Klaipėdos valdžia tėvams skyrė piniginę drausminę priemonę (2)

Svarbu, Švietimas
Avatar photoArtūras Šulcas
2023-09-28

„Čia tokia kaip drausminė priemonė”, – Jolanta Ceplienė, savivaldybės Planavimo ir analizės skyriaus vedėja, taip paaiškino, kodėl reikia apie 13-16 eurų per mėnesį padidinti tėveliams mokestį už tai, kad jų vaikai mokyklose lanko pailgintas dienos grupes (PDG).

Klaipėdos miesto savivaldybės taryba ketvirtadienį išgirdo šį argumentą ir 20 balsų už pritarė sprendimo projektui. 9 tarybos nariai buvo prieš, o vienas balsuojant susilaikė. Sprendimo projekto aiškinamajame rašte teigiama, kad jis parengtas, atsižvelgiant į Lietuvos mokyklų vadovų asociacijos Klaipėdos skyriaus prašymą. 

Tačiau tarybos narys Saulius Budinas atkreipė dėmesį, kad ši asociacija pasiūlė du variantus, kaip padengti daliai mokyklų trūkstamas lėšas auklėtojų darbo užmokesčiui: šis trūkumas gali būti kompensuojamas ir iš savivaldybės biudžeto.

Opozicijoje esantys vietos politikai bandė apginti tėvų pinigines, teigdami, kad tai – ne vien finansinis, bet ir politinis klausimas. Edmundas Kvederis sakė, kad papildoma mokesčio našta „atbaidys” dalį jaunų tėvų, kuriuos ir taip slegia padidėjusios bankinės palūkanos. 

„Jaunai šeimai 300 eurų per metus yra dideli pinigai”, – kalbėjo opozicijos atstovai, pabrėždami, kad tėvai negali palikti vaikų vienų, tad vienas iš tėvų po pamokų turės ne dirbti, o būti su vaikais.

J. Ceplienė, be kita ko, aiškino, kad savivaldybei reikia daug lėšų nukreipti ikimokyklinių įstaigų materialinės bazės atnaujinimui. Be to, jei nebūtų tėvų mokesčio už PDG, į popamokines grupes būtų „prirašoma” daug vaikų, o lankymas – prastas. Taip esą būna pavasarį.

Opozicijos argumentai privertė Tomą Juočį, valdančiosios frakcijos „Ištikimi Klaipėdai“ vardu prieš balsavimą paimti 5 minučių pertrauką. Po jos, konstatavę, kad savivaldybė ir taip dengia 50 procentų PDG mokesčio, be to, 141 sunkiai besiverčiančiam asmeniui jis bus kompensuojamas 100 proc., nutarė palaikyti sprendimo projektą.

Teigiama, kad pritarus šiam sprendimui, iš surenkamų tėvų įmokų būtų visiškai padengiama įstaigų išlaidų dalis (50 proc.), susijusi su prailgintos dienos grupių auklėtojų darbo užmokesčiu ir socialinio draudimo įmokomis, būtų galimybė įstaigoms įsigyti priemonių mokinių užimtumo veiklai. Padidinus mokestį, per metus iš tėvų būtų surinkta papildomai apie 240 tūkst. Eur.

Klaipėdos miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklose 2022-2023 mokslo metais PDG lankė 2434 mokiniai, iš jų – 144 socialiai remtini bei mokiniai, turintys didelių ar labai didelių specialiųjų ugdymosi poreikių, kurie už PDG veiklą nemokėjo. Jiems užimti buvo įsteigti 73,8 PDG auklėtojų etatai, iš jų 34,88 etatai finansuojami iš surenkamų pajamų, 38,92 – finansuojami iš savivaldybės biudžeto lėšų. Tarp jų – 4,05 etato dėl socialiai remtinų mokinių ir mokinių, turinčių didelių ar labai didelių specialiųjų ugdymosi poreikių ir 34,87 etatai, už kuriuos tėvai nemoka 50 proc.

Iš viso Klaipėdos miesto švietimo įstaigose veikia 109 PDG, iš jų 4 grupės, kurių darbo laikas 2 val., 32 grupės dirba 3 val., 55 grupės – 4 val., 18 grupių – 5 val. 

Per 2022- 2023 mokslo metus surinkta 365,6 tūkst. Eur pajamų už PDG veiklą, o 34,88 etatų išlaikymui reikėjo 404,2 tūkst. Eur. Susidariusį lėšų skirtumą įstaigos apmokėjo iš mokykloms skirtų savivaldybės biudžeto lėšų. Lėšų įsigyti priemonėms mokinių užimtumo veiklai įstaigoms nelikdavo.

Žymos: | | | | |

Komentarai (2):

Atsakymai į “Klaipėdos valdžia tėvams skyrė piniginę drausminę priemonę”: 2

  1. Kad parašė:

    Tegul Budinas paaiškina kaip privtizuota Smilties Pylimo gatvės gabalėlis

  2. Anonimas parašė:

    Apie kokius čia centnerius Šulcas rašo. Centai truminami taip: ct ir jokio taško.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Transportas

Rengiami automobilių parkavimo rinkliavos „atlaidai”

Klaipėdos meras siūlo praplėsti Raudonąją parkavimo zoną, Mėlyną zoną priskirti Žaliajai, tačiau atsisakyti rinkliavos rinkimo ne sezono metu – nuo rugsėjo ...
2024-05-16
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Teritorijai, kur regimi ir nauji savivaldybės rūmai - architektūros konkursas

„Šiais metais numatytas ir architektūrinis konkursas, – pasakojo bendrovės „Klaipėdos energija” generalinis direktorius Rolandas Baltuonis apie įmonei priklausančių teritorijų Dangės gatvėje, ...
2024-05-15
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

„Viesulo“ vadovui - kontrolierių kirčiai

Nors Klaipėdos savivaldybės meras Arvydas Vaitkus neseniai „Viesulo” sporto centro vadovo Vaclovo Gedvilo darbą įvertino gerai, Kontrolės komitetas antradienį rekomendavo ...
2024-05-15
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This