Kovos su moksleivių rūkymu bei narkotikų vartojimu

Regionas
Avatar photoAtvira Klaipėda
2023-12-07

Moksleivių rūkymas, elektroninių cigarečių garinimas, narkotinių medžiagų vartojimas – problema, su kuria susiduria visos šalies mokyklos. Klaipėdos rajono savivaldybė viena pirmųjų imasi tai spręsti iš esmės. Dar mokslo metų pradžioje tėvams ir mokytojams organizuotos specialios paskaitos, sukurtas algoritmas dėl psichoaktyvių medžiagų vartojimo mažinimo ugdymo įstaigose, taip pat glaudžiai bendradarbiaujama su policijos pareigūnais, specialias veiklas vykdo Visuomenės sveikatos biuras, o šią savaitę pasirašyta ir bendradarbiavimo sutartis su Vidaus reikalų ministerija dėl bandomojo projekto, prie kurio, be Klaipėdos rajono, prisijungė Vilniaus ir Alytaus savivaldybės.

Klaipėdos rajonas pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Vidaus reikalų ministerija dėl bandomojo projekto.

„Apie tai, kad elektroninės cigaretės arba vadinamieji „veipai“ mokyklose tapo tikra pandemija, garsiai pradėjome kalbėti dar birželio pradžioje. Šiandien jau esame nemažai padarę, kad problema mažėtų, tačiau sustoti nežadame. Ne tik bendradarbiavimo sutarties su Vidaus reikalų ministerija pasirašymas, bet ir visos Savivaldybės taikomos priemonės yra skirtos tam, kad mokyklos būtų saugesnes, vaikai ir jų tėvai žinotų apie rūkymo pavojus, – pranešime pažymi Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas. – Netrukus mokykloje, kurioje bus įgyvendinamas bandomasis projektas, bei jos prieigose bus didinamas mokinių saugumas, įrengiant el. dūmų detektorius, kameras, bus kontroliuojamas patekimas į mokyklą, taip pat planuojame ją aptverti, kad būtų aiškios įstaigos ribos, į ją negalėtų patekti neaiškūs asmenys, kurie galėtų platinti narkotines medžiagas tarp vaikų, vyks ir aktyvesnis bendradarbiavimas su policijos pareigūnais.“

Be to, įgyvendinant projektą bus vykdomos įvairios prevencinės programos, skatinama Jaunųjų policijos rėmėjų veikla, užtikrinant užimtumą bei skatinant nepakantumą teisės pažeidimams. Edukacinėmis veiklomis, švietimu bus ugdomas ir stiprinamas moksleivių sąmoningumas ir atsparumas narkotikų vartojimui ir platinimui. Bus dirbama ne tik su moksleiviais, bet ir su mokyklos administracija, mokytojais, tėvais.

Planuojama, kad veiklos, numatytos bandomajame projekte, vėliau bus vykdomos ir kitose rajono mokyklose, kad būtų užtikrinamas mokinių saugumas.

Savivaldybė, siekdama užtikrinti šios problemos sprendimą, jau anksčiau ėmėsi priemonių. Parengtas ir taikomas psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo mažinimo algoritmas, kuriuo apibrėžiamas ugdymo įstaigų ir pareigūnų bendradarbiavimas.

Itin daug dėmesio skiriama švietimui, edukacijai. Tėvams, ugdymo įstaigų specialistams organizuoti mokymai, paskaitos su gydytoju toksikologu Robertu Badaru bei medicinos psichologe Aina Adomaityte. Juose aptarta ne tik pati problematika, bet ir tai, kaip nustatyti galimą narkotinių medžiagų vartojimą, kokie fiziniai, psichologiniai, elgesio ir kiti požymiai tai signalizuoja.

Taip pat tėvams yra parengtos ir Visuomenės sveikatos biuro rekomendacijos, kaip su vaikais kalbėtis apie rūkymo ir kitų psichoaktyvių medžiagų vartojimo žalą, bei atmintinė, kur kreiptis pagalbos.

5–7 klasių mokiniams paskaitas „Mano atsakomybė“ veda prokurorė, bendruomenės pareigūnai bei Tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė.

Na, o siekiant padėti vaikams, kurie jau vartoja, vykdoma ankstyvosios intervencijos programa. Ji kasmet rekomenduojama daugiau nei pusšimčiui mokinių.

Žymos: | | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Gargždų 771-ajam gimtadieniui - Mažoji dainų ir šokių šventė 

Klaipėdos rajono savivaldybė skelbia, kad 771-asis Gargždų gimtadienis bus švenčiamas keturias dienas – nuo gegužės 30-osios iki birželio 2 dienos. ...
2024-05-10
Skaityti daugiau

Regionas

Karklėje bus griaunami neteisėtai suręsti pastatai ir tvoros

Neteisėtai valstybinėje žemėje, prie sklypo Karklininkų g. 51, Karklės kaime, Klaipėdos rajone, pastatyti statiniai turi būti nugriauti, jų statybvietė sutvarkyta per ...
2024-05-10
Skaityti daugiau

Regionas

Atnaujins Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnaziją

Klaipėdos rajono savivaldybė praneša apie planus modernizuoti Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnaziją – jau pasirašyta sutartis dėl jos atnaujinimo projektinių pasiūlymų ...
2024-05-10
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This