šūdrestauratorių kontora su A.Kliuku priešakyje. Ir šiuo atveju kokybė baisi ir akivaizdi. Kaip galima taip negerbti savo darbo ir miesto -A. Kliukai? Tik, tai privilegijuotos miesto statybos kontoros su teise dirbti paveldo teritorijoje pasekmė. Darbų prisigrobia, o atlikti nei patys įstengia nei išmanančius ir mokančius samdo patys visą biudžetą „įsisavindami” . Miestelyje tikrai nieko naujo -tiesiog jau tradicija susiformavo – kiekvienas savivaldybės objektas priimamas su didžiausiu statybinių broku, bet atsakingų ir kaltų savivaldybėje niekada nėra. Klerkai ir toliau laimingi „dirba” tame iki pamatų nekompetentingame ir supuvusiame savivaldybės name. Niekas jokių garantijų atliktiems ir užaktuotiems statybos darbams nereikalauja. Šiaip tai A.Vaitkui ir naujai miesto tarybai, miestui gera proga parodyti kokia turi būti tvarka – nusamdai kitą statybos įmonę viską sutvarkyti, išblizgini tokią atsakingą miestui vietą, o sąskaitą pateiki uab „Pamario restauratorius” apsimokėti. Tik, kas paneigs tikimybę, kad už tokių statybos baigimo aktų pasirašymą dosniai atsiskaitoma ir todėl tuos darbus vėl jie „laimi”. Ir, ar neteks ateityje ramstyti jų dabar lipdomo pilies bokšto?

    Reply
  16. ezys

    teisingas straipsnis, vis laukiau, kol bus sutvarkyta, bet matyt cia jau ir yra tas „galutinis variantas”, aisku gerai, kad vieta sutvarkyta, bet blogai, kad nekokybiskai, pigiai, bet uz daug daug 🙁 Jei nauja valdzia issireikalaus is rangovu atsakomybes, uzsidirbs pliusa 😉

    Reply
    • eziui

      ezy, kas nutiko? Valdžia pradeda nepatikti? Rudnosiukiškumas juk tau įgimtas 😉

  17. Kaimynas

    Nelabai supratau ten tokio betono kiekio, o dar kai jį nudažė ir po pusmečio pradėjo dažai lupinėtis, buvo aišku – šūduva. O tiek darbininkai ten šlifavo, gruntą o, dažė ir vėl tą patį… Granitinės plokštės gautųsi gerokai pigiau. Bet kam mums pigiau ir geriau!? Dar po metų visų darbų rašėte, kad iki vasaros bus sutvarkyta, perdažyta, darbininkai pasirodė, bet taip ir dingo. Vaitkus? Ką aš žinau. Toks gyvenimo atradimo džiaugsmą seniai praradęs, prabus toks it išeiginis žirgas, ne darbinis arklys tuos 4 metus ir ilsėsis sau ramybėje.

    Reply
  18. Česka

    Svarbiausia įsisavinti lėšas (dalį ir į savo kišenę) ?

    Reply
  19. Tarybos narys

    Aaa… dar mačiau ten tie laiptai su apklyjuotomis akmens masės plytomis yra padarytos nekokybiškai… ten plytelės jau krenta… atkreipiau dėmesį, kad pataupė skiedinio ant tos plytelės tik per viduriuką uždėjo…

    Reply
    • Anonimas

      dar praėjusiais metais nuo laiptų jau buvo atsilupusios plytelės 🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Rengiamasi Bastionų tilto ir gatvės statybai

Parengtas Klaipėdos savivaldybės tarybos sprendimo projektas dėl pastato Bangų g. 11 ir jo priklausinių bei iš privačių asmenų išpirktų garažų ...
2024-01-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Donelaičio aikštė: pastarųjų dešimtmečių realijos ir aistros

Prieš savaitę, ta proga, kad sukako lygiai 50 metų, kai tuometinė Klaipėdos miesto paminklų taryba palaimino Kristijonui Donelaičiui skirtos „skulptūrinės ...
2023-08-05
Skaityti daugiau

Švietimas

Po remonto atvertos KU Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto erdvės

Metus trukę Klaipėdos universiteto Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto (KU SHMF) vidaus patalpų atnaujinimo darbai istoriniam pastatui įkvėpė gyvybės, sugrąžino ...
2023-06-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This