Jachta „Lietuva” ruošiasi į šimtmečio kelionę

Uostas ir jūra

Liepos 3-ąją, 19 val., istorinė jachta „Lietuva” iš Dangės upės išplauks į modernios Lietuvos šimtmečiui skirtą kelionę po kaimyninių šalių uostus.

Iš jos grįžusi ji jau turėtų iškeliauti į ilgai lauktą kapitalinį remontą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pirmadienį vykusios spaudos konferencijos metu buvo pristatytas minėtasis jachtos žygis, kurį VšĮ „Klaipėdos šventės” atstovė Goda Giedraitytė vadina vienu svarbiausių Savivaldybės rengiamų Lietuvos šimtmečio minėjimo projektų.

„Tipiškas klaipėdietiškas projektas. Liepos 3 dieną paženklins šimtmečio bure jachta pirmiausiai išplauks į Gdanską, kur liepos 6-ąją visi vietos lietuviai kviečiami sugiedoti himną. Vėliau, liepos 15-ajai bus palaukiama į Taliną, iš kurio jachta grįš į Klaipėdą sudalyvauti Jūros šventėje. Rugpjūčio viduryje bus aplankyta Ryga. Jachta plauks į tų uostų šventes”, – pasakojo G. Giedraitytė.

Pasak jos, jachta kartu plukdys Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus ir Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto parengtą parodą, kaip Klaipėdoje minėta Vasario 16-oji, kuri bus eksponuojama šalia laivo. Trumpus jos pristatymus darys istorikė Renata Rachmaninova.

„Komunikuojame su vietos lietuvių bendruomenėmis, kad jos aplankytų jachtą. Atėjusieji ant specialių atvirlaiškių galės rašyti linkėjimus Lietuvai ir Klaipėdai, kurie bus pargabenti į uostamiestį”, – pasakojo G. Giedraitytė.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pasak jachtos kapitono Osvaldo Kuzdevičiaus, įgulą sudarys 5 klubo „Ostmarina” nariai ir dar po kelis kiekvienam žygiui atrinkus savanorius.

„Sulaukėme 34 savanorių paraiškų, dominuoja klaipėdiečiai, yra vilniečių, vienas estas. Bus atrinkta 19”, – sakė G. Giedraitytė.

„Maršrutas nedidelis, bet senutei iššūkis. Nešime geras nuotaikas. Pasiruošimui reikėjo apie 20 tūkstančių eurų. Po vandeniu jau viskas lygu, gražu. Buvo ir su varikliu didelės problemos, denį tvirtinome”, – sakė O. Kuzdevičius.

Dalyje jachtos žygio jos kapitonu bus „Ostmarinos” narys Valerijus Bogunas.

Spaudos konferencijoje dalyvausi Klaipėdos vicemere Judita Simonavičiūtė taip sakė, kad ši senelė jachta nebepajėgi sudalyvauti regatose taip, kaip modernios.

„Mums šita jachta kaip simbolis svarbi, tad buvo priimtas sprendimas kapitaliai remontuoti. Yra numatyta apie 200 tūkstančių eurų, yra paskelbtas konkursas. Tikimės, kad rudeniop bus remontuojama. Manau, kad reikia galvoti ir apie naują modernią jachtą”, – sakė vicemerė.

INFORMACIJA

Jachtos „Lietuva“ maršrutą sudarys penki etapai:

Klaipėda – Gdanskas – Klaipėda (07.03–07.08).

Klaipėda – Talinas (07.10–07.15 ), įgulos keitimas.

Talinas – Klaipėda (07.15–07.18).

Klaipėda – Ryga (08.15–08.19), įgulos keitimas.

Ryga – Klaipėda (08.20–08.23) 

ISTORIJA

„Lietuva“, vienintelė iš trijų jachtų, 1989 metais dalyvavusių laisvės žygyje ,,Lietuvos garbei ir vienybei“, vis dar dalyvauja tarptautinėse regatose ir ugdo jaunuosius buriuotojus. 

,Lietuva“ – pirmoji lietuvių jachta, apiplaukusi pasaulį ir nešusi žinią apie atgimstančią Lietuvos valstybę. Nuo 2004 metų laivas kasmet dalyvauja pasaulinėse burlaivių regatose ,,The Tall Ships Races“ ir ne kartą iškovojo prizines vietas, reprezentuoja Klaipėdą ir šalį asociacijos ,,Baltic Sail“ renginiuose. Jachtoje buriavimo praktikos sėmėsi daugiau nei 1000 buriuotojų – daugiau nei pusė visos Lietuvos buriuotojų bendruomenės. Kasmet laive patirties įgauna apie 15-25 buriavimo naujokų.

1 Comment

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Daugiau krauta grūdų, mažiau - naftos produktų

Pirmą šių metų ketvirtį Klaipėdos uoste krauta beveik 8,5 mln. tonų krovinių. Palyginti šį kiekį su tuo pačiu praėjusių metų ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Nuomonės

Atsargiai: kobrus.lt gelia kaip tikra kobra

„Vietoj siūlytos lininės suknelės įdėjo kinietišką su sintetika, prekė neatitinka tikrovės, ir pavadinimus įmonės keičia, nepatikima ir niekam nerekomenduoju. Grąžinti ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Svarbu, Veidai

Maja Tarachovskaja: „Mėgėjų teatrai turi savo sielą"

60-metė Maja Tarachovskaja – Klaipėdos žydų teatro „Šatil” įkūrėja, dramaturgė ir aktorė. Išvertus iš ivrito „Šatil” reiškia „Daigas, ūglys”. Tai ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This