Liudviko Stulpino skulptūra iškeliavo į Telšius

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

[vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/l0IUtCeJqsc” align=”center”][vc_column_text]Net per keletą metų taip ir nesuradus Uosto direkcijai ir Klaipėdos savivaldybei priimtinos vietos, kur galėtų būti pastatyta pirmojo Lietuvos kapitono ir prie Lietuvos prijungto Klaipėdos uosto vadovo Liudviko Stulpino skulptūra, ji pagaliau įkurdinta Telšiuose, Zakso kalno papėdėje.

Skulptūra iškeliavo į šį miestą, nes jūrų kapitonas buvo kilęs iš Telšių rajono.

„Šiandieną ypatinga diena, kai įprasminame iškilaus žmogaus – pirmojo nepriklausomos Lietuvos jūrų uosto vadovo ir jūrų kapitono Liudviko Stulpino atminimą. Labai simboliška, kad šis paminklas atidengtas nuostabioje Telšių vietoje, nes kapitonas Liudvikas Stulpinas gimė būtent Telšių rajone. Noriu nuoširdžiai padėkoti Telšių rajono savivaldybės merui Petrui Kuizinui, kad sutiko priimti mūsų dovaną Telšiams. O mūsų, Uosto direkcijos, tikslas ir siekis buvo pagerbti ir deramai įprasminti kapitono Liudviko Stulpino atminimą“, – sakė Uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus.

Prieš keletą metų Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija ir visa jūrinė bendruomenė nutarė įamžinti L. Stulpino gyvenimą ir jo garbei pastatyti monumentą. Anot A. Vaitkaus, kokia svarbi uostininkams, jūrinei bendruomenei ši asmenybė, rodo ir į paminklo atidengimo iškilmes į Telšius atvykęs gausus būrys kapitonų, jūrininkų.

„Dėkoju Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijai už tvirtai įgyvendintą iniciatyvą įprasminant išskirtinio Lietuvos jūrininko, kapitono Liudviko Stulpino atminimą ir teisingai pasirinktą kryptį sugrąžinant šios didžios asmenybės amžinai gyvą liudijimą į gimtąjį uostą – Telšius“, – sakė Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas.

Anot direkcijos pranešimo, per savo vadovavimo Klaipėdos uostui laikotarpį L. Stulpinui pavyko įtikinti Lietuvos Vyriausybę, kad uosto plėtra yra kone svarbiausias valstybės prioritetas, todėl pasipriešinimo jam modernizuoti neatsirado. Taip pat Klaipėdoje nors ir trumpam, bet buvo įsteigta Jūros mokykla, pradėjo plėtotis jūrų verslas, uoste imti registruoti laivai ir net išaugo tranzitinių krovinių srautai. Liudvikas Stulpinas 1929 m. buvo apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino IV laipsnio ordinu.

„Tikiu, kad šio garbingo žmogaus atminimas įkvėps būsimiems jūrininkams meilę jūrai ir kiekvienam piliečiui primins apie įspūdingą iš Telšių rajono Jomantų kaimo kilusio ir save jūrai atidavusio kapitono gyvenimą bei svarų indėlį į Lietuvos jūrų uostą – vartus į pasaulį“, – sakė A. Vaitkus.

Iš bronzos nulieto paminklo, vaizduojančio su stichija kovojantį, prie šturvalo stovintį kapitoną, autorius – skulptorius Saulius Juchnevičius.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”34564,34565,34566,34567,34568,34563,34569,34570,34571,34572,34573,34574″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Atnaujins Paryžiaus komunos gatvę

Klaipėdos savivaldybė skelbia pasirašiusi sutartį dėl Paryžiaus komunos gatvės atnaujinimo – artėjant vasarai čia jau startuos kapitalinio remonto darbai. Pagal ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This