Lėšų užterštai Švyturio gatvės teritorijai tvarkyti nepakako (9)

Miestas, Svarbu
Avatar photoArtūras Šulcas
2023-07-26

Klaipėdos savivaldybė skyrė dar 67,2 tūkst. eurų sunkiaisiais metalais ir daugiacikliais aromatiniais angliavandeniliais užterštam dirvožemiui, gruntui Švyturio gatvės gyvenamojoje teritorijoje nukasti ir išvežti.

Martyno Vainoriaus nuotr.

232,6 tūkstančio eurų vertės sutartis dėl šių darbų praėjusių metų lapkritį buvo sudaryta su UAB „Vilniaus BDT“. Tačiau tokios sumos nepakako ir savivaldybė su rangovu pasirašė papildomą susitarimą dėl dar  67,2 tūkst. eurų skyrimo.

Tad bendra sandorio vertė, įskaitant ir kitos užterštos teritorijos –  Klaipėdos lopšelio-darželio „Traukinukas“, esančios Simono Daukanto g. 39, tvarkymo darbus, padidėjo iki 450 tūkst. eurų.

Visus minėtus darbus UAB „Vilniaus BDT“ įsipareigojo užbaigti iki šių metų rugsėjo pabaigos. Preliminariai iš Švyturio gatvės gyvenamosios teritorijos buvo numatyta išvežti 2,5 tūkst. tonų užteršto grunto. Pasirašius papildomą susitarimą jo bus išvežta 848 tonomis daugiau.

Savivaldybė ir iki to jau buvo išleidusi per 800 tūkst. eurų dviejų teritorijų su užterštu gruntu sutvarkymui.

Dar 2021-ųjų rudenį tuometinis Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis buvo sakęs, jog savivaldybė buvo prašiusi prie užterštų teritorijų tvarkymo prisidėti ir Klaipėdos pramonininkų asociacijos, ir Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos („Klasco”), ir Aplinkos ministerijos, tačiau iš visur sulaukė atsakymo, kad paramos skirti negali.

Detalieji ekogeologiniai tyrimai Vitės kvartale iš viso buvo atlikti devyniose teritorijose, kuriose užterštumas chromu ir sunkiaisiais metalais buvo nustatytas atliekant aplinkos monitoringą: Vitės progimnazijos (J. Janonio g. 32), gyvenamųjų namų Švyturio g. 14 ir 18, buvusioje Klaipėdos universiteto (Sportininkų g. 13), Klaipėdos paslaugų ir verslo mokyklos (J. Janonio g. 13), Klaipėdos valstybinės kolegijos (Dariaus ir Girėno g. 8), lopšelio-darželio „Bitutė“ (Švyturio g. 14A), lopšelio-darželio „Traukinukas“ (S. Daukanto g. 39), „Vaivorykštės tako“ gimnazijos (Sportininkų g. 11) bei Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos (I. Kanto g. 7) teritorijose. Klaipėdos savivaldybei pateiktose tyrimo išvadose buvo rekomenduojama visose devyniose tirtose teritorijoje tvarkyti dirvožemį – jį pašalinti. Buvo skaičiuojama, kad taip reikėtų sutvarkyti 4,5 ha ploto teritoriją ir išvežti apie 9000 kubinių metrų nukasto dirvožemio.

Žymos: | | | | | | |

Komentarai (9):

Atsakymai į “Lėšų užterštai Švyturio gatvės teritorijai tvarkyti nepakako”: 9

  1. Memelender parašė:

    Na va konservatoriams nepavyko išmušti pinigų iš Klasco. Gal Vaitkui pavyks?

  2. Tiesa parašė:

    Jei atvažiuoji, reikia dirbti, o nesmaukytis per 10 skirtingų objektų. Vieną savaitę ten kitą ten, kitą kitam. Kur gali padaryti per mėnesį ar kelis, daro metus.

  3. Nesvarbu parašė:

    Keista, kad Sportininkų 13 už brangiausiai išpirko butus. Keisti lietuvių prioritetai, užterštumas nejaudina.

  4. Anonimas parašė:

    Kai darbus pradėjo, buvo lėšų įsisavinimas, kai darbai įpusėjo gavosi lėšų pasisavinimas.

  5. Tarša ir uostas parašė:

    Uostas, turbūt, prie taršos neprisidėjos.

    • Anonimas parašė:

      Tu Vaitkaus paklausk, tai Vaitkus atsakys

    • Bukagalvis parašė:

      petrošinis ? Kodėl Aplinkos ministerija ” neturi lėšų ” ? Gal liberalas ministras Gentvilas žino ?

    • Memelender parašė:

      Kodėl aplinkos ministerija turėtų už žalos padarinių šalinimą? Juk aiškus taršos kaltininkas.

    • Memelenderiui , paklauskite parašė:

      konservatoriaus Dobranskio kodėl prašė ____Dar 2021-ųjų rudenį tuometinis Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis buvo sakęs, jog savivaldybė buvo prašiusi prie užterštų teritorijų tvarkymo prisidėti ir Klaipėdos pramonininkų asociacijos, ir Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos („Klasco”), ir Aplinkos ministerijos, tačiau iš visur sulaukė atsakymo, kad paramos skirti negali.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Dėl milijoninių dividendų ir investicijų gali brangti vanduo

Nerimaujant, kad dėl perkrovimo gali sprogti pagrindinė miesto slėginė nuotekų linija ir tuomet nevalytos nuotekos lietųsi tiesiai į Kuršių marias, ...
2024-05-13
Skaityti daugiau

Sportas

Klaipėdoje nori įrengti diskgolfo parką

„Klaipėdos mieste įrengus nemokamą diskgolfo 18-os taikinių parką, šis parkas būtų viešai prieinamas visiems Klaipėdos miesto gyventojams ir svečiams, o ...
2024-05-12
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Klaipėdos poliklinikos: rekonstrukcijos projektas gerokai brangesnis nei naujo pastato

Pasirinkus ne pačią mažiausią kainą pasiūliusį rangovą, Klaipėdos miesto poliklinikos atnaujinimo projektavimas savivaldybei kainuos apie 150 tūkstančių eurų daugiau nei ...
2024-05-11
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This