Klaipėda pradeda žygį dėl rajono teritorijų

Regionas, Svarbu

Klaipėdos miesto savivaldybė kreipsis į Vyriausybę, kad ji inicijuotų uostamiesčio ir Klaipėdos rajono savivaldybės teritorijų ribų keitimą. Jei procedūra, turinti finišuoti Seime, baigtųsi sėkmingai, prie Klaipėdos būtų prijungtas ne tik vadinamasis Kalotės-Purmalių-Žaliojo Slėnio trikampis, bet ir teritorijos pietuose, kurios domina uostą.  Iš viso – 1320 ha. Tokiam sprendimui ketvirtadienį pritarė Klaipėdos miesto taryba.

Sprendimo aiškinamajame rašte rašoma, kad dar 2007 m. patvirtintame Klaipėdos miesto bendrajame plane yra numatytos Klaipėdos miesto įtakos zonų ribos.

„Šiaurinėje Klaipėdos miesto savivaldybės dalyje teritorija ribojasi su Klaipėdos rajono savivaldybei priklausančia teritorija, įsiterpusia tarp Klaipėdos miesto ir magistralinio kelio Klaipėda-Liepoja. Teritorijoje  yra sodų bendrija „Pakrantė“, gyvenamųjų namų kompleksas „Žaliasis slėnis“,  statomi nauji individualūs namai. Ši teritorija tampriai susieta inžinerinės, susisiekimo, socialinės infrastruktūros ryšiais su Klaipėdos miesto savivaldybe. Dauguma šios teritorijos gyventojų dirba, mokosi, gydosi ir kitus poreikius tenkina Klaipėdos mieste.  Be to, teritorija nuo Klaipėdos rajono teritorijos atskirta natūraliu riboženkliu – magistraliniu keliu Klaipėda-Liepoja“, – rašoma minėtame projekte.

Pretekstas šios dienos sprendimui buvo Aukštkiemių kaime esančio gyvenamųjų namų komplekso Žaliasis slėnis bendruomenės pirmininko  prašymas dėl jų gyvenamosios teritorijos prijungimo prie Klaipėdos miesto savivaldybės administracinių ribų su vietos gyventojų apklausos lapais, kuriuose savo nuomonę pareiškė 112 gyventojų.

Taip pat buvo gautas Lietuvos jūrų krovinių kompanijų asociacijos raštas dėl Klaipėdos miesto įtakos zonos pietinėje miesto dalyje, kurią siūloma priskirti Klaipėdos miestui. Pietuose norima prisijungti teritoriją, kurioje vykdoma pramonės ir sandėliavimo veikla, dominuoja privatūs žemės ūkio paskirties sklypai. Joje numatoma įgyvendinti pietinės jungties tarp Klaipėdos valstybinio jūrų uosto ir IX B transporto koridoriaus projektą. Uosto direkcija pageidautų, kad visa su uosto vystymusi susijusi teritorija būtų vienos savivaldybės teritorijoje, nes tada būtų lengviau derinti visas procedūras.  Šioje teritorijoje yra tik dvi sodybos.

Konservatorius Arūnas Barbšys tvirtino, kad reikėtų galvoti ne tik apie šias, bet ir už geležinkelio esančios Kalotės prijungimą prie uostamiesčio. Tačiau Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas akcentavo, kad minima teritorija kaip interesų zona dabartiniame miesto bendrajame plane.

Tarybos narė Nina Puteikienė klausė, kam reikia plėstis į rajoną, jei dar mieste yra daug nesutvarkytų vietų.

Taip pat ji mano, kad yra ydinga, jog verslo struktūros daro iniciatyvas dėl teritorinių pokyčių. Be to, šis sprendimas jau esą rodo ketvirtojo uosto plėtros varianto įgyvendinimą. Taip pat ji dalinosi įtarimais, kad tokią iniciatyvą stumia Žaliojo Slėnio projekto vystytojai, o miestas jau senokai planuoja tiesti kelią į šią gyvenvietę.

A. Barbšys akcentavo, kad teritorijų prijungimas bent iš dalies spręstų situaciją, kai gyventojų mokesčiai lieka rajone, nors jie daugiausiai naudojasi miesto infrastruktūra.

19 miesto Tarybos narių balsavo už tokį sprendimą, prieš pasisakė vienas.

Dabar bus kreipiamasi į Vyriausybę, o vėliau būtų rengiama gyventojų apklausa. Prognozuojama, kad visos procedūros gali užtrukti kelerius metus.

5 Comments

  1. Tam Nieko gero

    Visas tas „gėris” turbūt pvz.nuotekų ir kanalizacijos prijungimas prie miesto. Tai pagaliau baigtūsi nuotekų pumpavimas į gruntą.

    Reply
  2. Prie Kalotės

    Kodėl turėtumėme priklausyti rajonui, jei trys žingsniai iki Klaipėdos. Visą gyvenimą gyvenau, mokiausi, dirbau Klaipėdoje – apsigyvenau pora stotelių toliau, Klaipėdos pabaigoje ir jau priklausau Gargždams?Argi ne absurdas? Iki Gargždų berods 30 km, o Klaipėdos -5…

    Reply
  3. Anonimas

    Senai laikas purmalius, sleni jungt prie klaipedos, juk visi yra realus klaipedieciai. Sekantis zingsnis nuo jaku ziedo iki zalio slenio esancius kaimus jungt prie miesto, gindulius, mazuriskes, klipscius, slengius, triuselius. Visi dirba, mokosi, darzelius lanko klaipedoje, mokesciai eina rajonui, kuris tais kvartalais nesirupina, darzeliu mokyklu neturi salia. Kokia prasme priklausyt rajonui tuomet? laikas plestis miestui ne tik i ilgi bet ir i ploti.

    Reply
  4. Nieko gero

    Kas nuo to geriau bus sodų gyventojams????? Pakils žemės mokestis, pabrangs automobilio draudimas… ir dar visokio„gėrio” piniginei.

    Reply
  5. Ebinga

    Puiku! Pagaliau nebereiks sukčiaut jaunoms šeimoms, norint gaut vietą darželyje. Juk visiems aišku, kad tam trikampy miesto, o ne kaimo gyventojai.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Metai prie Klaipėdos valdžios šturvalo: sėkmės ir nesėkmės

Sėkme reikėtų vadinti pastangas darbuotis atnaujinant daugiabučių namų kiemus, ugdymo įstaigas ir jų aplinką – dėmesio anksčiau tam tikrai stokota. ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Regionas

Pasodino per 13 000 medelių

Bendradarbiaudami su Valstybinių miškų urėdija (VMU) daugiau nei 200 SBA grupės darbuotojų šeštadienį Norkaičių girininkijoje, Klaipėdos rajone, 3,4 hektaruose ploto ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdos kapinės sparčiai plečiasi tik popierių šūsnyje

Pasirašyta nauja sutartis dėl Klaipėdos miesto kapinių plėtros galimybių studijos papildymo naujomis galimomis teritorijomis. Už 10 tūkst. eurų bus koreguojama ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This